Az őszi piac gyöngyszemei az asztalon - gombaleves, ropogós kacsasült és knédli!

Az őszi piac gyöngyszemei az asztalon - gombaleves, ropogós kacsasült és knédli!

recept
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 23. 13:00
Nem sok jó van abban, ha vége a nyárnak, de a piacokon felbukkanó népszerű zöldségeknek okkal örülhetünk: készülhetnek belőlük a jobbnál jobb melengető ételek.
Bors

leves

Erdei gombaleves

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (6 adag):

2 liter zöldségalaplé
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 kis fej vöröshagyma
70 dkg erdei gomba
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek lestyán, tárkony és tört ánizsmag
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
4 ek olaj
1 tk só
20 dkg tejföl a tálaláshoz

Elkészítés: A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket (lestyán, tárkony, petrezselyem), és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.

főétel

Ropogós kacsacomb

Elkészítés: 1 óra

Nehézség: II 

Hozzávalók (4 adag):

4 kacsacomb
4 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma friss kakukkfű vagy csombor
1 tk só
1 dl száraz vörösbor

Elkészítés: A kacsacombokat besózzuk, és egy tűz­álló tálba vagy tepsibe fektetve megszórjuk kakukkfűvel (vagy csomborral), mellé szórjuk a negyedekre vágott hagymát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, és aláöntjük a vörösbort. Az edényt lefedve 220 fokos sütőbe tesszük, és puhára pároljuk (kb. 40 perc). Ha ez megtörtént, levesszük a fedőt, és a bőrét ropogósra sütjük. Közben a kisült zsírral locsolgatjuk, ki ne száradjon.

köret

Almás párolt káposzta

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (8 adag):

1 kisebb fej lila káposzta lereszelve
1 fej hagyma
2 édes alma
1 kk köménymag
2 ek cukor
1 tk só
4 ek olaj
1 dl vörösbor

Elkészítés: A felszeletelt hagymát az olajon megpároljuk. Közben hozzáadjuk a köménymagot, és megpirítjuk. Beleöntjük a cukrot, és az olajban hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük a vékonyra szelt káposztát, megsózzuk, aláöntjük a bort, és nagyon lassú tűzön, néha óvatosan megkeverve puhára pároljuk – a reszelt almát 10 perc után keverjük bele. Nagyon vigyázzunk, hogy ne pároljuk túl és a felesleges kevergetéssel össze ne törjük a szálakat.

kímélő megoldás

Sült kelbimbó sütőtökkockákkal és áfonyával

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag):

40 dkg kelbimbó
40 dkg sütőtök
1 póréhagyma
10 dkg vörös áfonya (aszalt is jó)
4 ek olaj
1 tk só
1 ek friss zsályalevél
4 dl zöldségalaplé
50 tökmag
4 ek tökmagolaj

Elkészítés: A zöldségeket meg­tisztítjuk, a sütőtököt nagy kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk a póréhagymát, majd egy sütőtálban összekeverjük a kelbimbóval, a sütőtökkel és az áfonyával. Megsózzuk, aláöntjük az alaplét, és hozzákeverjük a zsályát. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt puhára pároljuk.Tálaláskor szórjuk meg a tetejét pirított tökmaggal, és locsoljuk meg tökmagolajjal.

A nagymama receptfüzetéből

Knédli házilag

Elkészítés: 80 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (4 adag):

25 dkg finomliszt
1 tk kristálycukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 ek olaj
1 nagy tojás
1 tk só

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemor­zsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, majd a közepébe egy mélyedést nyomunk, ebbe ütjük bele a tojást és öntjük a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle, amit a duplájára kelesztünk. Újra átgyúrjuk, 5 cm át­mérőjű gombócokat formázunk belőle, és egy párolóbetétre vagy szűrőbe sorakoztatjuk őket. Egy nagy fazékban vizet forralunk. Ebbe helyezzük a párolóbetétet vagy szűrőt, ügyelve arra, hogy a gombócok ne érjenek a vízbe. Lefedjük, és kb. 20 perc alatt puhára pároljuk (a tetőt közben ne vegyük le, mert összeesik a gombóc, és „szappanos” lesz).

desszert

Áfonyás kalácspuding

Elkészítés: 50 perc

Nehézségi fok: I

Hozzávalók (4 adag):

50 dkg kalács
5 tojás
10 dkg cukor egy csipet só
300 ml tej
300 ml tejszín
1/2 vaníliarúd
20 dkg áfonya

Elkészítés: A kalácsot felszeleteljük, és enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tál­ba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk vaníliarúddal és a kikapart magjaival, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a fel­vert tojáshoz öntjük, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket. 15 percet várunk, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A gyümölcsöt a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.

diétás tipp Schobert Norbi ajánlásával

Málnás-vaníliás pohárkém

Hozzávalók (2 adag):

1 zacskó update vaníliás hideg krémpor
175 ml víz
20 dkg málna
2 dkg (kb. 2 db)
Update bébipiskóta
1 ek lovely sweet édesítőszer

Elkészítés: A vaníliás hideg krémport 175 ml vízzel kikeverjük. Egy lábasban a málnát és az édesítőszert felmelegítjük, a babapiskótát felszeleteljük, majd tejbe mártjuk. 2 pohárba rétegezzük a babapiskótát, a vaníliás krémet és a málnapürét, majd hűtőbe tesszük 1 órára. 1 adag 22,2 g szénhidrátot tartalmaz.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.