Leves:
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók (8 adag):
500 g csontos marhalábszár
2 nagy sárgarépa
5 közepes krumpli
2 közepes cékla
1 kis fej fehérkáposzta
1 nagy fej hagyma
felaprított zöldpetrezselyem és kapor
só, babér, fekete bors
kevés olaj
zsíros tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: A marhalábszárat 2 liter vízben a sóval, a babérlevéllel és a fekete borssal együtt feltesszük főni. Az első forrásnál leszedjük a habját (mint minden húslevesnél). Mikor a hús megpuhult, kivesszük és félretesszük. Átszűrjük a levest, majd újra felforraljuk, és a forrásban lévő alaplébe dobáljuk bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Fordítsunk gondot a zöldségdarabkák méretére és formájára: nemcsak finomnak, esztétikusnak is kell lennie a levesünknek!
A felhasznált cékla mérete sem másodlagos: a közepes méretű daraboknak a legintenzívebb a színe, ezért ilyet érdemes választani a csodás, bíborszínű leveshez. Míg a zöldségek főnek, a hagymát egészen apróra vágjuk, és kevés olajon barnára pirítjuk – így adjuk a kész leveshez, a zöldpetrezselyemmel és a kaporral együtt. Beletesszük a lehártyázott, kockákra vágott marhahúst is. A tányéron egy-egy evőkanál zsíros tejfölt adunk hozzá. Másnapra még finomabb!
Főétel:
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók (4 adag):
1 közepes méretű (kb. 1 kg) ponty
1 kg krumpli
2 fej hagyma
100 g gyufaszál méretűre aprított füstölt szalonna
2 zöldpaprika
4 paradicsom
350 g zsíros tejföl
1 tojássárgája
1 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés: Félig főzzük meg a krumplit sós vízben, majd húzzuk le a héját és vágjuk karikára. A szalonnát egy serpenyőben olvasszuk ki, a zsírt öntsük át egy tűzálló tálba, a szalonnát tegyük félre. A kizsírozott edénybe fektessük bele a krumplit, majd rétegezzük rá a felkarikázott paprikát, paradicsomot és a hagymát. Szórjuk a tetejére a szalonnadarabkákat, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A megtisztított halat sózzuk be, majd fektessük a zöldségek tetejére. A tejfölt keverjük simára a tojássárgájával és a zúzott fokhagymával, majd öntsük a halra. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük egy órát fedő nélkül, míg a hal megpuhul, és a tejföl aranybarnára sül a tetején. Tálalás előtt szórjuk meg őrölt pirospaprikával.
Desszert
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (12 szelet):
200 ml tej
4 tojás
250 g liszt
250 g porcukor
1 sütőpor
100 g vaj
Ízlés szerint:
mazsola
reszelt citromhéj
kakaó
A tetejére:
vaníliás porcukor
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral, majd a vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ízlés szerint keverhetünk bele egy maréknyi mazsolát vagy egy citrom lereszelt héját. Ez eddig egy sima kuglóftészta. Ha márványosra szeretnénk, a fele tésztába 1 evőkanál jó minőségű kakaót leverünk, és a kétféle tésztát váltakozva egy kuglófformába kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor kihűl, megszórjuk porcukorral.
FIGYELMEZTETÉS! Ha fém sütőformát használunk, azonnal ki kell fordítani belőle a kuglófot, amint kivettük a sütőből: a fém hűlés közben elkezd zsugorodni, így ha nem vagyunk elég gyorsak, beleszorul, és csak darabokban tudjuk majd kiszedni.
TIPP: Ha nagyon finom márványkuglófot szeretnénk, a tészta egyik feléhez keverjünk 100 g olvasztott fehér csokoládét, a másik feléhez pedig feketét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.