Aktuális

A Bors utánajárt - Ki fizeti a kárt, ha nincs meg a vétkes?

B. B. A.

Létrehozva: 2018.12.21.

<p>Számtalan forgatókönyve lehet egy autóbalesetnek. A legjobb persze az, ha senkinek nem esik baja, de azért előfordul, hogy komoly károk keletkeznek. Kinek kell ilyenkor fizetnie? S mi történik akkor, ha a sofőr önhibáján kívül okozott kárt? </p>

Saját zsebből kell állnia a cechet

Alapvetően hogyha nagy baleset történik, akkor a rendőrség értesíti a közút kezelőjét, akiknek a helyszínelői szintén kimennek, hogy a rendőrségtől függetlenül felmérjék a károkat. Az okozott kárt, legyen szó villanyoszlopról, közlekedési tábláról vagy szalagkorlátról, mindenképpen meg kell térítenie a felelősnek.

– Minden olyan esetben, amikor a közúti balesetben részes járművek – függetlenül a felelősségüktől – kárt okoznak a közúti úttartozékokban, mint például szalagkorlát, KRESZ-tábla, elektronikai berendezések, útfelület, padka, az illetékes közútkezelő állítja helyre a kárt. A helyreállítás anyag és szolgáltatási költségét – ha tudni lehet, ki volt az elkövető – a kárt okozó gépjármű kötelező felelősségbiztosítására a közútkezelő megtérítteti. Ismeretlen károkozó esetén nincs mód a költségek megtéríttetésére, az a közútkezelő terhe marad – tudta meg lapunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától. A Bors egyébként úgy értesült, egy oszloptörés esetén a kárelhárítás közvetlen költsége átlagosan 300-500 ezer forint körül alakul.

A biztosító fizet, ha a sofőr ártatlan

– Aki előidézi a balesetet, az nemcsak jogilag, hanem anyagilag is felel, ez a főszabály – tudtuk meg Kamarás Péter jogásztól.

– A baleset után jön egy vizsgálat: vagy egy büntető vagy egy közigazgatási vizsgálat. Persze a baleset utáni eljárások során az illetőnek van lehetősége kimenteni magát, vagyis például bizonyítani, hogy nem ő volt a hibás vagy önhibáján kívül történt a baleset. Ilyen ok például, hogy a gépkocsi elromlott, műszaki hiba miatt csapódott például egy oszlopnak. Ha ezt be tudja bizonyítani, akkor mentesülhet a hátrányok alól, vagyis például akkor nem neki kell majd megfizetnie a kárt, hanem a biztosítójának – mesélte el lapunknak Kamarás Péter.

Amit eddig kaptak, az semmire sem elég

Az oszlopok és falak még hagyján, nem is olyan régen, novemberben egy albertirsai család házába hajtott bele egy kamion. Olyannyira ledarálta a házat, hogy szó szerint lakhatatlanná vált. Az ott élő nyugdíjas házaspár – Sipkáék – lapunknak elmondta: az önkormányzattól kaptak segítséget, ők biztosítanak nekik egy lakást, hogy ne kerüljenek utcára.

– A KÖBE, vagyis a Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület már ugyan kifizette a kár egy részét, de ez az összeg, amit a kamion kötelező biztosítója kifizetett, még semmire nem elég. Nem tudjuk belőle rendbe hozni a házat. Azt nem tudjuk, hogy a teljes összeget mikor kapjuk meg – panaszolta Sipka Pálné. Ebben az esetben az volt a mázlija a sofőrnek, hogy a kamionra volt biztosítása, így az állja a költségeket. A cég pedig, amelynek a szállítmányozó az alvállalkozója, gyorssegélyben részesítette a párt.

Döntött

Idén júniusban egy kamion magával rántott Gyálon egy lelógó légvezetéket és kidöntött két villanyoszlopot, ráadásul úgy, hogy az egyik egy parkoló autóra zuhant.

A sofőr menet közben elájult, ez okozta a bajt. A helyi áramszolgáltató mellett a UPC kábeleit is érintette az eset. A helyreállítási munkálatokat abból a tartalékból fizette ki a cég, amely erre a célra van elkülönítve.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163757_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas dráma: súlyos döntést hozott meg a Házasság első látásra szereplője - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714088711
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160218_auto_resized.png
metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714088711
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros