Aktuális

Eltűnnek a szelektív hulladékgyűjtők –  A Bors utánajárt

B. B. A.

2018. október 9. kedd 09:30

Az alapgondolat szép és jó, a megvalósítás azonban sok helyen nagyon félrecsúszik. Az emberek nem bele, hanem mellé helyezik a szemetet, amit beletesznek, azt sem szabályszerűen. Leáldozott a szelektív hulladékgyűjtőknek?

Fokozatosan kellett volna bevezetni

A szigetek helyett most a házhoz menő szelektív gyűjtés szárnypróbálgatásait éljük, de egyelőre úgy tűnik, az sem megy zökkenőmentesen. Az addig rendben van, hogy a mosószeres mű­anyag flakont külön zacskóba tesszük, de a legtöbben nem tudják, hogy azt kidobás előtt ki is kell öblíteni, anélkül ugyanis szennyezettnek minősül. Szebenyi Péter a JÖN, vagyis a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a gépezetbe akkor kerülhetett homokszem, amikor úgy kerültek ki az utcára a gyűjtőedények, hogy az em­bereknek nem volt a birtokukban a tudás, hogy azokat ho­gyan kell megfelelően használni. – Ha iskolák, óvodák területein helyezték volna ki legelőször a szelektív szigeteket, akkor a gyerek és a szülő is megtanulhatta volna, hogyan kell jól használni a színes kukákat, sőt akár iskolai programot is lehetett volna erre építeni. Ez azért is lett volna már a kezdetekkor jó megoldás, mert oda nem tudtak volna tömegesen járni, és éjjel sem randalírozhatott volna senki az iskola területén. Ezek mind okai a mostani, sorozatos felszámolásoknak – vélekedett a Borsnak a szakértő.

Több tonna szemét a kukák mellett

Alapvetően a legnagyobb problémát az okozza, hogy sokan nem a megfelelő helyre dobják a szemetet, de ami még ennél is rosszabb, hogy egyre többen hagyják a szemetes- zsákokat egyszerűen a gyűjtőedény mellett. Ez pedig esztétikailag sem nyújt túl kedvező képet, a helyi lakosok pedig jogosan nyújtják be a folyamatos panaszt a helyi önkormányzat felé, hiszen a szemétnek bizony szaga is van. A többi között Szigetszentmiklóson is már csak hűlt helye van az egyik szelektív szigetnek a lakótelepi részen.

Az emberek nem bele, hanem mellé helyezik a szemetet

Debrecenben évi 700 tonna a szelektív kukák mellé helyezett szemét

– Körülbelül három éve annak, hogy felszámolták. Nem is csoda. Katasztrofális volt a helyzet. Az emberek szanaszét dobálták a szemetet. Most a társasházak közös szemetesei mellett biztosítja a helyi hulladékgazdálkodási cég a szelektív gyűjtést, bár ahogy tapasztalom, ez sem megy hibátlanul – magyarázta a Borsnak egy helyi lakos. Érden is a helyi hulladékgazdálkodó szüntette meg az egyik szigetet. A szakértők szerint ez az egyetlen módja annak, hogy ne alakuljon ki káosz a szemetesek körül. Debrecenben például évi 700 tonna annak a szemétnek a súlya, amit a szelektív kukák mellé helyeznek el illegálisan.

Hiába takarítanak hetente ötször

Budapesten a hulladék elszállítását a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., röviden FKF végzi. A társaság a főváros több mint 830 000 háztartásától, és mint­egy 20 000 gazdálkodó szervezetétől gyűjti be, szállítja el és ártalmatlanítja a települési szilárd hulladékot. Az FKF a Borsot arról tájékoztatta: a lakosság többsége megszerette a szelektív gyűjtési rendszert, rendszeresen használja a tartályokat. – Sajnos minden lakóközösségben vannak olyanok, akik minden kérésünket figyelmen hagyva nagyobb mennyiségű kommunális hulladékot is dobnak bele, ellehetetlenítve ezzel az anyagában történő újrahasznosítást. A házhoz menő rendszerben ez a szennyezettség sajnos ötven százalék körüli. Sajnálatos módon a közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigeteken is nagy mennyiségű illegális hulladék jelenik meg. A szigeteket hetente 3-5 alkalommal, a tartályok egyméteres körzetében takarítjuk – tájékoztatta lapunkat a vállalat. Azok ellen, akik nem tartják be a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, a kerületi jegyző vagy a kerületi közterület-felügyelet intézkedhet.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15814745_auto_resized.jpg
origo.hu

Így néz ki most a 14 éve feltűnt Susan Boyle - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13175_resized.jpg?avcount=1679984106
origo.hu

Közelebb juttatták a németek a világot az atomháborúhoz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15816406_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Leesett a bolgár újságírók álla a Puskás Arénától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15813455_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hoppá! Ilyennek képzel a mesterséges intelligencia egy 20 és egy 70 éves magyar nőt - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15816642_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Negyven év után győztes rajt az Eb-selejtezőkön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13176_resized.jpg?avcount=1679984106
origo.hu

Ijesztő felvétel kering a neten egy budapesti háziasszonyról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15815207_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Fontos bejelentés a Tescótól: így változik a vásárlási limit húsvét előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15815889_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fotó a temetőből, Tahi Tóth László mellé temették Kárászy Szilviát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15815457_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lebuktak! Itt az újabb bizonyíték, ismét egy párt alkot Tolvai Reni és Kállay-Saunders András

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13149_resized.jpg?avcount=1679984106
mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/P69vL2dNXkSYXlaTbYS55p-kK5OJZZgU2-3TpLV2ZpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y0NDBkZTc5Y2Q4ZDQ5OGM5NGJmN2ZjNDIwYzYxNmZj.jpg
Segítség

Szijjártó Péter: Magyarország segélyszállítmányt küld a földrengés szíriai károsultjai számára

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/ZFhmiLrgN-G3ERfGfJLEAKhJndpk3OwCcnrIQ7GqOtM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU2MmRiZjBlYzUwMDRlMDQ5OTY3OWU2ZjQzOTNkYWI2.jpg
Gyász

"Fiatalon ment el, mint az anyukája" – rekordszámú halott egyetlen hétvége alatt, megrázó részletek a tragédiákról