Aktuális

Második esély az élethez! Új arcot kapott a lány, aki fejbe lőtte magát

Bors

Létrehozva: 2018.08.15.

Forrás: Családi fotó, dreshare

Úgy érezte minden összeomlik körülötte, ezért egy meggondolatlan pillanatában megpróbált véget vetni az életének a 18 éves lány. Katie Subblefield arcon lőtte magát 2014 márciusában. Életét csodával határos módon sikerült megmenteni. Miután állapotát hónapok alatt stabilizálták, hosszú ideig várt arra, hogy új arcot kapjon. Most Katie 22 éves, tanulja a Braille írást és reméli, hogy öngyilkosságot megelőző tanácsadó lehet – mondta el a National Geographic riportjában.

Katie a 40. ember a világon, aki arcátültetésen esett át, és a harmadik a Cleveland Klinikán. Ennek ellenére az ő arcáltültetése azért is volt különleges, mert nem csupán 21 évesen a legfiatalabb lehetett, de ez volt a leghosszabb ideig tartó arc transzplantáció, amit valaha elvégeztek a világon, 31 órán át tartott.

Suicide survivor youngest person to receive a face transplant at 21

Katie Stubblefield tried to take her own life in March 2014 with a rifle At 18, she shot herself in her brother's bathroom in Mississippi after she'd endured months of gastrointestinal operations, her parents both got fired, and her boyfriend left her for another girl She was transferred to three

Katie 2016 márciusában került fel a transzplantációs listára és 2017 májusában vált lehetségessé számára az új arc. 2017 május 4-én a Cleveland Klinika sebészeinek rendelkezésére állt az ő új arca. A donor az egy gyermekes, Andrea Schneider (31) volt, aki kábítószer túladagolásban halt meg.

A donor 15 éves fia ma már büszke arra, hogy fájdalmasan elvesztett anyja a szervátültetések következtében összesen 7 ember életét mentette meg.

A rokonok elmondták a National Geograficnak, hogy a Katie egy vidám lány volt, aki a családjával a floridai Lakeland városában nőtt fel. Közel állt a nővéréhez, Olíviához és a bátyjához, Roberthez.

Amikor 16 éves volt a szülei, Alesia és Robb elköltözött a gyermekeikkel előbb Kentuckyba, majd Mississippi-be. A szülők tanárként dolgoztak ugyanabban a középiskolában, ahová Katie is járt.

A lánynak 18 éves, végzősként egészségügyi problémái támadtak. Kivették a vakbelét, majd az epehólyagját is eltávolították 2014 elején. Pár hét múlva, márciusban a szülők elvesztették állásukat az iskolában. Még abban a hónapban észrevette barátja telefonján egy másik lány üzenetét, és miután kérdőre vonta a srác szakított vele.

Úgy érezte összecsapnak a feje felett a hullámok. Elment a bátyja házába stresszesen, letörten, annak fürdőszobájában lőtte főbe magát.

Robert elmondta, hogy a lövés hangjára felrohant a lépcsőn és megtalálta Katie-t a padlón, akinek az arca hiányzott. Ezután három különböző kórházban stabilizálták a  lány állapotát.

A 31 órás sebészeti beavatkozást összesen 15 specialista, közte 11 sebész végezte el. Igazi csapatmunka volt. Az öngyilkossági kisérlet után vakká vált lány új orrot, ajkat, szájpadlást, szemgödröket és homlokot kapott. Az önálló lélegzés, beszéd és evés elsajátítása mellett az orvosok bíznak abban, hogy az érzelmeit is kitudja majd nyilvánítani az új arca segítségével.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek