Aktuális

Jön a suli, búcsúztassuk programmal a nyarat!

Bors

Létrehozva: 2018.08.31.

Nemcsak a gyereknek, a szülőnek is meg kell szoknia a gondolatot, hogy hétfőn becsengetnek. Vajon hogyan könnyítsük meg a helyzetet?

Forrás: Thinkstock

Zárjuk le a nyarat!

Már csak pár nap, és a gyerekek újra visszaülnek az iskolapadba. A legtöbben ilyenkor szomo­rúak, mert eltelt a nyár, pedig Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta szerint fel lehet fogni ezt másképp is. 

– Nagyon sokat segít a gyereknek, ha kitalálunk egy nyárzáró, tanévkezdő rítust a hétvégére, ami évről évre ismétlődhet. Ez lehet egy kirándulás, kimozdulás, de mindenképp olyan legyen, ami máskor nincs, tehát a család életében nem egy megszokott program. Minél különlegesebb, annál jobb, így mindenki kellőképp el tud búcsúzni a szünettől, és ki tudja használni az utolsó szabad napokat – magyarázta a szakértő, majd hozzátette, a gyerekekben meg kell erősíteni, hogy ez a program jövőre újra megismétlődik, hiszen lesz még nyár, és az iskolának is vége lesz újra. 

Mese próbatétellel

A gyerekeknek sokat segíthet a hangolódásban, ha vasárnap este együtt pakolják be az iskolatáskát a szülőkkel. Ebből is lehet egy rítust, hagyományt alakítani. A kicsiktől meg lehet kérdezni azt is, mi az, amit legjobban várnak az iskolában, és ennek gondolatát felerősíteni benne. Tudatosítani kell a kicsiben, hogy megváltozik pár do­log, de ez nem rossz. A lényeg, hogy pozitív gondolatokkal feküdjön le aludni.

Kozma-Vízkeleti Dániel szerint a kisebbeknek olyan mesét is olvashatunk az utolsó napokban lefekvés előtt, amelyben a főhős próbatétel előtt áll vagy valami fontos útra indul, pont, mint ő maga. A főhős mindig kapja meg a jutalmat a kemény munkájáért úgy, ahogy ő is megkapja, ha jól tanul. Ezzel oldhatjuk a gyerekben a szorongást. 

Így néz majd ki a tanév

Összesen 181 napot kell iskolába járniuk a gyerekeknek. Az őszi szünetre nem kell sokat várni. Az utolsó tanítási nap október 26., péntek lesz, a pihenő utáni első nap pedig november 5. A téli szünidő december 21-től január 3-ig tart, a tavaszi pedig 2019. április 17-től 24-ig.

Fontos a tálalás

A lurkók nagyon is érzik annak a súlyát, ha azt mondjuk nekik a játszótéren, hogy még egy utolsót csúszhatnak, aztán me­gyünk haza. A nyár végével is ugyanez a helyzet. 

– Mindig azt kell bennük tudatosítani, hogy nincs vége örökre, lesz még nyár, csak kicsit várni kell rá, most egy más korszak jön. Hasonlóan a játszótérhez, onnan is haza kell menni, de később, pár nap múlva újra kimehetünk. A lényeg, hogy a gyerekek beleadjanak mindent abba az utolsó csúszásba, valamint a nyár utolsó napjaiba is, hogy aztán újult erővel vághassanak neki a tanulásnak – vélekedett Kozma-Vízkeleti.

Tiniknél jön a migrén

A fiatal felnőttek sokkal stresszesebben fogják fel az iskolakezdést, mint a kisebbek. Ilyenkor gyakori lehet náluk az akár hetekig is eltartó migrén. Hajlamosak ez idő alatt több koffeintartalmú italt inni a kelleténél, hogy túllendüljenek a fájdalmon és a fáradtságon, de ez nem tesz jót a szervezetnek. Katyus gyógynövényszakértő szerint jobb megoldás a nyugtató hatású borsmentatea, a citromfű, amely segít ellazulni, sőt még a hideg-meleg vizes lábfürdő is, amely szabályozó hatással van az egész test érrendszerére, így tudja csökkenteni a fejfájást is. Az egyik lavórba tegyünk körülbelül 38 fokos vizet, a másikba pedig hideget jéggel. Először tegyük lábunkat 3 percre a melegbe, majd utána 8 másodpercre a hidegbe. Háromszor ismételjük meg, majd húzzunk meleg zoknit.

A cikkhez kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189614_auto_resized.jpg
origo.hu

Verstappen még sosem tett olyat, mint a Miami Nagydíj időmérőjén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714887025
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189321_auto_resized.png
metropol.hu

Vége van: utoljára jelentkezett be Ördög Nóra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187517_auto_resized.jpg
vg.hu

Mindenki ballisztikus rakéta-elhárítókat akar venni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714887025
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186843_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/KMlN-_3pvcggTMlj5xEcvplL7MAGFm3NAWt7xgz9nBg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRhMWJlMGNkYjYzNDRkMDhiODQ5M2FlNmRlZmFmMzBl.jpg
Baleset

Métereket repült a szombathelyi tini – videón a pillanat, ahogy elgázolták

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók