8 fatális hiba, amit a konyhában elkövetünk

8 fatális hiba, amit a konyhában elkövetünk

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 14. 12:00
A háziasszonyok nagy része hibát hibára halmoz a konyhában, és még csak nem is tud róla. Az alufóliát, a kést, de még a sajtreszelőt is rosszul használtuk eddig.
Bors

8. Nem mindenre jó a teflon

A tapadásmentes serpenyőt sokféleképpen használhatjuk, de nem mindegy, mit sütünk benne. A teflonbevonatú edény ugyanis nem vesz fel annyi hőt, mint mondjuk az öntöttvas, ami például a steakekhez sokkal jobb választás.

7. Rosszul tépjük el

Ahogy megvettük, a doboz megy is a kukába, a folpack pedig csomagolás nélkül fekszik valahol, így amikor használni akarjuk, meg kell keresni a végét, de biztosak lehetünk benne, hogy összegyűrődik. Pedig a doboz nagy segítség lenne: ne vegye ki a gurigát, hanem húzzon le egy akkora darabot amekkorára szüksége van, csukja le a doboz tetejét, majd egy határozott mozdulattal tépje le az anyagot.

6. Fordítva kell nyitni a konzervet

A balkezeseken kívül mindenki ugyanúgy használja a konzervnyitót: a vágókorongot függőlegesen tesszük rá a konzerv tetejére, így befelé vágjuk el a fém tetejét. Itt is pont fordítva kellene eljárni, hogy szépen ki tudjuk nyitni a fémet: a vágó részt a konzerv tetejével párhuzamosan használjuk, így a doboz egész tetejét levágjuk. A lényeg, hogy a nyitót rá kell fektetni a konzerv tetejére, hogy ne függôlegesen, hanem vízszintesen álljon a kése. 

5. Fektesse el a sajtreszelőt!

A hagyományos, négyoldalú reszelőket mindenki ugyanúgy használja: állítva egy tál vagy tányér felett. Ez sokszor nem túl kényelmes, pedig valamiért mindenki erre szokott rá. Egyszerűbb dolgunk lenne, ha elfektetnénk a reszelőt, így a fém négyzet összegyűjti a lereszelt ételt és onnan önthetjük a tálba. Így nem csak egyszerűbb, de kényelmesebb és gyorsabb is. 

4. Folpack miatt nem folyik ki

Az ételhordóból biztosan nem szivárog ki a leves vagy a főzelék, ha a fedő alá teszünk egy folpackot. A trükk annyi, hogy mielőtt az átlátszó anyagot rásimítanánk a doboz tetejére, előtte, az ételhordó peremét vizes ujjal nedvesítsük be! Ettől teljesen odatapad a folpack, így garantáltan nem folyik ki a leves vagy a főzelék a táskánkba.

3. Vissza a mutatóujjakkal!

Ha megfigyeljük a szakácsokat, láthatjuk, hogy szeletelés vagy vágás közben a mutatóujjuk nincs a kés tetején. Nem úgy sok háziasszonynál. A szakácsok szerint sokkal könnyebb úgy irányítani a kést, hogy a mutatóujjunkkal is a nyelét tartjuk. Továbbá, amikor fogjuk az ételt, mindig hajlítsuk be az ujjainkat, így biztosan nem tudunk kárt okozni magunkban a késsel.

2. A sütő alatti fiók melegítő

Ön is edényeket tárol a sütő alatti fiókban? Rosszul teszi! Ezt a kicsi helyet ugyanis nem pont erre a célra találták ki. Ha például hétvégén hatalmas sütés-főzést rendezünk az összegyűlt családnak, a már elkészült ételeket ide betehetjük, hiszen amíg a sütőt használjuk, addig az ételek is melegek maradnak a tárolóban. Így tálalásig kellemesen meleg és friss marad az étel. Persze, ha nincs szükségünk melegítésre, akkor tárolásra is használhatjuk.

1. A fényes rész a hasznos

Egy brit Michelin-csillagos séf döbbentette rá a társadalmat arra, hogy eddig rosszul használtuk az alufóliát. Mint a Bors korábban megírta, Tom Kerridge elárulta: noha a közhiedelem az, hogy fényes felével felfelé kell használni, valójában pont fordítva igaz. A fényes felével lefelé, az étel felé kell fordítani. Az ok egyszerű: a fényes jobban visszaveri a hőt, így ha befelé van, az étel felé fordítva, az segíti a sütést, mivel a lehető legtöbb távozó hőt forgatja vissza. Ezzel szemben, ha kifelé fordítjuk, akkor gyakorlatilag pont ellenünk dolgozik a fólia, hiszen nem engedi be megfelelően a meleget.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.