Aktuális

A filléres kiadások vezetése segít a spórolásban

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.01.22.

Ön belegondolt már abba, hogy mennyit költ kávéra vagy mennyibe kerül, ha csak gyorsan bekap valamit napközben? Háztartási költségvetéssel könnyen tisztába teheti a pénzügyeit.

Forrás: Végh István

Az emberek nagy része azt mondja, hogy pontosan tudja, mire megy el a pénze, azonban a legtöbb esetben csak a nagyobb dolgokat tudják számon tartani, a kisebbekről elfeledkeznek.

Pontosan ezért egyre divatosabb a házi költségvetés készítése, amit ha jól csinálunk, rengeteget spórolunk. Egy ügyesen elké­szített táblázat segítségével szembesülhetünk azzal, hogy egy-egy hónapban mire mennyit szántunk, mi a gyengénk amit vissza kell fogni.

A négyzetrácsos füzet is jobb, mint a semmi, de már különböző telefonos applikációk is vannak, amelyek a segítségünkre lesznek. 

Applikációk 

Rengeteg költségvetési programot letölthetünk ingyen a telefonunkra, amely nagy könnyebbség, hiszen a készülék mindig itt van a zsebünkben. Az applikációk statisztikát is mutatnak: mire, milyen rendszerességgel költünk. Ebből megtudhatjuk, hogy a pénzünk hány százalékát költjük erre-arra.

Sőt egy applikációt akár többen is használhatnak, például a Contorollt, így nem kell minden családtagnak külön költségvetést vezetni. Csupán ugyanazt a programot kell letölteni, majd összehangolni, így mindegyik félnek ugyanazokat a számokat fogja mutatni, és bárki írhat a rendszerbe. 

Excel-táblázat 

Az elv hasonló a kockás füzethez, hiszen ugyanolyan táblázatot készítünk, csak számítógép segítségével. Ebben az esetben könnyebbség, hogy nem kell minden vásárlás összegét külön-külön felírni, elég, ha a már megadott összeghez hozzáadjuk az újat, így egy szép táblázatot kapunk, a hosszú szám­sor helyett.

A program egyébként össze is számolja nekünk az adott összegeket, így nem kell ezzel foglalkoznunk, de igény szerint azt is meg tudja mutatni, hogy mennyi pénznek kell, hogy legyen a zsebünkben a kiadásaink után.

Kockás füzet

A bevételeket és a kiadásokat is fel kell vezetnünk a füzetbe. Majd ezután jöhet a zsebek elkészítése. Számoljuk össze, hogy mire költünk, – étel, lakás, takarítószerek – ezeket pedig rendezzük oszlopokba! Ide tudjuk majd beírni, hogy mennyi pénzt adtunk ki. Ezeket az összegeket hónap végén adjuk össze, így megtudjuk, hogy egyes dolgokra mennyit költöttünk, és az is kiderül, hogy mennyit tudtunk félretenni.

– Ha az ember szembesül azzal, hogy havonta mennyi pénz megy el például csak édességre vagy dohánytermékekre, akkor nagyobb az esély arra, hogy a sokk után csökkentjük a mennyiséget. Azt ajánlom, hogy még a péksütiket is írjuk fel, mert nem is hinné az ember, de sokszor az aprópénzen csúszunk el – mondta el Szabados Kristóf pénzügyi tanácsadó.

Perselymegoldás

Ha már tudjuk, hogy egy hónapban milyen kiadásaink vannak, akkor készíthetünk perselyeket is. Címkézzük fel ezeket, majd mindegyikbe tegyük bele a megfelelő összeget. Ha étterembe megyünk, akkor az élelmiszeres perselyből vegyünk ki pénzt, míg a havi kötelezô dolgokat a rezsibôl. Ez a megoldás a szakemberek szerint azért jó, mert több érzékszervünkkel tapasztaljuk, hogy fogy a pénz, és így könnyebben visszafogjuk magunkat, mintha csak papíron látjuk. 

Mi már kipróbáltuk

Kolléganőnk, Hetes Réka évek óta vezeti a kiadá­sait. – A férjemmel azért kezdtünk neki a költségvetésnek, mert szerettünk volna saját lakásra spórolni, így tudnunk kellett, hogy hol folyik ki a pénz a kezünkből. A férjem azt hitte, hogy élelmiszerre megy el a legtöbb, ezért Excel-táblázatba vittük fel a helyzetünket. Az elején szétszedtük, hogy mi az, amiért fizetünk, pél­dául étel, lakás, szórakozás, kutya, és ezeknek készítettünk úgynevezett zsebeket. Ebből a költségvetésből kiderült, hogy az élelmiszerre adott keretet nem léptük túl, viszont a szórakozásét igen. Ennek köszönhetően derült ki, miben kell visszafognunk magunkat. Én naponta írom a kiadásokat, a férjem pedig akkor veszi elő a vásárlási blokkokat, amikor már összegyűlt egy adag – magyarázta kolléganőnk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek