Erdei gombaleves
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (6 adag):
2 liter zöldségalaplé
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 kis fej vöröshagyma
70 dkg erdei gomba
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek lestyán, tárkony és tört ánizsmag
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
4 ek olaj
1 tk só
20 dkg tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket (lestyán, tárkony, petrezselyem), és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.
Ropogós kacsacomb
Elkészítés: 1 óra
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
4 kacsacomb
4 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma friss kakukkfű vagy csombor
1 tk só
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés: A kacsacombokat besózzuk, és egy tűzálló tálba vagy tepsibe fektetve megszórjuk kakukkfűvel (vagy csomborral), mellé szórjuk a negyedekre vágott hagymát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, és aláöntjük a vörösbort. Az edényt lefedve 220 fokos sütőbe tesszük, és puhára pároljuk (kb. 40 perc). Ha ez megtörtént, levesszük a fedőt, és a bőrét ropogósra sütjük. Közben a kisült zsírral locsolgatjuk, ki ne száradjon.
Almás párolt káposzta
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (8 adag):
1 kisebb fej lila káposzta lereszelve
1 fej hagyma
2 édes alma
1 kk köménymag
2 ek cukor
1 tk só
4 ek olaj
1 dl vörösbor
Elkészítés: A felszeletelt hagymát az olajon megpároljuk. Közben hozzáadjuk a köménymagot, és megpirítjuk. Beleöntjük a cukrot, és az olajban hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük a vékonyra szelt káposztát, megsózzuk, aláöntjük a bort, és nagyon lassú tűzön, néha óvatosan megkeverve puhára pároljuk – a reszelt almát 10 perc után keverjük bele. Nagyon vigyázzunk, hogy ne pároljuk túl és a felesleges kevergetéssel össze ne törjük a szálakat.
Sült kelbimbó sütőtökkockákkal és áfonyával
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg kelbimbó
40 dkg sütőtök
1 póréhagyma
10 dkg vörös áfonya (aszalt is jó)
4 ek olaj
1 tk só
1 ek friss zsályalevél
4 dl zöldségalaplé
50 tökmag
4 ek tökmagolaj
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a sütőtököt nagy kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk a póréhagymát, majd egy sütőtálban összekeverjük a kelbimbóval, a sütőtökkel és az áfonyával. Megsózzuk, aláöntjük az alaplét, és hozzákeverjük a zsályát. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt puhára pároljuk.Tálaláskor szórjuk meg a tetejét pirított tökmaggal, és locsoljuk meg tökmagolajjal.
Knédli házilag
Elkészítés: 80 perc
Nehézség: III
Hozzávalók (4 adag):
25 dkg finomliszt
1 tk kristálycukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 ek olaj
1 nagy tojás
1 tk só
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, majd a közepébe egy mélyedést nyomunk, ebbe ütjük bele a tojást és öntjük a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle, amit a duplájára kelesztünk. Újra átgyúrjuk, 5 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és egy párolóbetétre vagy szűrőbe sorakoztatjuk őket. Egy nagy fazékban vizet forralunk. Ebbe helyezzük a párolóbetétet vagy szűrőt, ügyelve arra, hogy a gombócok ne érjenek a vízbe. Lefedjük, és kb. 20 perc alatt puhára pároljuk (a tetőt közben ne vegyük le, mert összeesik a gombóc, és „szappanos” lesz).
Áfonyás kalácspuding
Elkészítés: 50 perc
Nehézségi fok: I
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg kalács
5 tojás
10 dkg cukor egy csipet só
300 ml tej
300 ml tejszín
1/2 vaníliarúd
20 dkg áfonya
Elkészítés: A kalácsot felszeleteljük, és enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk vaníliarúddal és a kikapart magjaival, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz öntjük, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket. 15 percet várunk, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A gyümölcsöt a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.
Málnás-vaníliás pohárkém
Hozzávalók (2 adag):
1 zacskó update vaníliás hideg krémpor
175 ml víz
20 dkg málna
2 dkg (kb. 2 db)
Update bébipiskóta
1 ek lovely sweet édesítőszer
Elkészítés: A vaníliás hideg krémport 175 ml vízzel kikeverjük. Egy lábasban a málnát és az édesítőszert felmelegítjük, a babapiskótát felszeleteljük, majd tejbe mártjuk. 2 pohárba rétegezzük a babapiskótát, a vaníliás krémet és a málnapürét, majd hűtőbe tesszük 1 órára. 1 adag 22,2 g szénhidrátot tartalmaz.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.