Csillagánizstól pikáns
Türelem és szakértelem kell az aranygaluska elkészítéséhez, de az íze mindenkit kárpótol. Marton Adrienn ételstylistnak is idő kellett, hogy megtanulja a titkot, de még mindig a hagyományos elkészítés híve.
– Nálunk ez tipikusan az az étel, amit úgy készítünk el, ahogy a nagyi tanította. Kelesztjük, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tésztát meghempergetjük vajas-cukros dióban, és beletesszük a tortaformába. A titok, hogy kétszer kell keleszteni, mint a kalácsot. Miután a duplájára dagadt, kiszaggatom, és a diós hempergetés után úgy rakom a formába, hogy legyen helye még egyszer kelni – magyarázta a TV2 Konyhatündér című műsorának háziasszonya. Az öntethez nem pudingot használ, ott is a hagyományosabb elkészítésre esküszik, kis csavarral.
– A sodónál figyelni kell, különben a tojás sárgája kicsapódik, és finom öntet helyett rántottát kapunk. A felforrósított cukros tejet szinte cseppről cseppre kell a sárgájába önteni és elkeverni, így sűrűsödik be szépen. Korábban sokszor elrontottam, ehhez is tapasztalat kell. Nagyon közel áll hozzám az ázsiai konyha, ezért a sodóba mindig teszek fahéjat, kardamomot vagy összetört csillagánizst, ánizst. Így pikánsabb, finomabb lesz.
Töltve próbálta már?
A hagyományos aranygaluskát többféle módon különlegessé tehetjük.
Töltsük meg: a tésztát a szaggatás után nyújtsuk ki, töltsük meg, majd csak utána csináljunk belőle gombócokat. Tehetünk bele csokoládét, mákot, de lekvárral is isteni.
Dió helyett: a tetejét megszórhatjuk mandulával vagy mákkal, de használhatunk egyszerű zsemlemorzsát is.
Csokisodó: a hagyományos vaníliát lecserélhetjük édes csokira. Olvasszunk fel tejcsokoládét, majd öntsük fel egy kis tejjel, hogy ne legyen túl sűrű a végeredmény.
Karamellát rá: kis lángon karamellizáljuk meg a cukrot, és adjunk hozzá egy kis tejszínt.
Borhabbal: a habhoz 5 dl fehérbor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, 4 evőkanál cukor, 4 tojás, egy csapott evőkanál liszt szükséges. A bort a fűszerekkel forraljuk fel, a cukrot és a tojások sárgáját keverjük ki, adjuk hozzá a lisztet. A bort szűrjük le, adjuk a cukros tojáshoz, majd még melegen a habbá vert fehérjét is tegyük hozzá és hagyjuk kihűlni.
Így készül a tökéletes sodó
Hozzávalók
1 liter tej
4 tojás
10 dkg cukor
2 ek finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A tojássárgákat a cukorral, a liszttel és egy pici tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral forraljuk fel, majd nagyon óvatosan öntsük hozzá a tojásos-lisztes keveréket. Hagyjuk kihűlni és már önthetjük is az aranygaluskára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.