1. Bármi mehet a hűtőbe
IGAZ De nem mindegy, hogy mit hova teszünk. A nyers húsokat alaposan el kell zárnunk főleg a kész élelmiszerektől, nehogy a baktériumok „átmásszanak”.
2. A hűtőben, 5-7 Celsius-fokon tartott gyümölcs tovább eláll
IGAZ Ez alól csak a banán a kivétel, mivel gyorsabban megbarnul, de minden másnak jót tesz a hűtés.
3. A nyers húsról folyóvíz alatt távoznak a baktériumok
HAMIS Többet árt, mint használ. A legjobb fertőtlenítő mód a magas hőfok és az alapos átsütés.
4. A frissen leszedett gyümölcsöt, például szőlőt áztassuk hideg vízbe, hogy megtisztuljon
HAMIS Véletlenül se tegyük, mert akkor a saját baktériummal, és vegyszerekkel szennyezett levében fürdik. Dr. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületének elnöke szerint folyóvíz alatti mosás a legjobb megoldás.
5. A spájzban kihajtott krumpliból eltűnnek az értékes anyagok
IGAZ Ezt a tényt Apáti Ferenc is megerősítette, de hozzátette, hogy emiatt nem lesz ehetetlen a zöldség, csupán az élvezeti értéke csökken.
6. Mossa meg a tojást használat előtt
HAMIS A Nébih szerint így megsérülhet a természetes, külső védőrétege, emiatt a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára, tehát gyorsabban romlik.
7. A megfőzött étel akár egy hétig is eláll a hűtőben
HAMIS Maximum három nap az, amit kibírnak, ezután már veszélyes újra megmelegíteni és elfogyasztani.
8. Borral készült ételt jobb, ha nem adunk a gyereknek, mert benne marad az alkohol
HAMIS Ha hosszú órákon keresztül főzzük, sütjük az ételt, akkor a minimálisan beletett mennyiségű szesz nem okoz gondot.
9. A diabetikus csoki nem hizlal
HAMIS Abonyi Orsi dietetikus szerint sokkal több a zsírtartalma, mint az átlagos csokoládénak.
10. A tojás nem a hűtő ajtajában van a legjobb helyen, hiába ott szokták kialakítani a tartórészét
IGAZ A folyamatos nyitogatás és hőingadozás miatt a tojás gyorsabban romlik. Legjobb, ha a hűtő belsejébe tesszük a dobozzal együtt, vagy a spájzba.
11. A mesterséges édesítőszerek csak akkor hoznak változást a mérlegen, ha cukor helyett kezdjük el használni
IGAZ Fontos viszont, hogy ha évek óta ezt használjuk, és másra nem figyelünk, akkor önmagában nem fog fogyasztani.
12. A penészes tejfölnek elég a tetejét leszedni, a többit megehetjük
HAMIS A magas nedvességtartalmú élelmiszer a felszín alatt is fertőzött lehet, és más baktériumok is elszaporodhatnak a penész mellett, ezért nem ajánlott.
13. Ha leesik egy ételdarab a földre, akkor 5 másodpercünk van, hogy felvegyük és megegyük
HAMIS A baktériumok nem várnak egy másodpercet sem: rögtön rátelepednek az ételre. A tudósok azt mondják, hogy ha rendszeresen takarítjuk a padlót, akkor nagy baj nem lehet, ha megesszük.
14. A fagyasztott ételeket csak egy évig lehet tárolni
RÉSZBEN IGAZ A baromfiaprólék körübelül 9 hónapig tárolható, míg a darált hús csak 3-4 hónapig bírja a strapát.
15. Nem szabad visszafagyasztani a húst, miután kiolvadt
RÉSZBEN IGAZ Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet állásfoglalása szerint mindaddig biztonságos újra lefagyasztani a húst vagy bármilyen ételt, amíg 5 fokon vagy az alatti hőmérsékleten üzemelő hűtőben engedett fel.
16. A tésztavízbe rakott olaj segít, hogy ne ragadjon össze a tészta
HAMIS Inkább csak a szósz fog elválni a tésztától, felesleges bele. A hideg vizes öblítés sokkal jobb a tapadás ellen.
17. A tojás frissessége egy pohár vízzel ellenőrizhető
IGAZ A friss tojás lesüllyed, az állott pedig lebeg a víz felszínén.
18. Az ételmaradékot elég mikróban megmelegíteni
HAMIS A Nébih arra figyelmeztet, hogy minden maradékot a fogyasztás előtt újra forraljunk fel, vagy süssük át!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.