Aktuális

Csak februárig tart ki a legtöbb újévi fogadalom

Sz. S., Hu-Zo, kbv, B. B. A.

Létrehozva: 2018.12.29.

Köllő Babett fogyni akar, és olyan lábakat szeretne, mint Rubint Rékáé.

Forrás: MTI

Szilveszterkor sokan nagy lendülettel, elhatározásokkal, fogadalmakkal ugranak a következő évbe. Aztán telnek-múlnak a hetek, és ez a lendület egyre inkább alábbhagy. Pedig megvan annak a módja, hogy ne adjuk fel a küzdelmet.

Megszabadulni pár kilótól, rendszeresen eljárni edzeni, leszokni a dohányzásról. Ez a top 3 szilveszteri–újévi fogadalom idén is, éppúgy, ahogy az elmúlt néhány évben volt. Tegye a szívére a kezét az, aki be is tartotta kitartóan, amit tavaly megfogadott! A statisztika szerint nem sok kéz tapadna a mellkashoz. Ilyen gyengék lennénk, vagy valamit egyszerűen rosszul csinálunk? 

A Borsnak nyilatkozó szakember, Gillich-Csikós Andrea szerint inkább az utóbbi. A változáskísérő eleve nem sok jövőt jósol azoknak a fogadalmaknak, amik január 1-jén vagy éppen egy hétfői napon születnek meg. Munkatársunknak elárulta: ő például még soha nem fogadott meg semmit szilveszterkor. Természetesen nincs azzal semmi baj, ha valaki viszont igen, csak tudni kell jól megfogadni valamit. Andrea szerint egyébként a fogadalom nem más, mint egy új szokás beiktatása az éle­tünkbe.

– Ahhoz, hogy egy új dolog az éle­tünkben szokássá váljon, próbálkozni kell. Egyáltalán nem biztos, hogy pont az a jó, amit elsőre el­képzeltünk, de szabad változtatni. Az nem jó újévi fogadalom, hogy le akarok fogyni tíz kilót. Az a jó és betartható, ha azt mondja az illető, hogy elhatározom, hogy lefogyok március végéig 5 kilót. Ez így már egy reális, teljesíthető cél – magyarázta, hozzátéve: ez sem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik. Érdemes ilyenkor kisebb szakaszokra osztani a januártól márciusig tartó időszakot, és mindig egy kicsivel többet teljesíteni. Vagyis, ha januárban heti egyszer ment el az illető edzeni, akkor februárban legyen a heti kettő a cél.

– Ha valaki egyszerre túl nagy cél elé állítja saját magát, azzal csak azt éri el, hogy nem tudja betartani, aminek a végeredménye pedig az lesz, hogy kudarcként éli meg – mondta Andrea.

A statisztika egyébként azt mutatja, hogy a fogadalmat tevők egy hónap után adják fel, vagyis februárra már elillan a lelkesedés.

Köllő Babettszínésznő

– Eddig soha nem fogadtam meg semmit, de most engem is utolért a fogadkozási láz: szeretnék az új évben lefogyni! Tudom, hogy sokan csak nevetnek ezen, de én bizony látom a hibáimat és a kis zsírpárnáimat. Tisztábban fogok étkezni, és sportolni is rendszeresen járok majd. Karácsonykor volt olyan este, hogy háromszor vacsoráztam, ezt abba kell hagyni! Már nem merek ráállni a mérlegre. A legtöbb bajom a lábammal van, olyan szép izmos lá­bakat szeretnék, mint Rubint Rékának van. 

Peller Károlyoperettszínész

– Idén volt, hogy egy nap három előadásom is volt, rengeteget játszottunk vidéken és külföldön is, az év majdnem minden estéjén színpadon áll­tam. És bár nagyon szerencsés vagyok, mert a munkám a hobbim is, én azt fogadom meg, hogy jö­vőre megpróbálok visszavenni a munkából. És azt, hogy a negyvenedik szülinapomra óriási bulit csapok! Egyébként nem zavar az öregedés, szere­tem, hogy telik az idő, és minden életszakasznak meg­vannak a maga kihívásai. Még az sem zavarna, ha elkezdene őszülni a hajam.

Takács Tamaraa Vasas világ- és Európa-bajnok kajakversenyzője

– Jövőre Szeged olimpiai kvalifikáló vébét rendez. Mivel a magyar női me­zőny hemzseg a szuperklasszisoktól, azaz szerintem erősebb egy olimpiáé­nál, az első fogadalmam az, hogy ha törik, ha szakad, beverekszem magam a magyar válogatottba. Ehhez logikusan kapcsolódik a második fogadalmam: mindent alárendelek annak, hogy Szegeden lapátolhassak.

Önnek hogyan sikerült korábbi fogadalmát betartani?

Czappán István – A dohányzásról leszokást sokszor megfogadtam. Minden szilveszterkor elhatároztam, hogy jövőre abbahagyom, de két hétnél nem bírtam tovább. Az ötvenedik fogadalom után megfogadtam, hogy többet nem fogadom meg. Csak az e-cigire sikerült átállnom.

Pethő Ági – Amikor nyugdíjba mentem, és meghalt a férjem, a gyerekeim pedig kimentek Angliába, megfogadtam, hogy jövőre magam mellé veszek egy kutyát. Pár hónap múlva hozták a fényképét, és egymásra találtunk. Azóta itt van velem.

Henzel Ágnes és kislánya, Eleonóra – Az egyik fogadalmam volt, hogy a magas vízszámla miatt nem folyatom annyit a vizet a fürdésnél. Ezt nem sikerült betartanom. A másik, hogy a kislányom és a család egészsége érdekében sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ez sikerült.

Hetes szabály

A változáskísérő szerint ha ezt a 7 pontot követi, sima ügy lesz az újévi fogadalom betartása:

1. Gondolkodjon kicsiben!

2. Adjon egy kis pluszt a már elindított szokáshoz! (Példa: 20 perc helyett már 25 percet sétáljon!)

3. Legyen valami kiváltó jele! (Tegye a futócipőt az ajtó elé!)

4. Ismételjen!

5. Fogalmazza meg, miért csinálja!

6. Vizualizálja, vagyis képzelje el, ahogy végrehajtja, amit megfogadott!

7. Keretezze a történetét! (Ha eddig azt gondolta, hogy lúzer, lusta, és nincs kitartása, írja ezt le! Majd írja le azt, hogy milyen, amikor megcsinálta!)

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164284_auto_resized.jpg
origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714124413
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163668_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714124413
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160173_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714124413
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros