Aktuális

Árt a gyerekének, ha erőlteti a tanulást

Bors

Létrehozva: 2018.09.03.

A teljesítmény központú társadalmunk nagy hatással van a gyerekek lelki világára, amire a szülők is rátesznek egy lapáttal. Ön tudja mik a pszichés problémák jelei?

Forrás: Thinkstock

Sok szülő nem is gondolná, hogy mekkora stresszt okoz a gyermekének, hiszen legtöbb esetben azt hiszik, hogy ösztönzik a porontyokat tanulásra, tehát jót tesznek. A Semmelweis Egyetem felmérése szerint még óvatosan számolva is minden negyedik, ötödik gyereknek van valamilyen pszichés problémája, amely okozhat viselkedésbeli, de testi tüneteket is. Megjelenhet a szorongás, depresszió, szabályszegő viselkedés, de a gyakori has- vagy fejfájás is lehet tünete a problémának. 

Megállítja a fejlődést a krízis

A különféle válságok az életben normálisnak tekinthetőek, azonban a gyerekek ezzel nem mindig tudnak mit kezdeni. Ezek az események annyira megviselhetik őket, hogy akár egy korábbi fejlődési szakaszba is visszaléphetnek. Például éjszaka bepisil, vagy sokkal bújósabbá válik, mint amilyen eddig volt. Utóbbi nem véletlen, hiszen a szülei ölelésében érzi magát a legnagyobb biztonságban a kicsi. Ezek mind a krízissel való megküzdés részei, amelynek lehetnek pozitív kimenetelei, de akár állandósulhatnak is a problémák, ha nincsenek kezelve.

Nem kell rögtön leszidni

Egy teljesítménykényszeres világban élünk. A szülők azt szeretnék, hogy a gyerek jól teljesítsen az iskolában, emiatt még nagyobb nyomást helyeznek rájuk. 

– Nekik már eleve az stresszes, hogy egész nyáron játszottak, most pedig bekerülnek egy olyan közegbe, ahol nem beszélhetnek bármikor, nem ehetnek amikor szeretnének, és csak a teljesítményét értékelik – magyarázta dr. Csehák Hajnalka pszichológus. – Ez a szülőknek is nehéz feladat, hiszen a gyereket ösztönözni kell a tanulásra. Ahhoz, hogy a felnőttek enyhíteni tudják a gyermek problémáit meg kell tanulniuk, hogy nemcsak az ötös a jó jegy, hanem például a négyes is. Ha egy nap rosszul teljesít a csemete az sem baj, hiszen bárkinek lehet rossz napja, és ha esetleg beírást kap, nem kell rögtön leszidni. Kérdezzék meg tőle, hogy mi történt, és próbálják megérteni – a szakértő szerint sokkal több figyelem, és melléállás kell, hogy elkerüljük a pszichés problémákat. 

A tiniknél más a helyzet

A fiatal felnőtteknél sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen egy olyan korszakban vannak, amikor a hormonok is változnak. 

– A tinik inkább a szülői elvárás ellen fordulnak, ezért velük másképpen kell bánni. A szüleiknek itt is mellettük kell állni, de a meggyőzésnél az észérvek lesznek a leghatásosabbak. Az elbeszélgetés, meggyőzés és a választási lehetőség adása jó taktika – mondta a pszichológus. – A szülőknek meg kell próbálniuk úgymond jófejnek lenni, és be kell látniuk azt is, hogy a gyerekük már nem az a kisgyerek, aki korábban. 16 éves kor felett már nem lehet nevelni, hiszen innentől ez már nem hat rájuk. Hagyni kell nekik, hogy a kisebb döntéseknél hibázzanak, hogy a saját kárukon tanuljanak – mondta dr. Csehák Hajnalka, aki arra figyelmeztet, hogy sok esetben elfelejtjük a tiszteletadást a gyerekünk felé, pedig a példamutatásból sokat tanulnak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27607_resized.jpg?avcount=1714487109
origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27608_resized.jpg?avcount=1714487109
origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175898_auto_resized.png
metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175503_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27606_resized.jpg?avcount=1714487109
origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173481_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174627_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lehetetlen teszt: az emberek 99 százalékán kifog - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714487109
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175281_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tomboló nyárral búcsúzik az április, de láthatáron a nagy lehűlés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UL9p8243BFBLYd8_1fRo__mKaGXX_p_vy_shxYXAuWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzMDBkNzg5YzE2OTRkOTM4NzBjNjhhMTEyY2EzOGNj.jpg
Késelés

„Ne haragudjatok rám, anya” – pár percre magához tért a kórházban a bőnyi késelés áldozata – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/uxQvw7TGI-KAxyvgCfP9PVDIrA87uxZXA3rw2xw3tTg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.jpg
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember