Aktuális

Vajon kire ütött ez a gyerek?

Bors

Létrehozva: 2018.07.11.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Gyakran feltesszük a kérdést, amikor valami rosszat vagy jót tett a gyerek: „Na, de kire ütött?” Génjeinkben akár a nagyszülők, dédszülők örökségét is felfedezhetjük.

Génjeinkben van

Külső adottságainkat, készségeinket és betegségeink egy részét is a negyvenhat kromoszómánkat alkotó géneknek köszönhetjük. Természetesen nem okolhatjuk sorsunkért teljes egészében a genetikát, hiszen a környezet és az életmód is jelentős befolyással van az élet(minőség)ünkre, de a kutatások alapján bizonyos mintákat és hajlamokat felmenőink hagyományozhatnak ránk.

Akár több generáción keresztül is felismerhető lehet a kézfej formája, az arcunkon található gödröcskék, de olyan tulajdonságok is családi jellemzővé válhatnak, mint a kreativitás vagy a jó hallás.

Apa szeme fénye

A baba neméért az apa a felelős, hiszen, ha X kromoszómája találkozik az anya nemi kromoszómájával, akkor lány születik, Y kromoszómája továbbörökítése esetén pedig kisfiú. Az Y kromoszóma határozza meg az ajkak formáját is, és nagy a valószínűsége, hogy a kicsi szemszíne is az apuká-jáéra hasonlít. Intelligenciáját viszont az anya adja tovább, a magasság és a testalkat pedig általában a két szülő adatainak átlagából következik.  

A migrén is örökölhető

Sajnos a külső jegyeink mellett számos betegséget is a génjeinkben hordozunk. Ha migrénesek a szülők, akkor a fájdalmak jó eséllyel a gyermeküket is gyötörni fogják, ahogy a szívbetegségre és a túlsúlyra való hajlam is öröklődhet.

Nagy a kockázata a rövidlátás, a színvakság és némely bőrbetegségek, például az ekcéma több generációs megjelenésének is.

Vérből olvasnak

Már a várandósság alatt tájékoztatást kaphatunk bizonyos genetikai rendellenességek meglétéről, akár olyanról is, ami a szülőknél nem is jelentkezik. A kötelező ultrahangvizsgálatok a strukturális elváltozások felismerésében segítenek, az ezeket kiegészítő genetikai vizsgálattal, a PrenaTesttel pedig a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességeket zárhatjuk ki. Például a Down-kórt. A kockázatmentes szűrővizsgálat, amihez az édesanyától kell vért venni, nagy biztonsággal képes kimutatni a magzatban esetlegesen előforduló genetikai rendellenességeket – még a várandósság korai szakaszában.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek