Aktuális

Győrig vonatozott a petárdák elől Maci kutyus

H. R.

Létrehozva: 2019.01.03.

<p>Szilveszter délután vonatra szállt Vértesszőlősőn, mert annyira megijedt a petárdáktól Maci kutyus. Győrben leszállt és bepattant egy rendőr­autó­ba, úgy jutott vissza haza.</p>

Rémálomnak in­dult, de szerencsés véget ért Maci kutyus szilvesztere. A keverék eb még sötétedés előtt ijedt meg, vértesszőlősi otthonában már kora délután durrogtak a petárdák, tű­zijátékok. Addig vígan szaladgált társaival az udvaron, egy hangosabb robbanás után gyakorlatilag világgá szaladt.

– Négy óra előtt öt perccel még minden rendben volt, mindhárom kutya megvolt. Öt perccel később, amikor a feleségem be­engedte volna őket a tűzijáték miatt, Maci már nem volt sehol – idézte fel a Borsnak Keleti Zoltán, Maci gazdája, aki csak este ért haza aznap.

A halálra rémült állat meg sem állt a vasútállomásig, ahol épp elindult egy vonat Győrbe. Fel is szaladt rá, a kalauz még le is fotózta közben szegényt. Egészen Győrig vonatozott: az állomásról azonban továbbszaladt, be a városba, ahol a szilveszteri szolgálatra készülő rendőrök már éppen kipakoltak.

– Elsőre azt feltételeztük, hogy a gazdájával van. Később odajött hozzánk, és ahogy egyre hangosabb lett a város, az egyik pirotechnikai eszköz felrobbanása után beugrott a járőrautóba – mesélte lapunknak Solymosi Róbert Csaba rendőr hadnagy, aki segített hazakerülni Macinak. A kutyust egy közeli kozmetikába vitték, ahol volt csipleolvasó, így tudták meg a rendőrök, hogy az állat vértesszőlősi, tehát nem kevesebb, mint 60 kilométert utazott.

Maci gyakorlatilag éjfélre már újra otthon, biztonságban volt, nem sokkal 23 óra előtt vitték haza. Gazdija egyébként „civilben” állatorvos, szívén viseli az elhagyott kutyusok sorsát. Maci – aki 7-8 éves lehet – épp három hete került hozzájuk, este pedig már nyugodtan aludt.

– Állatorvosként tudom, bomba biztos kert nincs, a kutya nem köthető ki hosszú távon, és extrém helyzetekre extrém módon reagálnak, ezért fontos a mikrocsip, és hogy azon naprakész adatok legyenek. Nekünk is ez segített – fordította komolyra a szót Zoltán.

Gázolásból több volt

– Arra számítunk, hogy a következő hetekben még rengeteg kóbor állatról fogunk bejelentést kapni, akik a tűzijátékozás miatt szöktek meg. A rémült kutyák akár 20 kilométerre is elszaladhatnak – mondta a Borsnak Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, aki szerint nem ritka, hogy egy másik településről kell hazajuttatni az eltűnt állatot. Az eddigi adataik alapján egyébként úgy tűnik, nem szökött el több kutya, mint tavaly, viszont sokkal több volt a baleset és a tragédia.

– A hozzánk érkezett bejelentések száma alapján a fővárosban most nem szökött el több állat, mint tavaly. De az tragikus, hogy 2018 utolsó napján 15 esetben már csak az állat tetemét találtuk meg, főként gázolás áldozatai lettek szegény ebek – mondta Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek