Eláruljuk: ennyi a titka, hogy tökéletes legyen a paradicsomleves

Eláruljuk: ennyi a titka, hogy tökéletes legyen a paradicsomleves

paradicsomszósz
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 11. 13:00
A kertekben roskadoznak a paradicsombokrok, de sok helyen még a spájzban is találunk 1-2 üveg szószt a tavalyi termésből. Ezekből mind-mind isteni ételeket készíthetünk.
Bors

A szerencsésebbek a saját kezükkel szüretelt paradicsomukból készít­hetnek finomságokat, de a boltban vásárolható társaikból is remek ebédet rittyenthetünk. A gasztronómia szakértőitől rengeteget tanulhatunk, például hogy hogyan újíthatunk a jól megszokott ízeken.

Villámgyors paradicsomszósz

Tudta?

Gianni szerint az a legjobb paradicsom, aminek kevés magja van, de húsos és leveses. Erre tökéletes például a datterino paradicsom.

Hozzávalók:

1 gerezd fokhagyma,

1 fej vöröshagyma

25 dekagramm passzírozott paradicsom

4 evőkanál paradicsompüré

3 teáskanál olívaolaj

só, bors, fűszerek ízlés szerint

Elkészítés: A megtisztított hagymákat kockázzuk fel, és öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot, paradicsompürét és az olívaolajat, majd botmixerrel pürésítsük össze. A végén ízesítsük ízlés szerint, és már készen is van a paradicsomszósz. 

Rizzsel sokkal finomabb a húsgombóc

A Michelin-csillagos magyar séfnek, Sárközi Ákosnak van tippje, hogy ne a szokásos paradicsomos húsgombóc kerüljön az asztalra. – Pirítsunk le hagymát, erre tegyük rá a rizst, majd azt is pirítsuk meg. Rizottószerűen főzzük meg. Ezután öntsük hozzá a zsírosabb darált húshoz, és készítsük el a gombócokat. Az egyik trükköm, hogy a húsokat először babérleveles, szemes borsos vízbe főzöm ki, amibe teszek angol vagy sima zellert és sót. Ha kivettem a húsgombócokat, akkor ebbe a vízbe keverem bele a paradicsompürét, majd mehet vissza a hús – árulta el a séf.

Kenyérbéllel isteni

BOrs-tipp: betűket a válogatósnak!

A kenyér helyett maradhatunk a magyarok számára elmaradhatatlan betűtésztánál. Ajánlott finnyás gyereknek: amíg a szavak kirakásával bí­belődik, biztosan lecsúszik 1-2 falat is a torkán.

Gianni Annoni olasz gasztronómiai szakértő egyik kedvence a paradicsomleves, sokszor készíti. Cukor helyett répával is édesíthetjük. – Először is pirítani kell alá egy kis hagymát, répát és angol zellert. Ezeket nagyon apróra kell vágni, hogy szinte észre se lehessen venni. Olívaolajon pirítsuk addig, amíg teljesen meg nem puhul, hogy a végén ne legyen darabos a leves, majd jöhet rá a jó minőségű konzervparadicsom, amit lassú tűzön szépen főzünk addig, amíg a víz elfő belőle. Ha egész paradicsomból készítjük, akkor először forrázzuk le, majd szedjük le a héját, és kockákra vágva ugyanúgy lassú tűzön főzzük meg. Közben sózzuk, borsozzuk, és a babérlevelet se felejtsük ki! Az igazi olasz leveshez sótlan kenyeret pirítunk, de csak a belét tesszük bele a kész ételbe, mert a héja keserű lesz a pirítástól. Tehetünk rá parmezán sajtot és olajat. Az így készített verzió sűrűbb, mint a magyar leves.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.