Aktuális

Bajai vagy szegedi? Esetleg balatoni? Így készül a tökéletes halászlé!

Bors

Létrehozva: 2018.12.16.

<p>Mindannyian törekszünk rá, hogy a szentestét valamilyen újdonsággal, különleges fogással tegyük emlékezetessé. De ne feledjük: a karácsony három napig tart, és a két ünnep között is szeretünk jókat enni – ekkor jönnek jól a nagy klasszikusok, azok a tradicionális ételek, amelyek előre elkészíthetők, és különösebb fáradság nélkül ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk belőlük az asztalra.</p>

Halászlé-alaprecept

Hozzávalók (3 l): 1 kg ponty * 1 kg harcsa * 1 kg makói vöröshagyma * 5 dkg pirospaprika * 1 ek só * 4 l víz

Elkészítés: Egy nagy lábos aljára terítjük a felkarikázott vöröshagymát, majd erre kerülnek a halfejek, az úszók és a csont. Besózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 5 centivel ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön bugyogtatva 4–5 órán át főzzük, míg a fej és a csontok szétesnek. A hiányzó vizet pótoljuk, összemelegítjük és átpasszírozzuk – ezt követően már nem szabad vizet tenni hozzá. Újra felforraljuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Beleteszünk adagonként 1 szelet besózott pontypatkót vagy más halszeletet, és 10 perc alatt megfőzzük.

A „tökéletes halászlé” címért hazánkban egész tájegységek versengenek, de ebben a megmérettetésben sosem születhet döntés. Ezért inkább így tesszük fel a kérdést: mi az, ami nélkül nem készülhet tökéletes halászlé? Friss ponty és/vagy friss harcsa, jó minőségű, édes pirospaprika, makói hagyma. Ha ez a három alapanyag rendelkezésünkre áll, viszonylag keveset tudunk hibázni. 

Bajai (dunai) halászlé

Hozzávalók (8 adag): 1 kg tisztított ponty * 4 nagy fej vöröshagyma * 1 nagy, szaftos paradicsom * 1 nagyobb paprika * 20 dkg levestészta * 1 ek só * 4 ek őrölt pirospaprika * 4 ek olaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint készítsük el a halászlét a paradicsom és a paprika felhasználásával. A levestésztát főzzük ki sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint, szűrjük le. Fogyasztáskor a tányérokba szedjük a tésztát, és rámerjük a halászlét.

Szegedi (tiszai) halászlé

Hozzávalók (8 adag): 60 dkg tisztított ponty * 60 dkg tisztított harcsa * 30 dkg halbelsőség, haltej, ikra * 2 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 közepes piros csípős paprika * 2 ek őrölt paprika * 1 ek só * 1 tk bors

Elkészítés: Az alaprecept szerint készítsük el a halászlét, majd az utolsó fázisban a halszeletek mellé tegyük bele a belsőségeket is.

Balatoni halászlé

Hozzávalók (8 adag): 1 kg tisztított ponty (vagy balatoni hal) * 20 dkg krumpli * 4 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagyobb paprika * 1 nagy, szaftos paradicsom * 1 dl száraz fehérbor * 4 ek olaj * 4 ek őrölt piros paprika * 1 ek só

A tálaláshoz: csípős paprika vagy Erős Pista

Elkészítés: Annyiban tér el az alaprecepttől, hogy a krumplit (amit érdemes meghámozva, egyben belerakni) egy óra után kivesszük a fazékból, melegen tartjuk a tálalásig, és csak a tányéron adjuk hozzá. A többi hozzávalót passzírozzuk le. A fe­hérbort a passzírozás után, az újraforralás előtt tegyük bele. Tálalás előtt egy kis pálinkával is megbolondíthatjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek