Aktuális

Jobban jár, ha mielőbb ellenőrizteti a fűtését!

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.08.15.

Még javában tombol a nyár, de már keresgélheti a fűtésszerelője telefonszámát, hogy mire elérkeznek a hidegebb hónapok, a rendszer tökélesen, zökkenőmentesen működjön.

Forrás: THINKSTOCK

Ebben a forróságban senkinek sem jut eszébe beindítani a fűtést, pedig erre is kell gondolni. A szakértők bár azt mondják, hogy a tavaszi időszak a legjobb az ellenőrzésre, még most sem vagyunk elkésve. A rengeteg munka és szabadságok miatt, ha most keressük fel a szerelőnket, akkor a hideg idő beállta előtt letudjuk a biztonsági ellenőrzést.

Mindig ugyanazt hívjuk

Illés Zoltán, a Gáziparosok Országos Egyesületének elnöke azt mondja, hogy nem a beindítás a lényeg, hanem az éves karbantartás. – Először is a legfontosabb amit tudnunk kell, hogy milyen típusú a gázkészülék, honnan származik és ki helyezte üzembe, vagy ki az a szerelő, aki legutoljára karbantartotta. Egy készülékhez ugyanúgy tartozik egy ember, mint az autóhoz egy szerviz, vele pedig tartani kell a kapcsolatot. Így, ha felhívjuk, de nem tud kijönni, telefonon könnyen a segítségünkre lesz – mondta a szakértő, majd hozzátette: ha még nincs kiépített kapcsolat, még nem késő megtenni a lépéseket. – A készüléktípusokból kiindulva a gyártó ajánlásával keressünk szerelőt. 

A radiátor szeptemberben esedékes

Igaz, kisebb a kockázata a vízalapú rendszereknek, de ezeket is évente legalább egyszer érdemes megvizsgáltatni. – Ebben a meleg időszakban legfeljebb a fűtési rendszer tömörségét kellene ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy meg kell nézni, hogy csöpög-e a víz a radiátorból, a csövekből, a kazánból vagy cirkóból. Főleg azok veszik észre későn, hogy baj lehet, akiknek a falban vagy a padlóban van a cső. Nekik azt ajánlom, hogy a cirkónál lévő nyomásmérőt nézzék meg. Ha ez nyomásesést jelez, akkor valószínűleg repedés van – mondta lapunknak Farkas Péter víz-gáz-fűtésszerelő, aki hozzátette, hogy nyáron a termosztát nem működik megfelelően, emiatt magát a működést nem tudják megfelelően ellenőrizni. – A hőmérséklet-szabályozó termosztát ebben a hőségben elképzelhető, hogy nem igazán jól szabályoz, mivel a fűtési rendszer teljesen másképp szabályoz. Azt javaslom, hogy inkább szeptemberben, 18–20 fok körüli hőmérsékletnél szóljunk a szakembernek, akkor tud legjobban meggyőződni arról, hogy télen sem lesz vele gond – figyelmeztetett Farkas.

Felejtse el a cetliseket!

Farkas Péter szakember azt mondja, hogy a fűtési probléma hasonló az orvostudományhoz: tudni kell, hogy mi áll a probléma mögött, mert sokszor nem annyira egyszerű a megoldás, mint gondolnánk. Pontosan ezért azt java-solja, hogy mindig olyan szakértőt keressünk, aki nem csak egy dologhoz ért, hanem képes komplexen látni az egész rendszert, legyen szó bármelyik fajtáról. A másik dolog, amire felhívják a figyelmünket, hogy kerüljük azokat a szerelőket, akik a postaládába bedobált cetlikkel reklámozzák magukat. Mint ahogy azt Illés Zoltán, a GOE elnöke elmondta: a fűtésszerelés is hiányszakmának számít, az igazi szerelők pedig el vannak havazva, nincs szükségük pluszreklámra. A komolyabb hozzáértők saját weboldalt is működtetnek referenciákkal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek