Aktuális

111 éves rejtélyt oldott meg a magyar csillagász

Bors

2018. szeptember 12. szerda 13:30

Akár a fizikatankönyveket is átírhatja az a felfedezés, ami Kolláth Zoltán csillagásznak köszönhető. Megfejtette az 1907 óta megoldatlan rejtélyt, a csillagok rezgéséről, ami felér az ultrahang feltalálásával.

A szombathelyi fizikus-csillagász évek óta foglalkozott az úgynevezett Blazskó-effektussal, ami egészen pontosan 111 éve tartotta lázban a tudósokat. Kolláth Zoltán elsőként alkotott olyan számítógépes modellt, ami pontos képet ad a csillagok viselkedéséről és belsejéről: a fénylő égitestek egy része belül is, kívül is rezeg, azaz lényegében úgy viselkednek, mint az ultrahang, ami az anyaméhben lévő magzatról ad információkat. A mostani felfedezést emiatt is, az ultrahang feltalálásával egyenértékűnek tartják.

Ez áll a rejtély mögött

A csillagok fénye periodikusan, azaz nagyjából kiszámíthatóan változik. Ez egyfajta szabályos lüktetés. Ám Szergej Blazskó orosz csillagász 1907-ben publikált megfigyelése alapján, vannak olyan csillagok is, amiknek a viselkedését sokáig nem értették, mert eltérő volt társaikétól. Volt bennünk ugyanis egy plusz- lüktetés is, mint a zenében: amikor a hasonlóan hangolt sípok együtt szólnak, létrejön egy remegő hang, amit tremolónak nevezik. A csillagok rezgéseinek mechanizmusa ugyanilyen, de 111 évig hiába kutatták a csillagászok a válaszokat, nem volt magyarázat a normálistól eltérő jelenségre.

Hangot adó csillag

A magyarok mindig is elszántak voltak a rejtély megoldásának megtalálásában. Azt már korábban felfedezték az MTA Csillagászati Kutatóintézetének tudósai, hogy a csillag belső része óraműszerű precizitással rezeg, és ilyenkor csak az égitest légkörének külső rétegeiben alakul ki fényváltozás. Már ennek felfedezése is óriási áttörést jelentett – ez épp tavaly történt meg –, és sikerült általa kizárni minden eddig ismert elképzelést. Kolláth Zoltán tizenegy éve talált olyan lehetséges rezgési állapotokat az általa számítógépen lemodellezett csillagokban, amelyek furcsán viselkedtek. – Először arra gondoltunk, hibás a programunk, ám végül sikerült bizonyítanunk, hogy mindez fizikailag reális – mondta a Borsnak Kolláth Zoltán. – A csillagokban olyan fizika játszódik le, amiket itt lent a Földön nem tudunk megvizsgálni. Ezért fontos annak megértése, hogy amit nem értenek a tudósok, az azt jelenti, hogy valamit elhanyagolunk, vagy éppen rosszul tudunk a fizikáról – hangsúlyozta a kutató. A 111 éves rejtély megértésében sokat segített, hogy sikerült a csillag szerkezete alapján egy olyan trombitát tervezni, ami hangtani szempontból hasonlít a csillag fizikájára. Ezen a trombitán van egy szűkület, ez az, ami a korábban nem ismert csillagbeli hangért felelős.

Fél év számolás

A valódi áttörést egy újabb számítógépes program hozta el, a két évtizedes munka eredményét ez segítette. Kolláth Zoltán és tanítványai 2010-ben váratlan jelenségre bukkantak, miszerint a csillag rezgései felváltva kisebbek és nagyobbak. Ez összezavarta a kutatókat, és egy időre fiókba is zárták a megfigyelést, de újra elővették, amikor látták, hogy a Kepler-űrtávcsővel ugyanez a folyamat megfigyelhető. Ezek után félévnyi számolás kellett csak ahhoz, hogy kimutathassák, a húsz éve felfedezett különleges „csillaghang” felelős a jelenségért. A csillag normál rezgése ugyanis pontosan kettőt dobban, a mellette megjelenő pedig kilencet. Ez a 9:2 rezonancia a jelenség kulcsa. Vagyis pontosan úgy rezonál, mint amikor beleng a híd, amin a katonák a híd saját ritmusával azonos ütemben menetelnek. Kolláth Zoltán szerint hintázni is ezért tudunk külső segítség nélkül.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15196119_auto_resized.jpg
origo.hu

Dolly elmondta, hogyan sikerült megszabadulnia 10 kilótól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9127_resized.jpg?avcount=1665157209
origo.hu

Újabb szexbotrányba keveredett Azahriah szeretője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15192766_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ő volt a mi napsugarunk” – zokogta annak a pici lánynak a mamája, akit halálra gázolt egy részeg magyar férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15192509_auto_resized.jpg
vg.hu

Megvan az aláírásszám, Zelenszkijnek foglalkoznia kell az ukrán diákok petíciójával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15195025_auto_resized.jpg
metropol.hu

Vészjelzés, rohamosan terjed az agyevő amőba által okozott fertőzés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9129_resized.jpg?avcount=1665157209
ripost.hu

Kínos baki: arcra esett a színpadon a magyar énekes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15194106_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Az indián nyár kedvencei: 14 receptötlet, ami bearanyozza a napsütötte őszi hétvégéket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9124_resized.jpg?avcount=1665157209
mandiner.hu

Íme a Nestlé Purina zöld válasza a klímaváltozás mezőgazdasági hatásaira és a kilövő nyersanyag- és élelmiszerárakra(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9118_resized.jpg?avcount=1665157209
vaol.hu

Legyen a kiállítónk! – Október 25-én 9. alkalommal Vas Népe Állásbörze(x)

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/YrvLYZpGbHblk7yJ_XCGlAudmhQSD1cXQUaq2bEBTjs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RmZDlhYjFlYzg3YzQxMmZhNGJjMzdkYzYyYmNhZTE2.jpg
Börtön

Olaszországi gyerekgyilkosság: Nem akárhol tölti mindennapjait a kisfiával végző magyar anya

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/PSFZAmK-VrYRdraYW0-VRI1dmbAoZchRDgB3P_27WtU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc2ZGFhZWI1ZTA3YTQwY2JiZDMyMGQwNWNiYTIzNWJl.jpg
KUKÁSSZTRÁJK

Elképesztő stílusban tárgyalt a kukásokkal Mártha Imre, a budapesti közműcégek milliárdos vezére