Az őszi kirándulások és séták alkalmával érdemes nyitott szemmel járni: feltölthetjük házi patikánkat. Ebben az évszakban számos olyan növényt talál, amely felveszi a harcot a betegségekkel.
Közönséges nagy bojtorján
Igen különleges növény, amely nem csak belülről, hanem kívülről is alkalmazható. A bojtorján gyökeréből készült sampon nagyon jó korpásodás és hajhullás ellen, sôt rendszeresen kezelhetô vele az ekcémás bőr is.
Csalán és pitypang
A csalán vízhajtó és méregtelenítő hatása miatt nagyon jó, a gyermekláncfű gyökerét pedig a cukorbetegeknek érdemes fogyasztani, mert segíti az inzulintermelést. A pitypangot könnyű megtalálni, mert a levelei ősszel is láthatóak.
Vadgesztenye
Már sok helyen potyog, de úgy egy hetet még várni kell a rohamra. Szedjük le a termés héját, majd a sárgás húsát vágjuk apró darabokra. Ezt áztassuk be gyógyszertári alkoholba – de használhatunk legalább 50 fokos pálinkát, konyakot, vagy vodkát is –, majd minimum 3 hétre tegyük félre, hogy kioldódjanak a hatóanyagok. A szert használhatjuk viszérgyulladásokra, vagy annak megelőzésére, de az aranyeresek ülőfürdőként is használhatják. Fontos, hogy csak külsőleg alkalmazzuk ezt a módszert!
Fekete üröm
A gyökerét tisztítás után szárítsuk ki, így ha például a lábunkon vagy a körmünkön gomba jelenik meg, akkor gombaölő hatása miatt lábfürdőt is készíthetünk belőle. Ehhez elég csupán megfőzni a kiszárított gyökeret, majd ebbe áztatni a beteg végtagokat.
Húsos som
Hivatalosan most a somnak lenne itt az ideje, de ugyanúgy, ahogy minden más, ez is korábban érett. – Kutatások szerint sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó, ezért nyersen is nagyon ajánlott fogyasztani. A begyűjtött somot tegyük mélyhűtőbe, hogy egyfajta kényszerérlelést csináljunk, mivel a hideg olyan hatással van rá, mintha megcsípte volna a dér – magyarázta a Borsnak. – Pár nap vagy hét múlva vegyük elő, majd magozás után a húsát mézzel keverve turmixoljuk le, így minden fontos anyag megmarad benne.
Kökény
Hasonlóan a somhoz, itt is alkalmazhatjuk a kényszerérlelést. Turmixolva, és lekvárként megfőzve is ehetjük. Előbbi jobb, mivel megmaradnak benne a fontos vitaminok. Mivel nagyon sok flavonoidot tartalmaz daganatellenes hatásáról is ismert, és a betegségek ellen is jobban felveszi a harcot a szervezetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.