Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók (20 db):
30 dkg krumpli
1,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
35 dkg finomliszt
1 csipet só
4 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
liszt a nyújtáshoz
olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz
Elkészítés: A főtt krumplit krumplinyomóval pépesre törjük. A langyos vízhez hozzákeverünk fél kávéskanálnyit a cukorból, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy nagy tálban jól elvegyítjük a lisztben a sót. Hozzáadjuk a pépes krumplit, a puha vajat, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt, majd kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha túl puha lenne, adunk még hozzá egy kis lisztet. Ezután a tetejére lefedve, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük (egy óra).
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy centi vékonyra nyújtjuk. Lisztbe mártott, hat centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy teáskanál eperlekvárt teszünk a fele tészta közepére, a másik felével beborítjuk és a szélét összenyomkodjuk, kézzel átgömbölygetjük. A fánkokat lisztezett tálcára rakjuk egymástól négy centire, hintünk rájuk kevés lisztet, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékletű helyen egy óra alatt újra megkelesztjük. Felforrósítjuk az olajat a sütéshez. Oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük benne a fánkokat, egyszerre mindig csak néhány darabot. Papírtörlőn felitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.