Kevergetésen áll vagy bukik a házi szaloncukor

Kevergetésen áll vagy bukik a házi szaloncukor

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 14. 13:00
Bors

A klasszikus sza­loncukor alapja a fondant, amelyet otthon is el tudunk készíteni. A fára aggatható  édesség a XIX. század elején már hazánkban is többféle ízben létezett. A Laboratorium.hu receptje szerint a tökéletes fondanthoz 1 kiló cukor és 3-4 deciliter víz szükséges. A keveréket lassú melegítéssel és folyamatos kevergetéssel kell feloldani és besűríteni.

Ahogy párolog a víz, úgy emel­kedik a forráspont is. Ha már csak minimális a víztartalma, akkor 40 fokig kell hű­teni folyamatos kevergetés mellett. A lépéseket pontosan be kell tartani, mivel ha nem jól készítjük, akkor beindul a kristályosodás, így viszont a szaloncukor elveszítheti az édességét és az élvezeti ér­tékét. Ha kihűlt a fondant, formázzuk meg, ezeket már így is fogyaszthatjuk, de jobban járunk, ha ízesítjük. A kakaó például nemcsak ízt ad, hanem meggátolja és lelassítja a víz elpárolgását a szaloncukorból. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.