A must amellett, hogy finom üdítőital, egészséges és tápláló is. Érdemes télire is eltenni belőle, Bálint gazda pedig megmondja, hogyan tegyük mindezt, hogy ne romoljon meg.
– A mustként tárolandó szőlőlevet a szüret után késlekedés nélkül ki kell sajtolni. Minden liter musthoz egy gramm benzoesavas nátriumot (kapható a szakboltokban vagy a gyógyszertárakban), illetve 1/2 gramm szalicilt keverünk és hűvös helyen tartjuk. Ha csak meleg kamra áll rendelkezésre, akkor dupla mennyiségű tartósítószert elegyítünk a musthoz.
– Ez két nap alatt tisztára ülepedik, ekkor lefejtjük és literenként 0,3-0,6 gramm kristályos borkénnel fertőtlenítjük. Több ként ne használjunk, mert ártalmas lehet! – magyarázza az olvasóknak az ország legnépszerűbb kertészmérnöke, aki saját oldalán elárulta, hogy száz kiló egészséges szőlőből, átlagos időjárási viszonyok között 72-75 liter mustot lehet kipréselni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.