Aktuális

Nyomtatóval készül a tökéletes frizura

Bors

Létrehozva: 2018.12.06.

Világszerte emberek millióinak adja vissza az önbizalmát egy új eljárás: az 3D Bionikus Hajprotézis tökéletes parókaként funkcionál.

Forrás: Facebook

Szokták mondani: az önbizalom öltöztet. Egy szép frizura ápol és eltakar, akár egy jó ruha. Ezt az érzést kell nélkülözniük azoknak, akiknek valamilyen betegség, vagy baleset miatt megsérült a fejük, elvesztették a hajukat. Azonban a 3D-s nyomtatás rohamos fejlődésének hála már az igazihoz teljesen hasonló frizurákat képesek készíteni, amiket nem kell minden este levenni és kifésülni.

– A bionikus hajprotézis reményt ad az embereknek. Az alapanyagként használt orvosi poliuretánnak és a felhelyezést segítő orvosi ragasztónak köszönhe­tően teljesen olyan, mintha eredeti haj lenne, ugyanúgy lélegzik alatta a bőr – mondta a Borsnak Hosszú Orsolya trichológus, aki már 25 éve foglalkozik hajproblémák kezelésével.

Az egyedi hajkorona elkészítése meglehetősen időigényes. Egy-egy darabra három hónapot is várni kell. Először gipszmintát vesznek a fejnek azon részéről, ahova a pótlás szükséges. Ennek alapján gyártják majd le a protézist Olaszországban egy 3D nyomtatón.

A gipszminta segítségével kinyomtatják a koponya pontos másolatát, amire vékony rétegben orvosi szilikont visznek fel, amit előzőleg a páciens bőrszínével megegyező árnyalatra festenek. Ez adja az egyedi hajkorona alapját. A szilikonréteg az apró lyukaknak köszönhetően teljesen légáteresztő.

Ebbe egyenként, kézzel fűzik be az európai szűz hajszálakat. Amikor már végre megérkezett a kész protézis, orvosi ragasztóval rögzítik a bőrhöz. Ettől nagyon tartós marad. Lehet benne úszni, hajat mosni. Erős szél sem tudja letépni a helyéről. Általában havonta kell újra ragasztani. Méretétől függően 2500–3000 euróba (830 000–1 000 000 forint) kerül egy darab.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek