Gasztroforradalom: Rántva is finom az uborka és a Túró Rudi

Gasztroforradalom: Rántva is finom az uborka és a Túró Rudi

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 07. 14:00
Valóságos gasztroforradalom zajlik Magyarországon. A klasszikus rántott húst talán sosem unjuk meg, de nem árt kísérletezni, mert izgalmas ízek születhetnek. Tatai Róbert séf imádja a panírt, még kocsonyát is ki tud rántani.
R.K.

Nem is gondolnánk, mennyi mindent be lehet panírozni, hogy az étel abszolút ízletes marad. Könnyen válhat főfogás a kovászos uborkából vagy a Túró Rudiból, ami elsőre meglepő, de ha vesszük a bátorságot és bepanírozzuk őket, egy rendkívül különleges ízvilágot ismerhetünk meg.

A TV2 Séfek séfe című főzőműsorának győztese, a 25 éves Tatai Róbert úttörője a rántott ételeknek, fantáziája határtalan, ha lisztbe, tojásba, morzsába forgat valamit. A Borsnak ízelítőt adott lenyűgöző kreativitásából. Róbert elsőként a kovászos uborkával indított: a félbevágott uborkákról a levet leitatta, rizslisztbe panírozta, majd jöhetett a tojásfehérje. A klasszikus zsemlemorzsát ezúttal összetört kukoricapehellyel és lepirított tökmaggal helyettesítette. Csak egyszer panírozta be, majd mangalicazsírban kisütötte, végül mártogatóssal tálalta. – Nagyon különleges az íze! De a harapásnál vigyázni kell, mert rettentően forró! – figyelmeztet Róbert.

A séf a Túró Rudit is megcsavarta: a lehűtött édességeket palacsintaszerű tésztába mártotta, majd kekszmorzsába forgatta. Ezt kétszer ismételte meg. A rudakat forró olajban, 170-180 fokon kell kisütni, úgy lesz az igazi. – Nagyon finomak lettek, egy igazi különlegesség. Ha tehetném, és nem törődnék a súlyommal, minden nap meg tudnám enni – mosolygott Róbert.

– Egy igazi magyar ember szerintem egy hetet sem bír ki anélkül, hogy valamilyen rántott dolgot meg ne kívánna. A rántott hús az igazi klasszikus, de persze a sajtot, a karfiolt, és a többi tökfélét is imádjuk bepanírozva – mondja a séf. A Street Food-láz néhány éve a magyar konyhát is meghódította, ennek köszönhető, hogy egyre több étel bepanírozásával próbálkoznak a vállalkozó szelleműek. – Gyakorlatilag mindent bepanírozható a megfelelő technikával, a külföldiek pedig csodálják a kreativitásunkat, és imádják is a panír ízét – teszi hozzá Róbert, aki már szusit, kocsonyát és körömpörköltet is készített rántva.

Innen ered a panír

A panírozással Bizáncban próbálkoztak meg először, majd a mai Spanyolország területén kezdte meg hódító útját, ahol máig is andalúz szeletként ismerik. Az olaszok milánói szeletként emlegetik, végül Bécsben is megismerték Radetzky osztrák marsall által. A liszt-tojás-morzsa hármas egyvelege onnan jutott el hazánkba is.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.