Aktuális

Krampusszal riogatott a Mikulás

H. R.

2018. december 4. kedd 11:30

Szüleink, nagyszüleink még tartottak a Mikulástól és a krampuszoktól. A rossz gyerekek lócitromot kaptak a csizmájukba, akik jól viselkedtek, örültek, ha jut egy alma.

Forrás: Hatlaczki Balázs

Manapság már arról szól Szent Miklós napja, hogy ki mennyi édességet és játékot kap. Bezzeg régen: a kicsik már uj­jongtak, ha mogyorót találtak a csizmájukban. 
– A Mikulás egy városi, újvilági ünnep. Az 1930–1940-es években a helyi iskolák tanítói öltöztek be, és okító célzattal büntették vagy jutalmazták a gyere­keket – mondta a Borsnak Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója. A jelmezbe bújt tanárok és segítőik, a krampuszok sokkal inkább félelmet keltőek voltak, nem úgy, mint ma.

Rongyokba öltöztek, láncot kötöttek az oldalukra, amit ma­guk után vonszoltak, és mindenféle zajokat keltettek azért, hogy elűzzék az ártó szellemeket. A gyerekek az ajándékokat tényleg a cipőjükbe kapták.

Kérem az ajándékomat!

A fővárosi állatkertben is felkészültek Joulupukki érkezésére. A finn Mikulást rengeteg gyerek fogadta, de az igazi szenzációt az állatkert kiselefántja, Arun jelentette. Az elefántház melegében örömködő, alig több mint egyéves kisemlős kitörő örömmel fogadta a piros ruhás Mikulást, aki annak rendje és módja szerint meglepte a már több mint 400 kilós „csöppséget”. Persze csokiról szó sem lehetett, a nagy­szakállú gyümölccsel készült. Arun nem volt szégyenlős, előszeretettel falatozott Joulupukki kezéből. A kedvence az alma és a körte

A jók olykor faragott játékra, de inkább almára, mogyoróra számíthattak. A legrosszabbak csizmájába büdös csomagok kerültek. Akkoriban nem volt meglepő, ha valaki trágyát kapott, így ugratták egymást az emberek.

A ma hagyományosnak mondható, édességgel megpakolt piros kis zsákocska csak az 1970-es években jött divatba. Akkor is még csak a gazdag családok kiváltsága volt. Ma meg már szeptembertől kezdve kint vannak a boltok polcain a karácsonyi csokifigurák. 

További cikkek

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

metropol.hu

A Kosnak most nagyon jó meglátásai, sugallatai lesznek

origo.hu

Családja gyászolja a budapesti rablóüldözőt, aki hősi halált halt

hirtv.hu

Vezércikk: Úgy néz ki, Márki-Zay zavarkeltése többet visz, mint amennyit hoz

szoljon.hu

Elhunyt Szatmári Imre, a szolnoki gasztronómia kiválósága

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely: Sz…rok rá, mi van a hangfelvételeken + videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

origo.hu

Megkerestük Karácsony Gergelyt, hogy miért használta ismét a buszsávot