Aktuális

Gyógyít és díszít  – Így használja a mandalát!

Címkék
ezotéria

Fülöp Monika

Létrehozva: 2018.08.04.

Évezredek óta használják őket meditációra, energiával való feltöltődésre, gyógyításra és díszítésre. Utánajártunk, mit kell tudni róluk és hogyan használhatjuk a mandalákat.

A mandala szanszkrit eredetű szó, jelentése kör, korong. A mandala egy középpont köré szerkesztett, szimmetrikus, geometriai ábrákból felépített szimbólum, ami az ember és a világegyetem közötti tökéletes egységet, harmóniát fejezi ki. Készülhet festéssel, színezéssel, homokból, a fontos, hogy mindig egy középpontból indul, s kifelé halad.

A mandalákat először a hinduk használták isteneik imádására a templomokban és az otthonaikban. De megtalálhatók minden kultúrában: az őshonos indián gyógyító hagyomány szimbólumaiban, a részletesen kidolgozott azték öröknaptárokon, a jellegzetes kelta kereszteken és a gótikus templomok rozettáiban. Mára nem csak a keleti, de a nyugati kultúrákban is komoly szerepük van, hiszen életünk számos területén használhatjuk őket.

Meditáció mandalával

Harmónia az otthonunkban

Akár mi készítjük el, akár csupán díszítésre használjuk, a mandalák harmonizálják az otthonunk energiáit, hozzájárulnak a pihenésünkhöz, segítenek a kiegyensúlyozott párkapcsolat és családi élet megteremtésében. Nem véletlen, hogy az építészek, festők és lakberendezők is felfedezték a mandalákat, és szívesen alkalmazzák őket motívumként. Kerülhetnek falra, ágyneműre, lábtörlőre, párnára vagy akár a padlóra, pozitív hatásuk szinte azonnal érezhető.

A hinduizmus és a buddhizmus hívei a mandalafestést évezredek óta meditációs módszerként alkalmazzák. Ahogyan a mandala készítésénél fontos szerepe van a középpontnak, meditáció közben is a középpontunkat keressük, ahová eljutva harmóniába kerülhetünk önmagunkkal és a minket körülvevő világgal. A mandala elkészítése közben így meditatív állapotba kerülhetünk, s amellett, hogy ez az ellazult tudatállapot pihentet és megnyugtat, tágabb összefüggésben láthatunk rá az éle­tünkre. Nem ritka, hogy ahogyan meditáció közben, a mandala készítésekor is egyszer csak eszünkbe jut egy-egy minket foglalkoztató probléma megoldása, vagy hirtelen megértünk dolgokat.

Koncentrációfejlesztő

A mandala elkészítése folyamatos, összpontosított figyelmet igényel, ezért ha rendszeresen alkalmazzák, fejleszti a koncentrációs képességet. Emellett növeli az agyi kapacitást, fejleszti a tanulási képességet és a memóriát.

Gyógyítanak

A pszichológia szolgálatában

Carl Gustav Jung (1875–1961), a híres svájci pszichológus munkásságában nagy szerepet játszottak a manda­lák. Úgy gondolta, hogy a mandalák egyszerű, szabályos, középpontba vezető mintái segítenek kiegyensúlyozni az emberi psziché rendellenességeit. A mandalák nyugtató, fókuszáló hatásán túl Jung azt is észrevette, hogy a mandala olyan az elme számára, mint egy sablon, ami a problémák, félelmek, pszichés betegségek káoszában a rendet, a békét mintázza.

A hinduk szerint a mandala szabályosan ismétlődő mintái képesek arra, hogy pozitívan befolyásolják az energiaszintünket, így segítve szervezetünket ab­ban, hogy aktivizálja öngyógyító képességét. Vizsgálatok szerint már a mandala puszta nézegetése is oldja a felgyülemlett stresszt, szorongást és félelmeket, ami szintén segít a gyógyulásban. A mandalák készítését kifejezetten hasznosnak tartják a függőségektől való megszabadulásban is, hiszen az elmélyült koncentráció elvonja a figyelmet az elvonási tünetekről és a szüntelen sóvárgásról. Az elmélyült színezés vagy festés ezen kívül képes ki­egyensúlyozni a jobb és bal agyfélteke működését, ezzel megteremtve a racionális és az érzelmi létünk közti egyensúly.

Készítsünk magunknak

Mandalát rajzolhatunk mi ma­gunk vagy használhatunk kész sablonokat, melyeket szép számban találunk az interneten. A mandala kifestéséhez nem kell művészi tehetség vagy ezoterikus előképzettség. Szakértők szerint ösztönösen olyan színeket és formákat választunk, amikre éppen szükségünk van: ha fe­szültek vagyunk, nyugtató színeket, ha fáradtak, életerőt su­gárzókat vagy gyógyítókat. A lényeg a ráhangolódás s maga az alkotás folyamata, melynek végeredményében minden esetben a saját belső szépségünk tükröződik vissza. 

Melyik szín mit jelent?

A mandala kiszínezéséhez, kifestéséhez használt színek sokat elárulnak pillanatnyi lelkiállapotunkról, s képesek arra, hogy befolyásolják az érzéseinket, hangulatunkat, testünk energetikai állapotát. Elég a megfelelő színeket használni ahhoz, hogy jobb kedvre derüljünk, vagy felrázzuk magunkat a fásultságból.

A mandalák színeinek jelentése:

Fehér: tisztaság, egyszerűség, együttérzés, tökéletesség, nyugalom

Piros: tűz, hatalom, erő, szeretet, szerelem, élet

Kék: belső béke, ellazulás, meditáció, elégedettség

Sárga: bölcsesség, boldogság, alázatosság, öröm, intelligencia

Narancs: alkotóképesség, intuíció, éberség, megvilágosodás

Lila: spiritualitás, mértékletesség, lemondás, ihlet, bűnbánat

Zöld: a természet szeretete, termékenység, gondoskodás, gyógyulás

Fekete: gyász, bűn, veszteség, félelem, titok, újjászületés

Arany: napfény, isteni hatalom, dicsőség, halhatatlanság

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek