Karácsonykor már költ a húsvéti nyúl

Karácsonykor már költ a húsvéti nyúl

csokoládé
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 17. 10:30
Még javában kint van a boltok polcain a rengeteg karácsonyi édesség és szaloncukor, ám a gyártók már a következő ünnepre készülnek. Hiszen húsvétra is el kell készülniük a csokinyulaknak és -tojásoknak.
P. Zs.

Bármilyen szép is a csomagolás, ha a belsővel gondok vannak, szinte bizonyosan megy a kukába az édesség is. Ez nem fordulhat elő a Szerencsi Bonbon Kft. termékeivel, a kiváló alapanyagok és a sok évtizedes gyártási tapasztalat lehet a garancia a szerencsi csokoládé kiváló ízvilágára. A brand termékek mellett a szezonális karácsonyi csokoládék, szaloncukrok és mikulások teszik ki a forgalom nagy részét.

Emellett  húsvétra is előre el kell készülni a nyulaknak és a tojásoknak, hogy idejében, akár már február elején kikerülhessenek a boltok polcaira. A Bors megismerhette a csokoládé készítésének minden részletét, a szerencsi édesiparban több mint 50 éve dolgozó – kezdetben cukrásztanuló, manapság pedig termékfejlesztő – Maszler László kalauzolt végig bennünket a gyártósoron.

1. A csokoládéhoz a kakaóbab elefántcsontparti termőhelyről származik. 25 kiló zsáknyi kakaómassza-alapanyagból 760 darab 70 százalékos kakaóanyag-tartalmú, 50 grammos étcsokoládé figura készül. A tejcsokoládéban is legalább 40 százalék a kakaótartalom.

2. A csoki a formázás előtt több folyamaton megy keresztül. A konsolás (finomítás) az egyik művelet: a csokoládépor egy hatalmas tartályban folyamatosan keveredik, a súrlódás és a keletkező hő hatására felmelegszik, így a csoki folyékonnyá válik

3. A folyékony csokoládét a kétrészes formába adagolják. Annak érdekében, hogy kitöltse azt és üreges legyen, a bolygatóra kerül, ahol minden irányban megforgatják. Így a formán belül egyenletes, 3–4 milliméter vastag falú lesz a figura. Ha ennél vékonyabb, nagyon hamar eltörik a nyuszi vagy a tojása

4. A bolygatás után a hűtőalagútban kapott hideg levegő lehűti a csokit annyira, hogy a formából kijöjjön. A csokoládé zsugorodik, így az elválik a formától. A nyulak 18, 30, 50, 100 grammos kiszerelésben készülnek, ülő és álló változatban, tojásokból pedig a 20, 50 és 200 grammoson kívül 5 kilós is készülhet, kézi módszerrel

5. Ha matt a felület vagy eltört a figura, nem probléma, a csokit azonnal vissza lehet olvasztani, így gyakorlatilag nem lesz selejt, újra lehet formázni

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.