Aktuális

Nincs értelme hazudozni az állásinterjún

Bors

Létrehozva: 2018.10.30.

Érdemes füllenteni az állásinterjún? Határozottan kijelenthető, hogy nem, mert rövid időn belül kiderülhet, hogy nem mondtunk igazat, és akkor feleslegesen jelentkeztünk.

Forrás: Thinkstock

Az őszinteség a kifizetődő akkor is, ha egy munkakörre pályázunk. Ha például szóba kerül a nyelvtudás az állás­interjún, megkérdezik, hogy tud-e az ember egy adott nyelven, nincs értelme a mellébeszélésnek.

Nyugodtan megmondhatjuk, ha nem, mert sokkal kínosabb lehet, amennyiben ez később derül ki, például egy ügyféllel folytatott tárgyalásnál, miután megkaptuk az állást. Viszont ha beszéljük a nyelvet, bátran válaszolhatunk azon is! Semmi gond, ha nyelvtani hibákat is vét a jelentkező, de folyamatosan beszél, és megértik! 

Persze, nemcsak az fontos, mit mondunk, hanem az is, hogyan. A kalandozó tekintet bizonytalanságot tükröz, tehát mindig a kérdező szemébe nézzünk! Ma már több országban hódít az internetes videointerjú is (például Skype-on), számolni kell vele, hogy nálunk is gyakorlattá válik egyre több helyen, főleg multinacionális cégeknél.

Az álláshirdető szempontjából az az előnye, hogy rögzíthető, és a kérdezőn kívül később más is megnézheti a cégtől. Az ilyen távmeghallgatáson is mindig a kamerába nézzen!

És ha már a netnél tartunk: ügyeljünk arra, mit töltünk fel magunkról a közösségi oldalakra, mert ma már szinte alap, hogy a HR-esek utánanéznek a jelentkezőknek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek