Aktuális

Bejutott a Jurassic Parkba is a Magyarosaurus

R. K.

2018. augusztus 22. szerda 12:30

Színes Világ – Rendkívül kalandos életet élt Nopcsa Ferenc. Az erdélyi paleontológus, néprajzkutató és hírszerző fedezett fel egy növényevő dinoszauruszt, ami a magyarosaurus nevet kapta. Felfedezéseiből Spielberg is merített a Jurassic Parkhoz.

Ifj. Nopcsa Ferenc 1877-ben látta meg a napvilágot az erdélyi Déva városában. Az őslények már egészen kicsi korától érdekelték, 18 éves korában azonban az egész életét meghatározó felfedezést tett húgával, Ilonával. A szacsali kastélyt is magába foglaló családi birtokukon játszottak, amikor a földben csontokra bukkantak.

Játék közben találták meg

Az ifjú Nopcsa a bécsi Theresianum akadémiára sietett – ahol földtant tanult –, és a leleteket megmutatta a világhírű Eduard Suess professzornak.

A sokat látott geológus tudta, dinoszauruszcsontokról van szó, de nem akarta magának a sikert. Arra biztatta Nopcsát, hogy maga arassa le a babérokat: az erdélyi fiú belevetette magát a szakirodalomba, mindent elolvasott, amit csak tudott, az évek alatt pedig paleontológus vált belőle. Felfedezését végül 1915-ben publikálta, ami akkor még a titanosausurus, később pedig a magyarosaurus nevet kapta.

Spielberg érdeklődött

Nopcsa a leletekből megállapította: a hozzá tartozó dínó a krétakorban, körülbelül hetvenmillió évvel ezelőtt élt az erdélyi Hátszeg környékén, ahol akkoriban egy vulkáni szigetcsoport terült el.

A hosszú nyakú, növényevő faj elszigetelten fejlődött ki, mindössze hat méter hosszú volt – vagyis törpének számított –, és nagyjából egy tonnát nyomott. Nopcsa nevéhez messze nem csak a magyarosaurus felfedezése köthető. Körülbelül száz őslénytani cikket publikált, amelyek közül kiemelkedő az elopteryx nopcsai ősmadár és a limnosaurus transsylvanicus nevű kacsacsőrű őshüllő. Paleontológiai felfedezései olyannyira népszerűek, hogy a Jurassic Park előkészítése során Steven Spielberg Erdélybe küldte egy munkatársát, hogy informálódjon a báró által felfedezett kisebb fajokról.

Majdnem albán király lett

Az erdélyi paleontológus élete nem merült ki a csontok tanulmányozásában, Nopcsa igazi kalandor volt. Körbejárta Európát, Albániában hatezer kilométert motorozott. Annyira beleszeretett az országba, hogy megtanulta a nyelvet, számos földrajzi, földtani és kulturális feljegyzést készített. A szerelem is ide kötötte: titkárához, Elmas Doda Bajazidhoz, akiről még egy ősteknőst is elnevezett.

Az Osztrák-Magyar Monarchia elvárta tőle, hogy kémkedjen és információkat szerezzen. A báró ennek eleget is tett, sőt kis híján az újonnan megalakuló albán trónt is megkaparintotta. Harci szellemét mi sem bizonyította jobban, hogy  egyszemélyes hadsereget is szervezett, amellyel az volt a célja, hogy beveszi Tiranát. Ezt a tervét viszont a monarchia megvétózta, mondván, szembement a felettesei elképzelésével.

Szétzúzták a koponyáját

Nopcsát az első világháború kitörésekor hazarendelték Erdélybe. Pásztornak álcázva magát, Gorlopan Petru néven kémnek állt, és a románokról szolgáltatott információkat az erdélyiek számára. Komoly hálózatot sikerült kiépítenie. Ő lett a történelem első repülőgép-eltérítője, miután a tanácsköztársaság kikiáltása után hamis papírokkal repülőre ült Budapesten, és revolverével arra kényszerítette a pilótát, Bécsújhelyen szálljon le. A tudóst rendkívül megviselte Trianon, hamarosan újfent a tudományos munkába menekült.

Amikor kémkedési tevékenységére fény derült, román parasztok dühükben kis híján agyonverték: szétzúzott koponyáját ezüstlemezzel kellett pótolni. Kalandos élete csúfos véget ért: idegösszeroppanást kapott, amikor tudomására jutott, hogy titkára megcsalja őt. 1933-ban agyonlőtte szerelmét, majd nagy mennyiségű nyugtatót bevéve öngyil­kos lett. Második hazája gondoskodott arról, hogy fennmaradjon Nopcsa báró neve: 2008-ban teret neveztek el róla Tiranában, 2016-ban pedig emléktáblát állítottak számára az Albán Alpokban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16492230_auto_resized.jpg
origo.hu

Legkisebb sortjában fotóztatta fenekét Opitz Barbi - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20146_resized.jpg?avcount=1696058108
origo.hu

Újabb fordulat a börtönt is megjárt Fekete Dávid ügyében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16493448_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bepróbálkozott Majkánál a TV2 egykori sztárjának felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16493674_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Román színekben egy magyar válogatott játékos is az FTC vesztét kívánja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16490896_auto_resized.jpg
ripost.hu

A válásra készülő Tóth Gabi bejelentette: a ház az övé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16493950_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Az ukrajnai háború veteránjait fogadta Vlagyimir Putyin

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20152_resized.jpg?avcount=1696058108
origo.hu

„Kielégítőbb, mint gondolnád” – írta a testvérének egy férfi, aki megölte a feleségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16491229_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Durva baleset a Séfek séfében: Krausz Gábor versenyőjéhez orvost kellett hívni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20130_resized.jpg?avcount=1696058108
origo.hu

Az állítható magasságú íróasztal 7 legfontosabb előnye (x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20064_resized.jpg?avcount=1696058108
life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16492195_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Minden trükköt bevetnek, semmitől sem riadnak vissza” – váratlan fordulat Fekete Dávid ügyében

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/hP9LivxU5wA4jjo6LwIx8ZP9tjH7IpBqseNoej752kA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNmZTk4ZDZlNTdkMzRlZjNhMjNjYmVlODE3M2E0ZjI5.jpg
Megható

„Kaptam esélyt, hogy lássam felnőni a gyerekeimet" - összefogtak az emberek a súlyos beteg Krisztiánért

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/Bh0T_jlbZKdZabDCCVjUFWFHnOwjvCoKEH2vBzMrdO0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNzAzYjAwZmZkODQ3ZmRiZjBjODExNmVhYzhhZmFh.jpg
Dráma

"Tudja, hogy az ő szíve más" – egyórás korában műtötték először a tündéri kislányt