Aktuális

A kormány nem vesz részt az EP-vitán

MTI

Létrehozva: 2019.01.24.

Az újabb vita Magyarországról az Európai Parlamentben (EP) minden indokot nélkülöz, és a kormány nem vesz részt rajta - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető a Kormányinfón hangsúlyozta: a jelenlegi EP megbízatása májusban lejár, ez egy "kifutó széria". Magyarország célja, hogy az EU intézményeiben - így az EP-ben és az Európai Bizottságban - a mostani bevándorláspárti többség helyén bevándorlásellenes többség jöjjön létre, és ennek kulcsfontosságú eleme az EP-választás – mondta.

A jogállamiság kérdése csak ürügy

A miniszter szerint az EP múlt héten hozott döntése leleplezi a szándékokat, amelyeket a bevándorláspárti többség képvisel, hiszen megháromszoroznák azoknak az NGO-knak a támogatását, amelyek a bevándorlást segítették az elmúlt időben.

A jogállamiság kérdése csak ürügy, annak szankcionálása, hogy Magyarország elsőként tette nyilvánvalóvá: nem fogad be bevándorlókat és a migráció helyett családpolitikai intézkedésekkel orvosolja a demográfiai kihívásokat - jelentette ki Gulyás Gergely.

Leszögezte: "a kormány a szerződések talaján áll". Az EU-tagság Magyarország érdeke, de a szerződéseket azért írtuk alá, hogy olyan közösséghez csatlakozzunk, ahol a jog érvényesül, és a szerződések az irányadók, azonban ma az EP a döntéseivel túl kíván lépni a szerződéses kereteken, hogy új formákat találjon a bevándorlás támogatására - fogalmazott. Megjegyezte: vizsgálni kell azt, hogy Európában az intézmények milyen formában kényszeríthetők, hogy a szerződések keretei között maradjanak.

Gulyás Gergely zsarolásnak nevezte, hogy jogállamisági kérdéseket költségvetési kifizetésekkel akarnak összekötni. A költségvetést egyhangúsággal fogadja el a tanács, így az ilyen javaslatok meg fognak bukni – vélte.

Kérdésre elmondta: Soros György úgy lett része a bevándorlásról folytatott vitának, hogy publikálta a terveit, és a kormány erre adott választ. Soros György csak ebben a ciklusban 21 alkalommal találkozott az Európai Bizottság különböző vezetőivel - közölte. Úgy vélte, ez illegitim, minden politikai hatalom nélküli befolyásolási kísérlet, amelynek tartalmával aztán megegyezik a bizottság politikája.

George Birnbaum amerikai politikai tanácsadónak a Soros-kampányról szóló nyilatkozatát Gulyás Gergely úgy kommentálta: George Birnbaummal sem a kormány, sem a Fidesz nem állt semmilyen szerződéses jogviszonyban, nem adott tanácsot sem a kabinetnek, sem a kormánypártnak.

Népszerűtlen a migráció támogatása

Egy arra vonatkozó felvetésre, hogy a davosi világgazdasági fórum hivatalos programján nem szerepel a migráció, elmondta: a fórumon résztvevők több mint 95 százaléka támogatja a migrációt, nem érdekük, hogy megakadályozzák a bevándorlást, ezért inkább nem is beszélnek róla, mert népszerűtlen lenne, ha kifejezetten támogatnák a migrációt.

A miniszter arra is kitért, hogy sok előrejelzés kisebb gazdasági válságot jósol; Magyarországon belső okai nincsenek annak, hogy ne legyen az elmúlt évekéhez hasonló gazdasági növekedés, de vannak külgazdasági veszélyek és kockázatok.

Kérdésre elmondta: mivel nagyon frissek a venezuelai fejlemények, a magyar kormány egyelőre nem döntött arról, hogy elismeri-e az ideiglenes elnököt.

Egy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügyére vonatkozó érdeklődésre a tárcavezető azt mondta: a kiadatási kérelem esetén kötelező a menekültstátusz felülvizsgálata, az eljárás folyamatban van.

Azzal kapcsolatban, hogy 2023-ban Veszprém tölti be az Európa Kulturális Fővárosa címet, közölte: a kormány külön foglalkozna a kérdéssel, hogy a város jó színvonalon, Magyarország egészét képviselve tölthesse be ezt a posztot.

Arra a kérdésre, hogy valóban ellátogat-e Orbán Viktor februárban Minszkbe, Gulyás Gergely közölte: nincs ilyen program a miniszterelnök külügyi naptárában.

A Honvédkórház helyzetéről

Kérdésre kitért arra is: a Honvédkórház háromezer érintett dolgozójának 99 százaléka elfogadta az új honvédelmi alkalmazott jogviszonyt. Azok, akik aláírták a szerződést, átlagosan 35 százalékos fizetésemelést kapnak - mutatott rá. Közölte: a koraszülött osztálynak megvan az új vezetője, az ellátás zavartalanul biztosított. Megjegyezte: Kásler Miklós nyolc hónapja vezeti az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), és a kormány maximális megelégedésére gyakorolja hatáskörét.

Van olyan kórház, ahol nincs adósság, és van, ahol rendszeresen jelentkezik, így nem finanszírozási, hanem vezetési problémáról lehet szó – vélekedett.

Arról is beszélt, hogy az állami és a magánegészségügy szétválasztásáról az Emmi illetékes államtitkársága sok javaslatot tett a kormánynak, ehhez a finanszírozás és a bérek jelentős emelése szükséges.

A székesfehérvári kórházfejlesztéssel kapcsolatban közölte: a kormány azon van, hogy minden fejlesztés mindenhol megvalósuljon, de ha a valóság ilyen mértékben tér el a várakozásoktól, ha ilyen mértékű áremelkedésről van szó, akkor várni kell, amíg újabb költségvetési forrásokat rendelhetnek hozzá. Ez a döntés csak Székesfehérvárt érinti - tette hozzá.

Külföldi kórházak magyar kormányzati támogatásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: a nemzetközi közösség tagjaként elvárható humanitárius segítség a Szíriának nyújtott néhány százmillió forintos támogatás.

Elmondta azt is: az Audi esetében megegyezést szeretnének a dolgozók és a cég között, bár a kormány a vitában közvetlenül nem vehet részt, legfeljebb bátoríthat a megegyezésre. A bérverseny egyik következménye a kialakult bérvita - vélekedett. Hozzátette: általános sztrájk tekintetében nincs veszély.

A kormány szándéka, hogy évente egyszer biztosítson juttatást a nyugdíjasoknak, de annak formájáról nincs döntés - válaszolta egy másik kérdésre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a múlt éjjel kigyulladt fővárosi Ráday Kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrását rendelkezésre bocsátják.

A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy telefonon biztosította erről Bogárdi Szabó István református püspököt.

A tűz oltása közben egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban. A Ráday Kollégiumban többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok élnek.

Andy Vajna a kormány saját halottja

Gulyás Gergely a tájékoztatón tudatta: a kormány gondoskodik a múlt hétvégén elhunyt Andy Vajna temetéséről, a filmproducer-kormánybiztos végső nyughelye a budapesti Fiumei úti temetőben lesz.

A kormány saját halottjának tekinti Andy Vajnát, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a magyar filmipar elismertetéséhez a világban - mondta a tárcavezető.

Gulyás Gergely szólt továbbá arról, a kormány ülésén több budapesti ügyről is szó volt. Közölte: a kormány támogatja a tervek elkészítését a 3-as metró meghosszabbítására Káposztásmegyerig. A szükséges forrásokat a kabinet a főváros rendelkezésére bocsátja.

A Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésével kapcsolatban megerősítette, a kormány szerint új helyet kell találni az intézménynek, a felmerült Podmaniczky utcai helyszínről ugyan még nincs végső döntés, de a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésén határozhatnak a kérdésben.

Beszámolt a budai Vár felújításának folytatásáról is, elmondta, a cél, hogy a világháborúban és a kommunizmusban lerombolt épületeket helyreállítsák, így a korábbi külügyminisztérium épületét - de a tárca nem költözik oda -, valamint részben az egykori főparancsnokságot is. Újjáépítik továbbá a Teleki-kastélyt és istállóépületét.

A családvédelmi konzultációról a miniszter azt közölte: a tervek szerint a február 6-i kormányülésen hoznak egy részletes akciótervet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök ismertet majd február 10-i évértékelő beszédében. A családtámogatási rendszer jelentősen bővülni fog 2019-ben - előlegezte meg Gulyás Gergely.

A Sneider-ügyről

A Miniszterelnökség vezetőjét a kormányinfón kérdezték a Sneider Tamás Jobbik-elnökkel kapcsolatban a napokban megjelent hírekről.

A közéletben nincs helye annak, aki ilyen gyűlölet-bűncselekményt követ el - mondta a miniszter azzal összefüggésben, hogy évekkel ezelőtt Sneider Tamás egy mozgáskorlátozott embert bántalmazott - Gulyás Gergely szavai szerint - "annak származása miatt".

A tárcavezető kifejezetten elrettentőnek nevezte ezt a botrányos eseményt.

A miniszter szerint a Jobbik és a baloldal összefogása arról szól, hogy a baloldal próbálja szalonképessé tenni a rasszizmust és az antiszemitizmust. Különösen visszás ez annak fényében - tette hozzá -, hogy a magyar baloldal a saját identitását 1990 óta valamiféle antifasiszta harcban találta meg.

Azt is megemlítette, hogy a szintén botrányba keveredett Szávay István még mindig a Jobbik országgyűlési képviselője, a holokauszt-emlékművet meggyalázó volt jobbikos képviselő pedig még ma is választókerületi elnök a pártban. Megjegyezte továbbá, hogy a szintén jobbikos Gyöngyösi Márton - jelenlegi frakcióvezető - származás alapján kívánta listázni a közjogi tisztséget betöltőket és a képviselőket, az akkori mondatai ellen pedig közösen szólalt fel egy tüntetésen a baloldalról Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, a Fideszből pedig Rogán Antal.

Arra a felvetésre, hogy Bayer Zsolt újságíró trágár szavakkal illetett egy ellenzéki tüntetésen felszólaló, szintén trágár kifejezéseket használó középiskolást, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: méltánytalan először a reakciót minősíteni az akció minősítése előtt. A középiskolás szavaira azt mondta: nem lehet olyan elfogadhatatlan stílusban beszélni például a köztársasági elnökről vagy közjogi tisztségviselőkről, ahogyan azt a diáklány tette. Bayer Zsolt szavait pedig úgy kommentálta: a reakció arányban állt az akcióval.

A tüntetésekről egyébként azt mondta: a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Le kell vonni a következtetéseket az elmúlt hetek tüntetéseiből: van egy agresszív kisebbség, amely szívesen kimegy az utcára, de érdemi tömegtámogatás nincs - fogalmazott. Úgy látja, ma a törvényes keretek betartása rendkívüli nehézségeket jelent az ellenzéki képviselőknek és azoknak is, akik nem tiltakozni mennek az utcákra, hanem rombolni és garázdálkodni.

A kulturális tao-támogatásokra vonatkozó kérdésre kifejtette: a főpolgármester a kormány átalakításai terveit kemény kritikával illette, így tárgyalások kezdődtek. Ugyan a döntés joga és felelőssége a kormányé, de olyan megoldást szeretnének, amely a főpolgármesternek is elfogadható, és közel van a megállapodás - magyarázta. Felidézte: korábban mindenki kritizálta a rendszert, majd megszüntették, és most mindenki sajnálja, hogy megszűnt. A cél az, hogy jobban lehessen elosztani a pénzt, úgy, hogy ne legyenek visszaélések - mutatott rá. Közölte: hogy ki mennyit kap, az az államtitkár döntése, és ebben döntés még nem született.

Arra a felvetésre, hogy a kultúrharc befolyásolja-e majd az államtitkár döntését, úgy válaszolt, nem lesz része, mert "nincs kultúrharc".

A budaörsi hulladékszállítási problémákkal kapcsolatban elmondta: ha Budaörs ezt a feladatot nem képes a saját cégével megoldani, a katasztrófavédelem ugyanúgy megoldja, ahogyan decemberben is tette.

Arra a felvetésre, hogy Hollik István parlamenti képviselőként is marad-e kormányszóvivő, az érintett azt felelte: nem kapott másféle utasítást a kormányfőtől.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek