Vörösboros szilvakrém-leves
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
60 g barna cukor
só
8 szem szegfűszeg egy rúd fahéj
100 ml száraz, jó minőségű vörösbor
200 g érett szilva
100 ml tejszín a tálaláshoz: tejszínhab, citromszeletek
Elkészítés: Egy liter vizet a cukorral, leheletnyi sóval és a fűszerekkel felforralunk (a szegfűszegeket praktikus teatojásba tenni, hogy turmixolás előtt könnyen kivehessük). Hozzáadjuk a bort és a szilvát, és 15 percig főzzük. Azután kivesszük a fűszereket, a levest összeturmixoljuk és belekeverjük a tejszínt. Tálalás előtt tejszínhabbal és citromszeletekkel díszítjük.
Kakukkfüves pulykaragu
Elkészítés: 60 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
700 g filézett pulyka felső comb
250 g szilva
2 közepes vöröshagyma
4 evőkanál olaj frissen őrölt fekete bors
1 kiskanál szárított kakukkfű
1 kk só
3 ág friss kakukkfű
3 cl szilvapálinka
Elkészítés: A pulykacombot nagyobb kockákra vágjuk és besózzuk.
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és enyhén besózva az olajban megpároljuk. (Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg.)
A borssal, meg a szárított kakukkfűvel fűszerezzük, és beletesszük a húst. Nagyon kis lángon elkezdjük párolni, és saját levében puhára főzzük – a főzési idő felénél hozzáadjuk a magozott szilvát is.
Amikor elkészült, meghintjük az apróra vágott friss kakukkfűvel, és levesszük a tűzről. Végül hozzáadjuk a szilvapálinkát, és 10 perc múlva tálaljuk.
Rozmaringos polenta
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
600 ml tej
2 evőkanál olívaolaj
1 kockacukor,
1 kk só
250 g kukoricadara
1 tk apróra vágott friss rozmaringlevél
Elkészítés: A tejet összekeverjük ugyanannyi vízzel, a sóval, beletesszük a kockacukrot és felforraljuk.
Folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és forrásig hevítjük.
Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat és a rozmaringot.
Egy tűzálló tálba simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütjük.
Tálalás előtt felvágjuk.
Csirkemell gyümölcsös salátával és fetával
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag):
1 csontozott csirkemell
50 g vaj
1 kk só
A salátához:
200 g zöldsaláta
200 g szilva
100 g málna
50 g feta sajt
4 ek olívaolaj
1 kk só
1 kk frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágjuk, besózzuk, majd a vajon mindkét oldalon átsütjük. Húsz percig hagyjuk hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen. A salátahozzávalót összekeverjük. Megsózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. Tálaláskor a csirkemellszeleteket a salátaágyra rendezzük, és a tetejére fetát morzsolunk.
Szilvás crumble
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: III
Hozzávalók (8 adag):
500 g szilva
1 citrom héja
150 g nádcukor
1 ek keményítő
A tésztához:
150 g liszt
150 g vaj
150 g nádcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: a lisztet elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Célszerű 20 percre a hűtőbe tenni, mert dermedten könnyebb lesz ráreszelni a tésztára. A szilvát kimagozzuk, gerezdekre vágjuk, és kevés víz hozzáadásával, rövid ideig pároljuk. Közben hozzáadjuk a cukormennyiség 2/3-át is, majd a reszelt citromhéjat és a keményítőt. Egy vékonyan kivajazott sütőtálba terítjük és megszórjuk a maradék cukorral. Előveszünk egy nagylyukú reszelőt, és az előkészített tésztát egyenletesen ráreszeljük a gyümölcsök tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 25–30 percig.
Zabpelyhes-szilvás pohárkrém
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (8 adag):
50 g zabpehely
4 dl tej
1 ek méz
200 g görög joghurt
300 g szilva
3 ek méz
2 ek keményítő
1 kk őrölt fahéj
2 dl víz
50 g darált dió
50 g vágott dió
Elkészítés: A zabpelyhet megfőzzük a tejben, és hozzákeverjük a joghurtot. Hagyjuk hűlni, majd a tálalópoharak aljába adagoljuk. Rárétegezzük a görög joghurtot. A feldarabolt szilvát a vízben puhára főzzük, majd hozzákeverjük a mézet, a keményítőt és a fahéjat. A joghurt tetejére kanalazzuk. A tetejét megszórjuk darált dióval, és diódarabokkal díszítjük.
Szilvás gombóc
Elkészítés: 2 óra
Nehézség: IIIII
Hozzávalók (8 adag):
1 kg főzőburgonya (pl. Ella)
25 g vaj
1 csipet só
400 g fehér búzaliszt
150 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
1 teáskanál fahéj
50 g kockacukor
Elkészítés: A krumplit megtisztítva, apróra vágva puhára főzzük, majd áttörjük. Egy csipet sóval és a vajjal pépesre keverjük. Apránként, szitálva adjuk hozzá a lisztet, és mindig jól átgyúrjuk, ha beleszitálunk egy adagot, hogy szép homogén tésztát kapjunk. Akkor jó, ha már teljesen összeáll, és labdát tudunk készíteni belőle, de még finom laza a szerkezete, nem tömött – akkor ragadós, „fojtós” lesz a gombóc. Közben egy nagy fazékban vizet forralunk. A szilvát kimagozzuk, és a magok helyére kockacukor-darabkákat dugdosunk. Aztán a gyümölcsöt meghempergetjük fahéjas porcukorban. Egy deszkán enyhén alálisztezve kisodorjuk a tésztát, és kb. 10x10 cm nagyságú kockákra vágjuk. A kocka közepébe helyezzük az előkészített szilvát, és kézzel gombócokat formázunk belőle. A forrásban lévő vízbe dobjuk, és 3–4 percig főzzük – ha feljön a víz színére, szűrőkanállal kiszedjük, és pirított zsemlemorzsába hempergetjük. A tálon megszórjuk még fahéjas porcukorral is.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.