Aktuális

Számla nélkül is perelje a kóklereket! - A Bors utánajárt

P. Zs.

2018. december 28. péntek 11:30

Csapot-papot otthagyott, és lelépett az előleggel a felújítással megbízott szaki? Nem is annyira ritka eset mostanában. Ne essünk pánikba a bírósági procedúrától, és nyugodtan forduljunk békéltetô testülethez.<br />

Forrás: Thinkstock

Kinek ne lennének ismerősek a kókler kőművesekről szóló poénok? Akár nevethetnénk is rajtuk, ha nem lenne véresen komoly a tét. Ha lenne valódi szakember, aki nem veri át a gyanútlan megrendelőt – festő, aki el is végzi a rá bízott feladatot, vagy asztalos, aki tényleg le is tudja gyártani a megrendelt ablakokat anélkül, hogy lenyúlna előre majd egymillió forintot. Bár a ma­gyar felújítási valóság elég lesújtó, ilyenkor sincs veszve sem a pénzünk, sem az igazunk.

Lelépnek a pénzzel

Manapság nemhogy számlára dolgozó munkást nem lehet találni, egyenesen lasszóval kell fogni a jó szakembert, akiben meg is lehet annyira bízni, hogy tényleg el is készül a munkát. Szerkesztőségünket nemrég kereste meg egy olvasónk azzal a panasszal, hogy az általa megbízott asztalos majd 800 ezer forintot vett el tőle előleg címén, hogy abból fogja be­szerezni az építéshez szükséges anyagokat. Szeptember vége óta azonban nemhogy nem készült el a munka, de a „szakember” – miután különböző kifogásokat adott elő a megrendelőnek – egy idő után a telefont sem vette fel. Később arra hivatkozott, hogy a 770 ezer forintnyi előleget nem tudja visszaadni, mert azt ő is továbbadta a cégnek, akitől az anyagot megrendelte. 

– Rengeteg kókler miatt ka­pok olyan munkákat, hogy fejezzem be azt, amit más félbehagyott. Az előző festők ugyanis csa­pot-papot otthagyva leléptek, mert egysze­rűen jobb ajánlatot kaptak. A megrendelőknek sok­szor nem drága semmi, és inkább többet fi­zet­nek, hogy végre ké­szüljön el a la­kásuk – me­sélte a Borsnak egy ózdi festő.

Bizonyíték az sms is

Gyakran maguk a lakástulajdonosok sem gondolnak bele, mit vállalnak egy felújítással. A munka még nem volna probléma, de szerződést, netán számlát kö­ve­telni a szakiktól ma szinte lehetetlennek tűnik. Vannak is, akik kihasználják a megrendelők ilyen irányú szorongatott helyzetét, és bár megúszásra játszanak, nagyot tévednek. – A leggyakoribb probléma, hogy a felek szóban állapodnak meg a munkáról. Viszont akár egy sms, akár egy e-mail is bizonyító erejű, amivel el lehet menni a békéltető testülethez, vagy a bíróságra is, ha a megegyezés nem va­lósul meg, vagy nem úgy, ahogyan meg­állapodtak – figyelmeztet dr. Kiss Benedek Damarisz, a Fo­gyasz­tóvédők Ma­gyarországi Egyesületének jogásza.

– Az előleg is visszajár, ha a munka nem teljesült. Akkor is, ha már elköltöt­te a vállalkozó azt. Ha ezt nem adja vissza, első körben a békéltető testület hozhat határozatot, rosszabb esetben jöhet a bírósági per. A legfontosabb, hogy legyen bármilyen írásos nyoma a meg­ren­de­lésnek – hangsúlyozza a Borsnak a jogász. Egy ilyen pernek vannak ugyan költségei, de a békéltető testületet mindenképp érdemes megpróbálni, a pernél pedig azt kell mérlegelni, hogy ért-e bennünket akkora kár, amiért megéri a követelt összeg 3 százalékát az eljárás illetékeként befizetni.

Össze kell fogni!

Internetes fórumokon többször feltűnnek a többeket megkárosító kontárok, akik rendre ugyanazokat a meséket adják elő a gyanútlan áldozatoknak.

Őket kisebb-nagyobb közösségek nyugodtan feketelistára te­hetik, ezzel is figyelmeztetve egymást, ahogyan azokat a szakem­bereket is érdemes összegyűjteni, aki­ket bátor szívvel ajánlanánk má­soknak is. Sokan viszont arra es­küsznek, hogy a családok fogja­nak össze, és végezzenek el mindent maguk, akár a saját kárukra is, hiszen nincs olyan, amit ne le­hetne megtanulni az internetnek hála. Egy másik jó tanács, szin­tén a fórumokról: ha már meg szeretnénk bízni valakit mun­kával, amiért fizetünk, legalább nézzünk utána a vállalkozónak vagy cégnek. 

Ide forduljon segítségért!

Valamennyi megyében és a fővárosban működnek békéltető testületek, hogy a jogvitákat bírósági eljáráson kívül elrendezzék. Tanácsot adnak a fogyasztók és vállalkozások számára az őket megillető jogokról, kötelezettségekről, elérhetőségükről érdemes a helyi önkormányzatoknál is érdeklődni.

További cikkek

TikTok

Veszélyes trend terjed az interneten, még véletlenül se próbálja ki!

Tragédia

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Váratlan fordulat a hazánkat bíráló országjelentés kapcsán

ripost.hu

A hétéves Danika tragikus halála: senki nem sejthette, mitől szenved a kisfiú

life.hu

Csuti kitálal: már ekkor eldöntötték el, hogy végleg elválnak útjaik Kulcsár Edinával

vaol.hu

50 napja van kómában Csollány Szilveszter, Zacher Gábor szerint van remény

origo.hu

Tragédia: nem tudták megmenteni a beteg medvebocsot

nemzetisport.hu

Videó: Beckham inspirálta a világ egyik legjobb szabadrúgáslövőjét

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában

life.hu

Csollány Szilveszter ötven napja küzd az életéért: Zacher Gábor elmondta, van-e esély a felépülésére

mandiner.hu

Itt az eszköz, ami hatásos a covid ellen is – Csókay András idegsebész küzd a hazai elfogadásáért

origo.hu

Barátságosan ölelkezik ez a férfi egy életveszélyes vadállattal, és eddig nem halt bele