Erdélyi Mónika: Finomliszttől lesz jó a piskóta

Erdélyi Mónika: Finomliszttől lesz jó a piskóta

tanácsadás
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 16. 12:00
A boltok polcai roskadoznak a lisztektől. Finom-, graham-, rozs-, durum-, kenyérliszt. Csak, hogy említsünk párat. Ön tudja, mi a különbség?
Bors

A gabonafélék az emberi táplálkozás legfontosabb elemei. A magok – csak néhányat kiemelve: búza, kukorica, rizs, rozs, zab – energiatartalma magas, jól tárolhatók, egyszerűen feldolgozhatók. A lisztet ezekből készítik a szemek megőrlésével és a héj részleges eltávolításával. De tágabb értelmezésben ide tartoznak a gumók, magok, hüvelyesek őrleménye is. Ilyen a burgonyaliszt, mandulaliszt vagy a borsóliszt, amelyekkel ugyanúgy lehet főzni, de jóval borsosabb áron. Érdemes próbálkozni.

– Mi már nagyon sok mindent kipróbáltunk és gyakran variálunk is otthon. Ennek ellenére szülinapi tortához
a piskótát kizárólag finomlisztből készítem, de a palacsintához már inkább teljes kiőrlésüt használok, olykor 
szénhidrátcsökkentett verziót – mondta a Borsnak a cukrászként végzett Erdélyi Mónika.

Finomliszt (BL 51; BL 55)

Apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek, és péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, de mehet a kalácsba is. A legolcsóbb: 119–200 forint között mozog az ára. A teljes kiőrlésű 259 forintba kerül.

Rétesliszt (BF 50; BFF 55)

Pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. Ára: 169–239 forint.

Hajdinát az érzékenyeknek!

Gluténérzékenység miatt sem kell lemondani a finomságokról. – Ha egyszerre kell odafigyelnünk a gluténmentességre, és a lassú felszívódásra, például inzulinrezisztencia és gluténérzékenység miatt, akkor a hajdinaliszt, vagy a különféle maglisztek lesznek segítségünkre – javasolja a Bors olvasóinak Abonyi Orsolya okleveles táplálkozástudományi szakember.

Árulkodó címke

A dietetikus szerint ne vegyünk olyan lisztet, amelynek csomagolásán az összetevők között a gabonán kívül más is szerepel. Az a termék sem ajánlott, amelyen azt olvassuk, hogy hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, mert ezek szintetikusak is lehetnek.

Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája, magas a fehérjetartalma. Ennek köszönhetően kitűnő tészták készülhetnek belőle. Ha ezt válasszuk alapanyagnak tésztához, akkor tojás helyett használhatunk vizet. Ára: 220–260 forint.

Grahamliszt (GL 200)

Az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. Az életmódváltók gyakran használják. Nagy szemcseméretű, ezért lassan felszívódó szénhidrátnak számít. Nem mellékes, hogy a graham tápértéke jobb, mint a búzaliszté, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma. Ára: 280–320 forint.

Kukoricaliszt

Gluténmentes. Mártások, krémlevesek alapanyaga. Érdemes kis mennyiségben a kenyér tésztájához is tenni. Ettől, kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen. Ilyenkor édeskés ízű, kellemes illatú, de állottan könnyen megkeseredik. Ára: 249–330 forint.

Mit jelentenek a betűk?

Az első betű: a gabona típusát – búza (B),durumbúza (D), graham-búza (G), jelöli. Második betű: a szemcseméretet. Apró szemcséjű (L) finomliszt, durvább szemcseméretű kétszer-fogós (FF), durva szemcseméretű (FFF) pl. rétesliszt jelöli. Szám: a hamutartalmat fejezi ki, minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.