Leves
Hozzávalók (4 főre):
500 ml tejszín
10 dkg sajt – Ladányi büdöske (6 hónapos érlelésű)
3 dkg tehéngömölye
1,5 l marha alaplé
10 dkg rókagomba
szerecsendió
só, bors
kapor, olívaolaj
Elkészítés: A tejszínbe belereszeljük az érlelt sajtot, megolvasztjuk, felöntjük az alaplével, majd addig főzzük, míg krémes állaga nem lesz. Ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Végül a 3 dkg gömölyével fűszerezzük. A rókagombát cikkekre vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal, ízesítjük. Tálaláskor a levesre helyezzük és kevés kaporral díszítjük.
A házi kiflihez:
70 dkg liszt
1 dl tej
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
20 dkg Rama margarin
2 dl kefir
2 db tojás
2 mk cukor
1 ek só
Elkészítés: A cukros tejben megkelesztjük az élesztőt. A kefirt, az olajat és a tojást kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a megkelesztett élesztőt. A margarint sóval kikeverjük. 10 cipót formázunk, egyszerre kettőt kinyújtunk, az egyiket megkenjük a margarinnal és rátesszük a másik kinyújtott tésztát. 16 részre felvágjuk, mint a tortát, majd kívülről befelé feltekerjük. 180 Celsius-fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Főétel
Hozzávalók a tésztához (4 főre):
40 dkg liszt (bl55-ös búzaliszt)
10 dkg tisztított burgonya
3 egész tojás
1 ek étolaj
só, víz
Hozzávalók a feltéthez (4 főre):
16 dkg juhtúró
1 dl tejföl
1 dl tejszín
15 dkg kolozsvári szalonna
Elkészítés: A megtisztított burgonyát kis lyukú reszelőn lereszelem, liszttel összekeverem. Hozzáadom a tojásokat, az étolajat, a sót, és összedolgozom annyi vízzel, hogy nokedlisűrűségű tésztát kapjak.
A forrásban lévő főzővízbe egy evőkanál sót és egy evőkanál olajat teszek, nokedliszaggatóval beleszaggatom a tésztát, és készre főzöm, majd leszűröm, lecsöpögtetem.
A kolozsvári szalonnát apró kockára vágom, lepirítom. A pirított kockákat félreteszem.
A visszamaradt zsírban lepirítom a kifőtt, lecsöpögtetett sztrapacskát. Majd hozzáadom a juhtúrót és a tejszínt, összeforgatom.
Tálalásnál négy egyenlő részre elosztom, egy kanál tejföllel díszítem, szalonnakockákkal megszórom.
Desszert
Hozzávalók:
30 dkg zsendice (Sándor Tamás sajtmanufaktúrájából)
2,5 dkg porcukor
4,3 dkg zselatinmassza
3,3 dkg folyékony tejszín
6 dkg fehércsoki
21,7 dkg tejszínhab
citromhéj, narancshéj
A barackbetéthez:
50 dkg sárgabaracklekvár
10 dkg cukor
0,8 dkg pektin
0,6 dkg zselatinpor
A piskótához:
6 tojás
12 dkg cukor
15 dkg liszt
Elkészítés: A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral habbá verem. A sárgáját óvatosan hozzákeverem, majd a lisztet is, hogy csomómentes masszát kapjak. Szilikonos sütőpapírra kikenem, és 10 perc alatt 170 °C-on készre sütöm. Ha kihűlt, leszedem róla a papírt és 4 centi átmérőjű kerek kiszúróval korongokat szúrok belőle. A barackbetétet egy nappal hamarabb készítem el, hogy a szilikonformákban megfagyjanak. A sárgabaracklekvárt lassú tűzön felmelegítem, míg forrni nem kezd. Egy száraz edényben elkeverem a cukrot, a pektint és a zselatinport. Mikor már forr a lekvár, beleöntöm a cukros keveréket és 1-2 percig kevergetem. Ha a lekvár nagyon darabos, botmixerrel eldolgozom, és úgy adagolom ki a kis félgömb szilikonformákba. Egy tálcán a mélyhűtőbe teszem. A zsendicét a porcukorral elkeverem. A fehér csokit vízgőzön felolvasztom, de odafigyelek, kevergetem, nehogy leégjen. A zselatinmasszát a folyékony tejszínnel felforrósítom. Közben habbá verem a tejszínhabot is. A porcukros zsendicében elkeverem az olvadt, nem forró fehér csokit. A tejszínhab 1/3 részét alaposan elkeverem, a maradékot spatulával eldolgozom, és közben hozzáöntöm a forró zselatinos tejszínt. Félgömb szilikonformákba töltöm úgy, hogy 1 centi maradjon a pereméig. Kiszedem az előző nap elkészített barackbetéteket, és óvatosan belenyomkodom a krémbe. Az előzőleg elkészített, kiszúrt piskótakorongokkal lezárom a krémet, és mélyhűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap a fagyasztóból kiszedve 1 órára hűtőbe teszem. Ezután tálalható.
A magyar sajtokból készült ételekhez kapcsolódó, Segal Viktorral készített interjúnkat itt találja
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.