Aktuális

E-recept: Sok esetben kell hozzá a nyomtatott vény is

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.01.09.

Egy évet még várni kell arra, hogy az elektronikus vény rendszere tökéletesen működjön. Így jelenleg a gyógyszertárakban az e-recepthez kérnek a patikusok egy papírt is, amit felírási igazolásnak hívnak.

Forrás: Thinkstock

Még tavaly szeptemberben döntöttek arról, hogy 2019 végéig, tehát de­cember 31-ig kötelező lesz papír alapú receptet is felírni az orvosoknak. Azonban az elmúlt napokban mégis volt egy kis fennakadás a gyógyszertárakban. Volt, aki arra panaszkodott, hogy nem adták ki a hozzátartozója gyógyszerét, mivel nem volt papír alapú vény a kezében, az e-receptet pedig csak személyesen lehet átvenni. Ezért, ha papír nélkül indulunk útnak, akkor biztosan üres kézzel fogunk hazatérni, ha nem a saját gyógyszereinket vesszük át. Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nincs akkora fennakadás, mint amekkorának látszik. 
– Az orvosok időben tájékozódtak a jogszabályokról, esetleg az fordulhat elő, hogy ezt valamelyik orvos nem tartja be. Ilyen panasz hozzánk még nem érkezett, de ha mégis, akkor azt kivizsgáljuk – fogalmazott az elnök.

Családtagnak is csak igazolással jár

Ha nincs a kezünkben a hozzátartozónk által aláírt recept, akkor hiába írunk meghatalmazást, vagy egyéb kérvényt. Ameddig nincs arra vonatkozó szabály, hogy milyen iratokkal vehetjük át más gyógyszerét, addig a patikában nem adhatják ki ezeket. A patikusok sem hunyhatnak szemet emellett, mivel jogsértést követne el az a gyógyszerész, aki recept, vagyis felírási igazolás nélkül adja ki a pirulákat a hozzátartozóknak. Ez azzal magyarázható, hogy ha a gyógyszerész nem tudja bemutatni a kiadott gyógyszerekhez tartozó vényt az ellenőröknek, akkor pénzbüntetést is kiszabhatnak neki. Sőt akár az egészségbiztosító is úgy dönthet, hogy nem adja meg a támogatást a készítmények után. 

Két papírral távozunk

Hiába tűnne egyszerűbbnek a papírmentes élet, egyelőre nem kérhetjük meg az orvost, hogy hagyja el a papírformát, mivel akkor megszegi a jogszabályt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két recepttel fogjuk elhagyni az orvosi rendelőt: az egyik az elektronikus, amellyel semmi dolgunk nincs, a másik pedig a papír alapú, úgynevezett felírási igazolás, amelyet a köznyelvben csak receptnek hívunk. 

– Ettől függetlenül, ha út közben a papírt elveszítjük, véletlenül kidobjuk, vagy valamilyen oknál fogva használhatatlan lesz, akkor nem kell visszamennünk az orvoshoz, enélkül is kiválthatjuk az adott gyógyszert, hiszen az az e-recept rendszerben benne van – magyarázta dr. Éger. 

Jó, ha van e-igazolvány 

Az e-receptre, saját magunk számára felírt gyógyszert az e-személyivel gond nélkül kiválthatjuk, de annak sem kell megijedni, akinek még a régi típusú személyi igazolvány van a zsebében. Ahogy az orvosi kamara elnöke fogalmazott: az e-receptet ki lehet váltani bármilyen fényképes személyazonosságot igazoló hiteles okmánnyal, tehát jogosítvánnyal, és útlevéllel is, de ilyenkor szükség van a taj- számra. Az e-személyinél az utóbbi irat nem kell, hiszen ez a plasztik tartalmazza ezt a kódot is.

Gyereknek a szülő váltja ki a gyógyszert

A gyerekek esetében más a helyzet, hiszen ők még nem rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, így a receptet sem tudják maguknak kikérni a patikában. Ebben az esetben a papírra felírt vényt tudják kiváltani a szülők, vagy a hozzátartozók, ugyanúgy, mint a felnőtt rokonok esetében. 

Rengeteg vele az adminisztráció

Már az elektronikus rendszer bevezetésénél is akadtak problémák, azonban az orvosok szerint még most sem zökkenőmentes a számítógépes program. Azon kívül, hogy lassú, előfordul az is, hogy lefagy, illetve sok adminisztrációt igényel. 

– Az asszisztenseknek rengeteg papírmunkájuk van. Én szerencsés helyzetben vagyok, mivel csodás munkatársaim vannak, akik kézben tartják az összes elintézendő dolgot, így nekem tényleg csak a gyógyítással kell foglalkoznom, de sok esetben biztosan nem így van – világosított fel a helyzetről dr. Varga Károly gyermekorvos.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek