Aktuális

Eláruljuk a tökéletes fánk titkát

Bors

Létrehozva: 2019.01.19.

<p>Itt a farsangi időszak! Jönnek a jelmezbálok, és mindenki szeretné teletömni magát fánkkal. Ön tudja, hogy mitől lesz omlós?</p>

Kevés vizet az olajba!

Aranybarna, a derekán egy fehér csíkkal. Ez a tökéletes szalagos fánk, ám ritkán sikerül ilyen jól. Érdemes az alapanyagoknál kezdeni: jobban járunk, ha jó minőségű és szobahőmérsékletű hozzávalókat készítünk elő. A Bori mami nevű gasztroműhely séfje, Farkas Dávid óva int attól, hogy sok vizet adjunk az olajhoz, mert a forró olaj fröcsköl és égési sebeket okozhat. 

• Érdemes már előző nap elöl hagyni az alapanyagokat.

• Kelesztésnél igencsak oda kell figyelni a megfelelő hőmérsékletre. Ne legyen túl meleg, de ne is fázzon meg a tészta.

• Régebben egy kis ecet hozzáadásával „sürgették” meg a kelesztési folyamatokat, manapság ezt egy kevéske rummal segítjük meg.

• A forró olajba egy kicsi vizet cseppentünk, gyorsan lefedjük, és az így keletkező hő csodaszépen megemeli a serpenyőben sülő fánkokat. 

Fedő alatt készüljön

A lyukasat, a kereket, a töltöttet, a töltetlent általában egyformán kedveli az, aki szereti a fánkot. Viszont a háziasszonyok szerepét senki nem venné át szívesen, mert sok munka van vele, ráadásul tele van a folyamat buktatókkal. Ráadásul ha túljutottunk a tésztán, ronthatunk a kisütésen. A megfelelő töltelék vagy az öntet is sokat számít. A különféle színes mázak és cukros díszítőformák előtt még mindig a nagymama házi lekvárja az, ami biztos sikert hoz a vendégsereg előtt.

– Naponta 120 darabot kell elkészíteni, és meglesz a rutin a jó fánk elkészítéséhez. Viccet félretéve, a legfontosabb praktika hozzá, hogy amikor a fánk a forró olajba kerül, fedő alatt süssük. Attól lesz szalagos. Amikor viszont megfordítjuk, már nem kell rá a fedő! – mondta el az M7 Bistro séfje, Bokor Péter, aki a sárgabaracklekvárra esküszik. – A legtutibb, ha van nyári zamatos barack lefagyasztva, és frissen főzünk hozzá lekvárt. Mi például úgy adjuk a fánkhoz, hogy még langyos. Isteni!

Íme, a bűntelen farsangi süti

Hozzávalók 4 személyre: 300 g Norbi Update liszt • 3 db tojás sárgája • 50 g olvasztott vaj • 30 g Norbi Update ZERO édesítőszer darálva • 1dl tej • 20 g élesztő • 1 csipet só • olaj sütéshez

Elkészítés: A lisztet, sót és a (kávédarálóban) porrá őrölt édesítőszert összeszitáljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt. Dagasztjuk, és szobahőmérsékleten nedves ruha alatt 20 percig kelesztjük. Olajozott pogácsaszaggatóval fánk formákat szaggatunk, és további 20 percig kelesztjük. Közepesen meleg olajban, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Habzsákból nyomható

Sokan félnek az égetett tésztától, mert macerásnak tartják, hogy gőz fölött kell elkészíteni. Viszont pont ettől nagyon gyorsan elkészül az alaptészta, amit habzsákba töltve már csak ki kell nyomni egy tepsire. Az égetett tészták általában levegősek és ezért könnyen tölthetőek.

– A hagyományos fánkok helyett jobb szeretem az égetett tésztából készülteket, mint például a profiterolt. Szívesen töltöm meg málnahabbal a kisült fánkocskákat, és fehér csokiba mártom az összeset – árulta el Szendrei Bence, a MasterChef Junior egyik zsűritagja, aki szerint azonkívül, hogy finomak az égetett tészták, még időt is lehet vele spórolni, mert nem kell kis adagokban olajban sütni, hanem mehet az egész a sütőbe. 

Lenyűgöző külső

A rózsafánk amellett, hogy nagyon impozáns megjelenésű, egyszerű is. A tésztáját nem kell se keleszteni, se gőz fölött kevergetni. Elég 15 percet pihentetni. A titok a különböző méretű szaggatókban van. Érdemes három eltérő méretű kerek formát választani és előkészíteni egy ollót. A kis karikákat ezzel négy oldalról be kell vágni. Tojássárgájával kell összeragasztani az eltérő darabokat. Ujjal is érdemes jó erősen összenyomni, nehogy sütés közben szétessenek. A forró olajban kinyílnak a „szirmok”, és kész is a szépséges és finom maszkabálos falatka. A közepébe érdemes lekvárt halmozni.

Lehet másképp is

A csörögefánk némiképp egyszerűbb, mint a szalagos. Nem kell keleszteni, élesztő helyett szódabikarbónával vagy sütőporral készül, így sok időt spórolhatunk a tészta elkészítésével. Az sem elhanyagolható előnye, hogy nem kell egyesével megformázni a kiszaggatott tésztát. Elég csak feldarabolni és bevagdosni. Az olaj hőmérsékletére sem olyan kényes. Érdemes még melegében megszórni porcukorral, hogy szép fényes legyen.

– Szeretem az egészséges ételeket. Igyekszem a fánkot is eszerint készíteni. A tésztát például édesburgonyával és joghurttal készítem. A napraforgóolaj helyett pedig szívesebben használok kókuszzsírt vagy szőlőmagolajat. Tudom, ezek drágábbak, de vannak fánkok, amiket sütőben is el lehet készíteni. Ezzel spórolhatunk, és még egészségesebb is – mondta Marton Adrienn gasztro­műsor-vezető, ételstylist.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek