Leves
Hozzávalók (6 adag):
1 nagy fej hagyma
2 közepes édesburgonya (kb. 50 dkg)
40 dkg fagyasztott vagy konzerv kukorica
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
2 ek hajdinaliszt
1 tk friss kakukkfű
200 ml tejszín
2 ek repceolaj
10 dkg szalonna
1,5 l zöldség vagy csirkealaplé
Elkészítés (35 perc): Az olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd kis lángon mellé dobjuk az apróra vágott hagymát, és együtt pároljuk. Amikor a hagyma kezd üvegesedni, mehet bele a zúzott fokhagyma is. Ha elkészült, hozzákeverjük a kockára vágott édesburgonyát, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. Ha fagyasztott kukoricát használunk, azt is tegyük mellé, ha konzervet, csöpögtessük le – ez a főzés végén kerül bele. A tejszínt keverjük el a hajdinaliszttel, majd néhány evőkanál levessel, és a főzés vége előtt tíz perccel adjuk hozzá. Ha elkészült, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk bele a friss kakukkfüvet. Tíz percig lefedve hagyjuk állni tálalás előtt.
Főétel
Hozzávalók (12 adag):
1 egész pulyka (4-5 kg súlyú)
2 nagyobb petrezselyemgyökér
3 sárgarépa
2 fej vöröshagyma
6 dkg vaj
2-3 friss rozmaringág vagy 1 tk őrölt rozmaring
5-6 zsályalevél vagy 1 tk szárított zsálya
5 ek olaj (repce vagy napraforgó)
1 tk só
1 kk bors
Elkészítés (3,5 óra): Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A répát, a petrezselyemgyökeret és a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, és terítsük el az olajjal kikent sütőtál alján. A vajat keverjük ki sóval és borssal, majd alaposan kenjük be vele a pulykát kívül és belül. A zsályát és a rozmaringot tegyük a pulyka belsejébe, és helyezzük rá az előkészített zöldségágyra. Tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük egy óra hosszat, 10-15 percenként locsolgatva a saját levével. Ezt követően vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra, és rendszeresen locsolgatva süssük még kb. másfél-két órát, míg át nem sül (kilónként 40 percnyi sütési idővel számoljunk). Célszerű beszerezni egy húshőmérőt, ez leegyszerűsíti a dolgunkat: a legvastagabb részen a hús belsejének 72 fokosnak kell lennie. Tálalás előtt félórát pihentessük, miután kivettük a sütőből. A zöldségekről merjük le a felesleges zsiradékot, és szűrjük le: a szűrt mártással és a zöldségekkel együtt tálaljuk.
+ Öntet
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg cukor
400 ml víz
40 dkg amerikai vörös áfonya
Ízlés szerint: szerecsendió, csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, boróka őrölve
Elkészítés (25 perc): Az áfonyát a vízzel lassú tűzön puhára főzzük. Ezt követően lepasszírozzuk, majd tovább főzzük a cukorral és a fűszerekkel, míg besűrűsödik, és zselés állagot nyer. Félretesszük, és a pulyka mellé tálaljuk.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg ceruzabab
1 tk só
1,5 l víz
Elkészítés (15 perc): A vizet a sóval felforraljuk, majd a megtisztított babot öt percre beledobjuk a forrásban lévő vízbe. Leszűrjük, és jeges vízbe dobjuk, hogy roppanós maradjon. Tálaláskor leszűrjük és lecsöpögtetjük.
Köret
Hozzávalók (4 adag):
2 nagyobb méretű, savanykás alma
4 nagyobb méretű édesburgonya (batáta)
5 dkg olvasztott vaj
150 ml tejszín
só, frissen őrölt rózsabors
½ kk őrölt szerecsendió
½ kk csilipor
Elkészítés (50 perc): Az almát és az édesburgonyát megtisztítva, kockákra vágva a sütőben puhára sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen), majd püré állagúra passzírozzuk. Kikeverjük a tejszínnel és az olvasztott vajjal és a fűszerekkel. Melegen tartjuk, és a pulyka mellé tálaljuk.
Desszert
Hozzávalók (12 szelet):
25 dkg leveles tészta
1 ek porcukor
4 nagy tojás
20 dkg világos barna cukor
10 dkg vaj
20 dkg darált pekándió
2 ek liszt
2 ek tej
1 ek whiskey
kb. 30 darab felezett pekándió a tetejére
1 ek kristálycukor a beszóráshoz
A tálaláshoz: adagonként 1-1 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítés (55 perc): Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy 20x25 centis tepsit kenjünk ki vajjal, szórjuk ki a porcukorral, majd béleljük ki a leveles tésztával úgy, hogy legalább négy centi magas pereme legyen. A töltelékhez keverjük simára a barna cukrot a vajjal, a tojásokkal, a liszttel, a darált pekándióval és a tejjel, végül adjuk hozzá a masszához a whiskey-t. A diós masszát simítsuk az előkészített tésztába. A tetejét borítsuk be felezett pekándiódarabokkal, majd szórjuk meg kristálycukorral. Az előmelegített sütőben süssük harminc percig. Teljesen kihűtve tálaljuk, egy-egy gombóc vaníliafagylalttal.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (12 szelet):
25 dkg liszt
9 dkg cukor
1 tojás
15 dkg vaj
Töltelék:
1 kg sütőtök
2 nagy tojás
1 tojássárgája
250 ml tejszín
1 mézeskalács fűszerkeverék
7,5 dkg nádcukor
1/2 tk rózsabors
Elkészítés (1,5 óra): Először a tésztát készítjük el. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és húsz percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket, és előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A töltelékhez kevés vízben megpároljuk a tököt, majd leszűrve pürésítjük. Egy üstben felverjük a tojásokat, beletesszük az extra tojássárgáját. Egy serpenyőben, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a cukrot a tejszínben, belekeverve a fűszereket is. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan csurgatjuk a tojásokat, vigyázva, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, kanalanként adjuk hozzá a sütőtökpürét, és finoman elkeverjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra nyújtjuk, és egy kivajazott piteformába (23 centi átmérőjű) simítjuk. Lefedjük egy réteg alufóliával, sütőgyöngyöt vagy egyszerű babot szórunk bele, és öt percig sütjük. Kiöntjük belőle a babot, kivesszük a fóliát és megtöltjük a sütőtökkrémmel. 35 perc alatt készre sütjük, majd szobahőmérsékletűre hűtve megszórjuk fahéjas porcukorral, a tányéron meglocsolhatjuk juharsziruppal is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.