Ha kell, daraboljuk fel a gyereknek a gyümölcsöt!

Ha kell, daraboljuk fel a gyereknek a gyümölcsöt!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 26. 12:00
Minden évben egyre kevesebb egészséges élelmiszert fogyasztunk, ez a gyerekekre is vonatkozik. Pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük a bennük található anyagokra.
Bors

Veszélyben a fiatalok

A túlsúly és az elhízás évről évre egyre magasabb a 4 és 10 év közötti gyermekeknél – erre jutott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Sőt a 11–18 év közöttiek 24 százaléka – tehát minden negyedik gyerek – túlsúlyos vagy egyenesen elhízott, ami egyértelműen az étkezésre vezethető vissza. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a Borsnak elmondta, hogy már kiskorban nagyon fontos, hogy megszerettessük a gyerme­kekkel az egészséges ételeket.

– A gyümölcsök és zöldségek alapvető táplálékaink, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat tartalmaznak, amelyeknek kiemelkedő egészségmegőrző, betegség-megelőző szerepe van. Ezért fontos, hogy a gyermekek minél előbb ismerkedjenek meg a zöldségekkel és a gyümölcsökkel. Vonjuk be őket az ételkészítésbe, díszítsünk, szobrászkodjunk együtt velük, de az is sokat segít, ha együtt megyünk ki velük a piacra – mondta el a szakértő.

Napi 400 gramm kell

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fej­lődé­sében. Nemcsak ná­lunk, hanem az egész világon tapasztatható, hogy az emberek egyre kevesebbet esznek ezekből a termékekből. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk. Becslések szerint a magyar átlag dupláját, vagyis naponta 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene enni.

Jobb a természetes

Az emberi szervezet nem tud előállítani vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ezért fontos, hogy kívülről megkapjuk ezeket. A gyermekek esetében a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt egyenek.

– A rostok na­gyon fontos szerepet játszanak a gyermekek anyagcseréjében és emésztésében is. Szerencsére hiánybetegségek csak ritkán alakulnak ki, de az immunrendszerre hatással van az A-, a B- és a C-vitamin is. Azt gondolom, hogy a mesterséges vitaminokat kerülni kell, ha egy mód van rá, sokkal jobb, ha természetes anyagokból kerülnek ezek a szervezetbe. Persze ha szükség van a pótlásra – például egy betegség alatt –, akkor be kell avatkozni, de legjobb, ha a gyermek saját maga eszi meg a zöldségeket, gyümölcsöket – magyarázta dr. Varga Károly gyermekorvos.

Kell a példa

A szakértők egyetértenek abban, hogy nem az erőltetés a legjobb módszer arra, hogy a gyermek több egészséges élelmiszert egyen. Ez leginkább a felnőtteken múlik, ugyanis a kicsik a szüleiktől veszik a példát. Ha minden kötél szakad, trükköket is bevethetünk, hogy rávegyük az evésre.

- Adjunk neki frissen facsart gyümölcslevet
- Pároljuk meg a zöldségeket
- Vágjuk fel a zöldségeket csíkokra, és készítsünk mellé joghurtos mártogatóst
- Formáljunk alakzatokat a gyümölcsből
- Süteményszaggatóval készítsünk alakzatokat, és szúrjuk fel a darabkákat egy pálcikára
- A krémleveseket is szívesebben eszik meg a gyerekek 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.