Bajai vagy szegedi? Esetleg balatoni? Így készül a tökéletes halászlé!

Bajai vagy szegedi? Esetleg balatoni? Így készül a tökéletes halászlé!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 16. 12:00
<p>Mindannyian törekszünk rá, hogy a szentestét valamilyen újdonsággal, különleges fogással tegyük emlékezetessé. De ne feledjük: a karácsony három napig tart, és a két ünnep között is szeretünk jókat enni – ekkor jönnek jól a nagy klasszikusok, azok a tradicionális ételek, amelyek előre elkészíthetők, és különösebb fáradság nélkül ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk belőlük az asztalra.</p>
Bors

Halászlé-alaprecept

Hozzávalók (3 l): 1 kg ponty * 1 kg harcsa * 1 kg makói vöröshagyma * 5 dkg pirospaprika * 1 ek só * 4 l víz

Elkészítés: Egy nagy lábos aljára terítjük a felkarikázott vöröshagymát, majd erre kerülnek a halfejek, az úszók és a csont. Besózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 5 centivel ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön bugyogtatva 4–5 órán át főzzük, míg a fej és a csontok szétesnek. A hiányzó vizet pótoljuk, összemelegítjük és átpasszírozzuk – ezt követően már nem szabad vizet tenni hozzá. Újra felforraljuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Beleteszünk adagonként 1 szelet besózott pontypatkót vagy más halszeletet, és 10 perc alatt megfőzzük.

A „tökéletes halászlé” címért hazánkban egész tájegységek versengenek, de ebben a megmérettetésben sosem születhet döntés. Ezért inkább így tesszük fel a kérdést: mi az, ami nélkül nem készülhet tökéletes halászlé? Friss ponty és/vagy friss harcsa, jó minőségű, édes pirospaprika, makói hagyma. Ha ez a három alapanyag rendelkezésünkre áll, viszonylag keveset tudunk hibázni. 

Bajai (dunai) halászlé

Hozzávalók (8 adag): 1 kg tisztított ponty * 4 nagy fej vöröshagyma * 1 nagy, szaftos paradicsom * 1 nagyobb paprika * 20 dkg levestészta * 1 ek só * 4 ek őrölt pirospaprika * 4 ek olaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint készítsük el a halászlét a paradicsom és a paprika felhasználásával. A levestésztát főzzük ki sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint, szűrjük le. Fogyasztáskor a tányérokba szedjük a tésztát, és rámerjük a halászlét.

Szegedi (tiszai) halászlé

Hozzávalók (8 adag): 60 dkg tisztított ponty * 60 dkg tisztított harcsa * 30 dkg halbelsőség, haltej, ikra * 2 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 közepes piros csípős paprika * 2 ek őrölt paprika * 1 ek só * 1 tk bors

Elkészítés: Az alaprecept szerint készítsük el a halászlét, majd az utolsó fázisban a halszeletek mellé tegyük bele a belsőségeket is.

Balatoni halászlé

Hozzávalók (8 adag): 1 kg tisztított ponty (vagy balatoni hal) * 20 dkg krumpli * 4 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagyobb paprika * 1 nagy, szaftos paradicsom * 1 dl száraz fehérbor * 4 ek olaj * 4 ek őrölt piros paprika * 1 ek só

A tálaláshoz: csípős paprika vagy Erős Pista

Elkészítés: Annyiban tér el az alaprecepttől, hogy a krumplit (amit érdemes meghámozva, egyben belerakni) egy óra után kivesszük a fazékból, melegen tartjuk a tálalásig, és csak a tányéron adjuk hozzá. A többi hozzávalót passzírozzuk le. A fe­hérbort a passzírozás után, az újraforralás előtt tegyük bele. Tálalás előtt egy kis pálinkával is megbolondíthatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.