Aktuális

Hiánycikk volt a karácsonyfa az ötvenes években

Dulai Péter

2018. december 24. hétfő 08:30

Mai ésszel szinte elképzelhetetlen, hogy békeidőben Magyarországon meg kellett szenvednie annak, aki karácsonyfa mellett szerette volna tölteni a szentestét.

A Rákosi-rendszerben nem volt tiltott fenyőfával karácsonyozni, csak éppen sokszor nem lehetett kapni – főképp Budapesten és a nagyvárosokban.

– Az ötvenes években valóban nem nagyon lehetett fenyőfát kapni. Aki meg tudta oldani a beszerzést, az együtt örülhetett a családjával. Emlékszem, a nagyapám a virágboltban vett picike cserepes fenyőt, az volt a karácsonyfánk – mondta a Borsnak Tóth Eszter Zsófia történész, a Veritas Intézet munkatársa.

A szaloncukor is problémás volt. Házilag próbálták előállítani úgy, hogy felfőzték a cukrot, néha pedig ízesítették.
– Ez egyébként a II. világháborúból megmaradt recept volt. Csokis bevonatot sem mindig tudtak rátenni, enélkül csomagolták be színes papírba. A ma ismert szaloncukortól így elég messze volt – elevenítette fel a történész.

Jézus a háttérben

Az ötvenes évek elejére a szovjet diktátor, Sztálin születésnapja vált a tél főünnepévé, december 24-e pedig átalakult.

– Abban az időben a szovjet fenyőünnep tökéletes mását akarta meghonosítani a kommunista pártállam Magyarországon. Még később, a sokkal enyhébb Kádár-rendszerben is számíthatott az, aki éjféli misére ment, hogy megfigyelik, és ezt lejelentik a munkahelyén – tette hozzá Tóth Eszter Zsófia.

A Rákosi-, majd a Kádár-féle szocializmusban is igyekeztek a keresztény gyökerű ünnep eredeti üzenetét, vallásos jellegét elhalványítani. Nem Jézus – azaz a hívők szerint Isten fia, a Megváltó – születése volt a lényeg, helyette előtérbe tolták a „gyerekek ünnepe”, a fenyőfa ünnepe”, a „szeretet ünnepe” meg a „család ünnepe” vonalat. Karácsonyi ünnepség helyett tehát fenyőünnepre szóltak a meghívók a munkahelyeken, iskolákban, és ezeken legfeljebb már csak a nyolcvanas években adhattak elő betlehemezést a gyerekek. A vallásos jellegű karácsonyi énekeket pedig felváltották az ünnep szocialista értelmezéséhez passzoló dalok.

Árubőség a Skálában

– Ami az ellátást illeti, először a hatvanas évek végén, az úgynevezett új gazdasági mechanizmus bevezetése után változott jelentősen a helyzet. Akkor már a ma megszokotthoz hasonlóan hozták a fenyőfákat vidékről a fővárosba. A fa vagy a karácsonyi ajándékok megvásárlásának természetesen nem volt még olyan fogyasztói jellege, mint manapság. De az állami nagyáruházakban, a Centrumokban, a Skálákban árubőség volt karácsony előtt, meg lehetett kapni a slágerjátékokat is – idézte fel a kutató. A szaloncukorhelyzet is javult, bár a mai színes kínálathoz természetesen nem lehet hasonlítani. A Kádár-rendszerrel oly nagyon összeforrott zselés szaloncukrot a hetvenes évektől lehetett kapni abban a bizonyos nagy, fehér dobozban.

– Ekkoriban a villanyvasút és a járóbaba volt a slágerajándék, a nyolcvanas években pedig jött a Moncsicsi és a legó. Mai fejjel szinte hihetetlen, hogy utóbbinak egyetlen szakboltja volt az egész országban, a Váci utcában – emlékezett Tóth Eszter Zsófia. 

Ha ötlete van vagy témát javasol, írjon!

Várjuk levelét erre az e-mail-címre: varosilegendak@borsonline.hu 

További cikkek

Pénz

Bejelentették, mikor kapják vissza a családok az szja-t, és mikor jön a 13. havi nyugdíj

Gázolás

Friss hírek érkeztek a budapesti autós üldözésben elgázolt nőről

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Erre nem számítottunk: Ez jön fagy után hétvégén

888.hu

Putyinnal tárgyal telefonon és Kelet-Európába látogat a brit miniszterelnök

life.hu

Hivatalosan is véget ért Lagzi Lajcsi házassága: kimondták a válást

hirtv.hu

Megadja Gábor: Az ellenzéket az zavarja, hogy a kormány munkája sikeres

kemma.hu

Videón az ámokfutó: részegen okozott többes balesetet Tatabányán

origo.hu

Javították az Oculus Quest 2 színhibáját

mindmegette.hu

5 ok, amiért ma is imádjuk gyerekkorunk kedvencét, a kenőmájast

origo.hu

Varga Mihály: A Fitch Ratings szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása

metropol.hu

Borzalmas körülmények között halt meg a tatabányai földrajztanár, rejtély mi történt Róberttel

metropol.hu

A jég alatt találták meg az eltűnt tanár holttestét Tatabányán

mandiner.hu

Márki-Zay reagált a milliós londoni bérleti díjra

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban