Aktuális

Nyulai bundájából horgol Ágnes

R. K.

Létrehozva: 2018.12.27.

Rendkívül különleges nyulak tenyésztésével foglalkozik egy békéscsabai nő. Zahoránné Ágnesék annak idején kiköltöztek a város szélére, és egy klasszikus tanyát hoztak létre. Ágnes elhatározta: feleleveníti gyerekkorát, és az úgynevezett angóranyulak tenyésztésébe kezd.

– Ezek a nyuszik az 1990-es évek végén eltűntek Magyarországról, én azonban Németországból szereztem néhány piros szemű példányt. Régen nagy hagyományuk volt, hiszen rendkívül hasznos jószágok: nemcsak a húsuk, hanem a szőrük is igencsak értékes – ami igazából már gyapjú. Sálat, kesztyűt, sapkát és bármilyen más ruhaneműt lehet készíteni a feldolgozott gyapjúból – meséli a Borsnak Ágnes, akinek jelenleg harminc példány található a tanyáján.

Az angóranyuszik azonban rendkívül sok törődést igényelnek. Rendszeresen kell fésülni őket, figyelni kell a tartásukra és az etetésükre, hogy a hófehér, hosszú, és folyton növő szőrüket évente többször is le lehessen nyírni. Ha mindent jól csinálunk, akkor 2–2,5 kiló, vékony szálú gyapjút is lenyírhatunk róluk évente, amely több  mint egy birkáé, ráadásul a minősége is sokkal jobb. Ágnes a nyuszik továbbértékesítésén túl a gyapjú fonásával, kötésével, szövésével és horgolásával is foglalkozik, amelyhez egy rokkát használ, és igazi pihe-puha műremekeket készít.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek