Gasztro Magazin: A naspolya

Gasztro Magazin: A naspolya

Magazin
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 13. 14:07
<p>Bár beltartalmi értékei jelentősek, kevesen ismerik és még kevesebben fogyasztják ezt az utóérő őszi gyümölcsöt, pedig január-februárban tényleg kincset ér.</p>
Bors

A naspolya az almának, a körtének, a birsnek a rokona – bár küllemében nem hasonlít rájuk túlságosan. Különleges alakú gyümölcse utóérő, tehát a fárol leszedve nem fogyasztható, valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy az utóbbi években veszített népszerűségéből. Rendkívül gazdag vitaminokban, főként C-vitamin-tartalma kiemelkedő, 12 mg⁄100 g. Magas vastartalma miatt a vérzékenységben szenvedőknek kimondottan ajánlott, jelentős kálciumtartalma pedig csonterősítő hatással bír. Leve alkalmas a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére. A népi gyógyászatban a kérgéből készült főzetet a vérzés csillapítására használták, magvainak főzetét pedig a vesekő elhajtására.

Gasztro Magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Naspolyasajt

Hozzávalók:
1 kg naspolyapép • 500 g cukor • 150 g pirított, vágott dió

Elkészítés: A naspolyapépet keverjük össze a cukorral és forraljuk fel, majd kis lángon főzzük további egy óra hosszat, gyakran kevergetve. A főzés végén keverjük hozzá a vágott diót, töltsük kiolajozott muffinformákba, és hűvös, száraz helyen hagyjuk megdermedni (ez kb. 1 nap). Akkor fordítsuk ki egy sütőpapírra és szárítsuk ki: ez kb. 2 hétig tart, egy hét után fordítsuk meg őket, hogy mindkét oldalon jól kiszáradjon. Csomagoljuk folpakba vagy celofánba – hónapokig eláll.

A teljes cikkért keresse a Gasztro Magazint.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.