A vajas kenyér mindig befutó, szalámival vagy akár sajtos parizerrel is, de persze a nyalánkságok is bekerülnek a gyerekek táskájába – tudtuk meg a budapesti csillaghegyi általános iskola 5/b osztályában, ahová egy sajátos osztályfőnöki óra erejéig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai látogattak el. Az itt tanulók nem szívesen dobnak semmit a kukába, a kidobás gondolatától is szégyenkezés töltötte el az osztályt.
– Szerencsére olyat nem csomagol anyukám, amit nem szeretek, de a kedvencem a vajas kenyér – kuncogott a Borsnak az egyik kislány. Anna érezhetően felvilágosult a témában, de így is megdöbbenve hallgatta, valójában mennyi élelmiszer landol a szemétben évente – 1,8 millió tonna, ami egy család kasszájában körülbelül 50 ezer forint.
A legtöbben a héjakkal, magokkal, a konzervek levével nem tudnak mit kezdeni, igaz, ezek újrafelhasználása a felnőtteknek is fejtörést okoz. Ott van a meggybefőtt leve, vagy a paradicsom, a répa héja, ami még a gyakorlott szakácsokat is gondolkodóba ejti.
– Anyukám egyszer főzött ilyen káposztás húst, az nem ízlett, de azt mondta, készít a maradékból pörköltet. Na, az finom volt – mondta a Borsnak a 11 éves Flóra. Sokszor a szülői kreativitáson múlik, hogy a székelykáposztából, hogyan lesz olyan étel, amit a gyerek szívesen elfogyaszt, vagy a tányér szélére túrt zöldségekből ízletes krémleves.
A Bors munkatársai szendvicset is vittek a gyerekeknek. Kíváncsiak voltunk a véleményükre, de nem arattunk nagy sikert: a vajkrémmel, sonkával, paprikával és kolbásszal nem volt gondjuk, de a retek miatt nem ették meg. Egyébként azt mondják: szüleik eleve nem szoktak olyat venni, amit nem esznek meg. Főtt ételben pedig a kedvencek igen egyszerűek: rántott hús, sonkás, paradicsomos tészta, sült krumpli, de a főzeléket sem utasítják vissza. A legtöbb otthonban persze apuka a konyhamalac, mert ő megeszi, amit a gyerekek nem.
– Egy elsődleges megoldás lehet az, ha esetleg egy háziállat megkap valamilyen maradékot, de nem mindig a legjobb, ezért igyekszünk azt is elmondani ezeken a tanórákon, mi az, amit nem szabad nekik adni. Szerencsére a téma közel áll már az egészen kicsikhez is – mondta a Borsnak a tapasztalatokról Szakos Dávid. A Nébih Maradék nélkül elnevezésű programjának előadója szerint természetes, ha néha a kukába kerül egy-két étel, az évi hatvannyolc kilónyi kukába kerülő élelmiszer közül azonban a toplista első két helyén a készételek, valamint a kenyér áll.
– A szeméttelepen pillanatok alatt tudnánk egy kisebb dombot építeni kidobott pékárukból, amik szinte érintetlenek, pedig ezek elkerülhető pazarlások – tette hozzá az előadó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.