Aktuális

Nem is gondolná, milyen összeget fizetnek ki egy takarítónak

B. B. A.

2018. december 4. kedd 12:00

Tízezer takarítóval van kevesebb itthon, mint amennyire szükség lenne. Pedig a területen egy év alatt mintegy 20 százalékos fizetésemelés volt, ami azt jelenti, hogy havonta nettó akár 300 ezret is lehet keresni a szakmában.

Munkaerőhiány van a „takarítóiparban”, amit jelenleg olyan, főállással nem rendelkezők enyhítenek, akik takarítást csak részmunkaidőben vállalnak. De sok egyetemista vagy nyugdíjas is úgy dönt, hogy takarításból tesz félre magának egy kis pénzt. Ők is feljavítják az átlagot.

Sokaknak mellékes

Ha ők nem lennének, sokkal nagyobb gondban lenne az ágazat, de most sincs éppen a topon – publikálta nemrég kutatását a Rendi, Magyarország legnagyobb internetes takarítóközvetítője.
– A mintegy tízezres munkaerőhiány továbbra is leginkább az ország nyugati részében, illetve a fővárosban érzékelhető, de összességében már mindenhol általánosnak mondható – mondta a Borsnak Csillik Timur, a Rendi.hu oldalt üzemeltető cég ügyvezető igazgatója. – Több mint kétszáz partnerünk van, akit kiközvetítünk, ők fele-fele arányban végzik ezt a tevékenységet    fő-, illetve mellékállásban. A részmunkaidősök körülbelül 50 százalékának van másik állása is a takarítás mellett. Ők leginkább reggel, késő este vagy hétvégén vállalnak még be egy-két takarítást, fizetés-kiegészítésképpen. 

Budapest többet fizet

Szakemberek szerint az elmúlt egy évben húsz százalék feletti díjemelés ment végbe az ágazatban, aminek nagy része a takarítók zsebében landolt. Ennek köszönhetően egy főállású, napi nyolc órában dolgozó bejárónő akár nettó 250–300 ezret is hazavihet havonta, de a Rendi adatai szerint egy részmunkaidős takarító is minimum 120 ezret kereshet. A fővárosi és vidéki bérkülönbségek ugyanakkor itt is tetten érhetők, a munkadíjak tekintetében körülbelül 30 százalékos a különbség Budapest javára.

– Bár évről évre megismételt kutatásunkból jól látszik, hogy az elvándorlás erősen csökkenő tendenciát mutat, a takarítók harmadában még mindig felvetődik a külföldi munkavállalás a jobb kereset reményében. Ennek megoldására további jelentős díjemelésre lenne szükség, de ezt a piac nagy valószínűséggel nem bírná el – fűzte hozzá Csillik Timur. 

Alantas munka lenne?

A piaci munkaerőhiány legfőbb oka egyébként valószínűleg az, hogy rengetegen saját szakállukra próbálnak takarítói munkát találni, nem egy közvetítő segítségével.

– Sokan nem tudják, hogy ha takarítóközvetítőn keresztül vállalnak munkát, akkor sokkal több pénz megilleti őket. Nálunk nem órabérben dolgoznak a takarítók, hanem fix jutalékot kapnak, de ha órabérben számolnánk, ez körülbelül 1500 forintra jönne ki – árulta el a Borsnak Hámori Zsófia, a cég marketingmenedzsere. – A másik ok, amiért kevés itthon a takarító, hogy sokan alantas munkának gondolják, lenézik. Pedig mi a takarítóinkat nagyon tiszteljük, megbecsüljük, ko­moly fizikai munka, amit csinálnak.

Nem jobbak a robotok

Az emberhiány miatt egyébként megfogalmazódott már a kérdés a szakmán belül: Lehet-e pótolni az emberi munkát robotokkal? A hozzáértôk szerint nem, mert a gépek képtelenek lennének az olyan jellegű precizitásra és alaposságra, mint az ember. Ezzel a Borsnak nyilatkozó Noémi is egyetért. Ő és a lánya is évek óta takarítóként dolgozik:

– Nettó 200 ezer forint körül keres Noncsi lányom, de sokszor a vállalkozótól függ, hogy mennyit ad. Ezzel a fizetéssel elégedettek vagyunk. Főállásban, napi nyolc órában dolgozik. Előfordul az is, hogy ha túlórázik, még ennél is többet keres – mesélte Noémi.

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Légiósok: Schäfer András ehhez a Bundesliga-csapathoz kerülhet – NS-infó

she.life.hu

Amire minden nő rájön egy idő után: egy férfit sem lehet megváltoztatni

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Játékosoknak szánt egérrel jelentkezett a Xiaomi

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Ljubomir Vranjest menesztették a szlovének

vg.hu

A korlátozások többségét eltörli Anglia

borsonline.hu

Csepregi Éva: „Ilyenkor egy anyát nem lehet megállítani, a szívem romokban hevert”

hirtv.hu

Meghalt egy 7 éves kisfiú egy születésnapi tortázás után

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó