Aktuális

Ha Balkán-túrát tervez, kösse fel a gatyáját!

P. Zs.

Létrehozva: 2018.09.16.

Meg kell mondani, igen nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor úgy döntöttünk, nekiindulunk a Balkánnak. Nem nagy távolság, repülőre sem kell szállni, cserébe vezethet az ember 8–10 órát, vagy akár egy teljes napot is. Csak ne jöjjön szembe egy szerb autó sem. A Balkán nem hajadon lányoknak való vidék, mi ennek ellenére nyakunkba vettük, s a legmélyebb bugyrait is megtapasztaltuk. Ám igazságtalan lenne csak a rosszról mesélni.

Vérrel-verejtékkel

Boszniába senki se menjen, mondják, ha a Balkánról kérdez az ember. Tönkretette a délszláv háború, és ez a mai napig meglátszik. Nem, nem úgy van, mint máshol, hogy igyekeznek újjáépíteni mindent, az első, ami fogad, amikor átlépjük a horvát-bosnyák határt, egy lebombázott híd elhagyott katonai létesítményekkel. Majd sorra repeszektől kilyuggatott házak következnek.

Tapintható a veszteség, olyan tömény, mint télvíz idején a szmog. Ennek ellenére a bosnyákok kedvesek, mosolygósak, és ami még fontosabb, szeretik a magyarokat. Nem véletlenül, az ikonikus mostari Öreg-híd helyreállításában a magyar hadsereg is segédkezett. Így aztán az sem érdekelt különösebben minket, hogy indulásunk napján bosnyák nyelven kaptunk értesítést, hogy aznap nincs hol aludnunk, emiatt más szállást kellett foglalnunk. Hamar pont kerülhetett volna kalandtúránk végére.

Eggyel mélyebbre

Pedig hol volt még akkor Montenegró, és a csodás Kotori-öböl? Pontosan újabb 6–8 órás útra. Hiába az okos GPS, meg a „gugli” térkép és útvonaltervezés, áldja az ember az eszét, ha az utolsó pillanatban is, de beszerez egy friss, ropogós, buta papírtérképet. Újabb hegyek, szerpentinek, nyári zápor, pára és köd után még egy kisebb sokk erejéig meglátogattunk egy valódi kuriózumot is, a csodásan szürreális Boszniai Szerb Köztársaságot.

Állam az államban, leesett állal néztük, és bizton állíthatjuk, itt megállt az idő úgy negyven éve. Egy hely, ahol a benzinkutas épp nem cigarettával a szájában érkezik a tankolásra váró autóhoz, és ahol a legfontosabb, hogy a sakkjátszma zavartalanul folyhasson.

Magyarok a „világ végén”

Alapjában véve sem Boszniában, sem Montenegróban nincsenek a fejlesztések ellenére, de csak most kezdik felismerni, milyen természeti csodáik vannak. Így a turizmus is gyermekcipőben jár. Vagy inkább kúszik. Viszont mindenhol magyarokba lehet botlani. Sikerült teljesen véletlenül olyan szállást választani, ahol vajdasági magyarok láttak bennünket vendégül, és ahol szinte csak magyar rendszámos autók álltak a parkolóban. Autónkat pihenőre küldve, napokig csak a két lábunkat használtuk.

Nem olyan egyszerű ez, mint gondolnánk, két falu között szájhagyomány útján terjed a busz indulási időpontja, de legalább alkalmunk adódott, hogy helyiekkel, vendégmunkásokkal, vagy épp egy svéd turistával beszélgessünk. Már, ha tudtunk, ugyanis kevesen beszélnek angolul. A szerb a hivatalos, s mivel Szerbiából érkezik a legtöbb turista, nem érzik, hogy szükség lenne másra. De azért kézzel-lábbal mindent sikerült elmagyarázni.

Amit látni kell

Nagyon sok kikötőről elmondható, hogy a maga idejében hemzsegett a patkányoktól. Ám Kotorban a megoldásra helyezték a hangsúlyt, és így ma is övék a macskák városa cím az öbölben. Bárhová lépünk, macskákba botlunk. Ha pedig túléltük a puha tappancsú cukiságbombát, jöhet az igazi kihívás, az ezerháromszáz­ötvenvalahány lépcső megmászása.

Az élmény páratlan, a kilátás pazar, a Szent János-erőd felé azért magunkban elmormolunk egy-két imát, és hálát adunk a fél úton található kápolnának. Kétszázhatvan méter magasból nézhetünk körbe, ott, ahol a madár sem jár. Kivéve az előbb emlegetett macskákat.

Veszélyes hazaút

Nincs mese, hiába áll az ember előtt a 12 órás hazaút, legyen még arra idő, hogy felkapaszkodjon a Lovcen Nemzeti Parkhoz. A nagyjából 1700 méter magas hegycsúcsokra hajtűkanyarokkal spékelt szerpentin vezet, és csak az ima segít, ha szemben is jönnek. Ugyanez igaz a Szerbián át vezető utakra is, így ezt, ha tehetjük, hanyagoljuk inkább.

A szerbek vezetési szokásaihoz ugyanis hozzátartozik a száguldozás, meg a szembejövők teljes ignorálása, ahogy az is, hogy ha lerobbannak, kiesik a kezükből még a kamion is. Megváltás ezután Röszkén várakozni minimum másfél órát. Amikor már a magyar alföldön hegyeket hallucinál az ember, jobb megállni az éjszakában. Újratervezni kár, így teljes a „balkántrip”.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181012_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714620910
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176068_auto_resized.jpg
vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179772_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180430_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Jönnek a viharok, ha ilyen tetője van, érdemes figyelnie

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714620910
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176985_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714620910
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó