Aktuális

Dávid chipet programoz Hamilton autójába

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.01.15.

Még csak huszonéves, de már főállásban dolgozik a Mercedes Forma–1-es csapatánál Anderle Dávid.

Öt éve érettségizett, s máris hihetetlen sikereket ért el egy szegedi fiú, Anderle Dávid, akinek álomszerűen alakul az élete.

– A gimi negyedik évének legelején beadtam a jelentkezésemet Oxfordba – kezdte a Délmagyarország napilapnak. Budapesten írt egy tesztet, de azt elrontotta. Amikor ezt elmesélte az egyik barátjának, ő említette a londoni Imperial Col­lege-ot. Ők már egyenesen Londonba hívták, és fel is vették.

– Mint minden egyetemre, a londonira is járnak cégek előadni, kínálják magukat és a munkalehetőséget. Kö­rülbelül a tizedikként hallgattam meg a Mercedes Forma–1-es csapatának előadását, amely azonnal megfogott. Lenyűgözött, azt gondoltam, ez a NASA, csak a földön – emlékezett vissza az első fellángolására. 2016 őszén e-mailben jelezte a csapatnak, hogy ott szeretné tölteni féléves gyakorlatát. Így került a főhadiszállásukra.

– Kis csapatunknak az a feladata, hogy olyan nyomtatott áramköröket tervezzünk, gyártsunk, amelyek különböző információkat szednek le az autóról: hőmérsékletet, nyomássebességet és sok egyebet – magyarázza Dávid.

Az általuk készített chipeket beszerelték a Forma–1-es autókba. Ráadásul az első éles teszt 2017-es magyarországi futamon történt.

– Sajnos nem lehettem ott, akkor csak egy zöldfülű gyakornok voltam egy nagy gépezetben, ott izgultam az angliai főhadiszálláson, és persze mindent láttam online – mesélte büszkén.

Dávid mostanában egy hőkamera szoftverét fejleszti, a pár centis szerkezet már Hamilton és Bottas autójában is benne volt a 2018-as szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek