Karácsonykor körettel csaljon!

Karácsonykor körettel csaljon!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 12. 11:30
Az ünnepi időszak nehezebb étkezéseire úgy készülhetünk fel hatékonyan, ha bevezetünk néhány változtatást az étrendünkben.
Bors

– Nem kell lemondani a hagyományos karácsonyi ételekről, csak válasszunk egészségesebb alapanyagokat, főzési formákat – tanácsolja a Bors olvasóinak Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

A vörös húsok helyett kerüljön több zsírszegény, fehér hús a tá­nyérra, és a hallal sem szükséges megvárni a gyertyagyújtást. A szokásos panír rengeteg olajat szív fel, így jelentősen növeli az energiatartalmat. A natúr húsok hirtelen kisütve párolt zöldségekkel, alternatív gabonafélékkel, mint például kölessel, hajdinával tálalva ízletes és egészséges alternatívát jelenthetnek a krumpli vagy a rizs helyett.

Ha ragaszkodunk a burgonyához, főzzük meg héjában, majd megpucolva, szeletelve tegyük tepsibe, ízlés szerint bőven fűszerezzük, és pár csepp olajjal lelocsolva süssük pirosra. A salátákhoz, habaráshoz tejföl helyett érdemes kefirt vagy sovány natúr joghurtot használnunk, így szintén „csalhatunk” egy keveset a kalóriákkal.

– Ha túl sokat ettünk, a nap hátralévő részében és lehetőleg másnap is tartsunk enyhe diétát sok folyadékkal. Könnyíti az emésztést az édeskömény, az ánizs és a bors­men­ta­tea, persze cukor nélkül. Ezeket bát­ran kortyolgathatjuk az ünnepek alatt. Akár vény nélkül kapható, emésztést elősegítő szerekhez is nyúlhatunk – árulta el a szakember. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.