Megéri a drágább ásványvizet megvenni?

Megéri a drágább ásványvizet megvenni?

ár
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 13. 13:00
<p>Sokan úgy vélik, az ásványvíz tisztább, egészségesebb, mint a csapvíz. De vajon mi a különbség a méregdrága gleccservíz, az átlagos forrásvíz vagy a saját márkás filléres termék között? Melyiket válasszuk?</p>
Bors

Bátran kijelenthetjük, hogy az emberek évszázadok óta fogyasszák az ásványvizeket. A különböző palackozási technikák elterjedésével pedig egyre több mindenkihez jutnak el. Ma már olyan sok cég forgalmazza ezeket a termékeket, hogy a hipermarketekben már vakargatjuk a fejünket a polc előtt a bőség zavarától. Az egyik csak 45 forint, a másik 100 forint, de van olyan is, amelynek az ára ugyanabból a kiszerelésből 600 forintot kóstál. Mi alapján döntsünk? Mennyivel tud többet egy drágább palack?

Nagyhatalom vagyunk

Az említett fejvakargatás nem véletlen: hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvízlelőhellyel rendelkező országa, mert elképesztő mennyiségű föld alatti ásvány- és gyógyvizekkel rendelkezik. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség adatai szerint több mint 500 olyan nagy mélységű kút ismert Magyarországon, amely ásványvizet szolgáltat. A kutak mélysége változó, pár métertől a 2550 méterig terjed. – Jelenleg közel 120 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet hazánkban, amelyek közül 45–50 vizét palackozzák – ismerteti a szövetség. 

Szabályozva van

– Talán abban kiegyezhetünk, hogy az ásványvíz jobb, mint a csapvíz – kezdte Vámos Eszter gyógyszerész, aki szerint nagy különbségek nem lehetnek a palackok között, mert a saját márkás termékek is csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha megfelelnek a követelményeknek. – Általában az ásványianyag-tartalom, ami kiemelhetően más minden fajtában. De még azt sem lehet mondani, hogy a drágábbakban több van, mert ez sem mindig igaz. Akinek fontos, hogy minél magasabb mennyiség legyen a vízben, az mindenképpen böngéssze végig a címkéket. Csecsemőknek nem célszerű magas ásványianyag-tartalmú, sőt olyan palackozott vizet sem adni, amelyik több mint 24 órája lett felbontva.

A lágyabb menőbb

Az egyik ásványvizeket forgalmazó cég illetékesétől megtudtuk: a lágyabb típust keresik inkább az utóbbi években. A „divathullám” végigsöpört egész Európán. 

– Az alacsony ásványianyag-tartalmú vizeknek semleges az ízük, talán ezért választják. Amelyikben több van, annak karakteresebb. Aki utóbbit keresi például, találhat az olcsóbb és drágább fajtákból egyaránt – magyarázza a gyógyszerész.

Mesterségesen készül a bubis

A szén-dioxiddal dúsított vagy ízesített ásványvíz megnevezése például csak természetes ásványvíz vagy forrásvíz alapú ital lehet, attól függően, mibôl készült. Ennek oka az, hogy ne tévessze össze a vásárló a természetes vizekkel, mert előbbieket mesterségesen állítják elő: engedélyezett adalékanyagokat és aromákat tesznek bele. 

Miért ekkora a különbség?

Azért is érdemes átbogarászni a csomagolást, hogy lássa, melyik kútból származik a víz, ugyanis a saját márkás termék is tartalmazhatja a kedvenc vizünket. Ezek azért kerülnek kevesebbe, mert az áruházláncok rengeteget vásárolnak belőle, a gyártóknak így kisebb haszonnal is megéri. Az ár pedig alacsony marad, mert nem költenek pluszpénzt reklámra és a palackok szebbé tételére. 

Bors-tipp

Cserélgesse a választott vizek márkáit, hogy ne mindig azonos arányban vigye be a szervezetébe ugyanazokat az ásványi anyagokat!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.