Aktuális

A doboz, ami sokaknak a túlélést jelenti

B. B. A.

Létrehozva: 2018.12.16.

Enni adok – enni kapok ételdoboz. Ez a neve annak az akciónak, ami a Reformáló Egyesületnek és önkénteseinek köszönhetően már számtalan rászoruló asztalára varázsolt reggelit, ebédet vagy vacsorát.

Az ételdoboz ötlete eredetileg Pécsről származik, Morvay Imre, Pio atya találta ki. Mára viszont a Reformáló Egyesület is szívügyének tekinti. Smudláné Fazekas Margit, az egyesület elnöke a Vasárnapi Borsnak elmondta, az Enni adok – enni kapok ételdoboz egy 65x59x39 centis mű­anyag szekrény, fém megerősítésekkel. 

– Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat, amelynek tagjai naponta legalább egyszer, melegebb időben naponta többször is látogatják a dobozt, ellenőrzik a benne lévő élelmiszereket, ételeket, valamint takarítják is – mesélte az elnök. A teljesség igénye nélkül Szarvason, Gyulán, Balatonfüreden, Dunaharasztin, Tapolcán és több budapesti kerületben is ke­rült az utcára a dobozból. Dunaegyházán például a napokban tették ki az egészségközpont falára Oláh József önkéntes kezdeményezésére. Az apa minden nap hozza-viszi hároméves kislányát az oviba, és a hét legalább három napján ugyanannál a kukánál – szemben az óvodával – egy idős asszonyt látott, ahogy kotorászott a szemétben. Egyszer már arra is volt példa, hogy a kislány és az édesapja végignézték, ahogy a néni egy fél kiflit húz ki a szemetesből, és korgó gyomorral esik neki. József megelégelte a látványt.

– Eszembe jutott, hogy egyszer Dunaföldváron láttam egy dobozt, amelyben élelmiszer volt. Felkerestem a doboz működtetőjét, így találtam rá a Reformáló Egyesületre. Azonnal támogatták az ötletemet, segítettek. Összeszedtem 15 helyi önkéntest, akik vállalták a hetente többszöri ellenőrzést, takarítást – mesélte la­punknak a férfi. József nagyon boldog, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy volt erre igény. Két olyan történetet is elmesélt, amit sosem fog elfelejteni. – Egyszer pont akkor jártam a doboznál, amikor arra sétált a néni, aki megihletett. Odamentem hozzá. Elmondtam, hogy a doboz őmiatta került ki az utcára, hogy ne kelljen többet a kukában turkálnia. A hír hallatán sírva fakadt. Elmesélte, hogy ugyan jó nyugdíja van, de a fia sajnos minden hó­napban pillanatok alatt elherdálja a pénzt úgy, hogy neki már ételre sem marad. De volt egy másik eset is, amikor egy hajléktalan elvitte az összes élelmiszert. Megkerestem és elbeszélgettem vele. Azt mondta, nem gondolta volna, hogy mindennap kikerül valamilyen étel. Azt hitte, egyszeri alkalom, és annyira megörült neki, hogy hirtelen nem tudott ellenállni. Végül bocsánatot kért, és visszatette az ételeket, persze hármat hazavitt belőle – árulta el József. Az akció egyébként komoly szabályokhoz van kötve. Egy ember egy nap maximum három dolgot vihet haza, de a felajánlásoknak hála mindennap friss étellel töltik fel a dobozt. – Nagyon fontos ellenőrizni a dobozokat, mert akármilyen élelmiszer nem kerülhet bele. Meg kell felelniük az élelmiszer-biztonsági szabályoknak – hívta fel a figyelmet Smudláné Fazekas Margit.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191041_auto_resized.jpg
origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27772_resized.jpg?avcount=1714924511
origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177804_auto_resized.png
metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190838_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Brutális autóbaleset Baranyában: élet-halál között van egy idős nő és az unokája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27779_resized.jpg?avcount=1714924511
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191018_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sürgős figyelmeztetést kaptak az Android-felhasználók: minden pénzedet elvesztheted a Google Chrome miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190134_auto_resized.jpg
borsonline.hu

38 kilóra fogyott, pszichiátriára került a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188098_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Brutális baleset történt Budapesten, a HÉV sem jár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/83zTtx_COnruThP06aQy1-wTOB0GAc6LV4jDcIz6V1A/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYzYzVjNWQ5ZDYwMjQ4YTNiMzY4N2EwYTYxOTdjMzNj.jpg
Lincshangulat

Életfogytiglant követelnek Szalántán az életben maradt ámokfutónak a helyiek – galéria

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/kfGgX0AdO8K7FZW3j34DhhDh-iezMGYJK_uFv0moBLU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRhYmZiMTI3YTg4YjQ5YzliYzlkNzJiNTM3ZmQ0MmVl.jpg
Nyeremény

Ez a hat szám ért másfél milliárdot a lottón