Aktuális

Tovább erősödhetnek a családok

Bors

Létrehozva: 2018.07.26.

A magyar családokat a gyermek fogantatásától a foglalkoztatásáig segíti a bővülő családtámogatási rendszer – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Forrás: Zsolnai Péter

Biztonság Jövőre a családok támogatására több mint 2000 milliárd forintot fordítanak – közölte Rétvári Bence államtitkár, hozzátéve, hogy ennél is magasabb az az összeg, amit az elmúlt években családi adókedvezmény formájában a családoknál hagytak. Ez 2250 milliárd forintot jelent a családi típusú adózás 2011-es bevezetése óta.

Az államtitkár hangsúlyozta: a család 2010 óta az egyik legfontosabb nemzeti értéke a kormányzatnak, amely arra törekedett, hogy a magyar családok folyamatos támogatásokat, védelmet kapjanak. Azóta minden évben bővült a családok támogatása és minden évben biztonságosabbá vált a családok helyzete – tette hozzá.

A családokat segítő intézkedésekről szólva az államtitkár ismertette, hogy 10 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre a családbarát szülészetek kialakítására, továbbra is a gyermek hároméves koráig tart a gyes, marad a gyed extra, és ezeknek az összege is nő jövőre.

A folyamatos minimálbér-emelés segíti ezeknek a támogatásoknak az emelését – jegyezte meg. Rétvári Bence elmondta, a jövő évi költségvetésnek köszönhetően az óvodáskorú gyermekek ellátása is biztonságosabbá válik: a jelenlegi fejenkénti 81 ezer 700 forintról 97 ezer 400 forintra emelkedik az óvodák működtetési támogatása.

Emellett 3 milliárd forintos keret áll rendelkezésre óvodai eszközbeszerzésre. Az ingyenes gyermekétkeztetésről szólva közölte: e célra 2010-ben 29 milliárd forintot szántak, míg jövőre már 79 milliárdot fordítanak.

Továbbá idén szeptemberben is több mint egymillió iskolás kapja ingyenesen a tankönyveket. Korábban csak a szociálisan leginkább rászorulók kapták meg ingyen a könyveket, ma már az 1–9. évfolyamig minden gyermek. A jövő évi költségvetésben 11 milliárd forintot különítettek el erre a célra – mondta Rétvári.

Rétvári Bence fontos segítségnek nevezte a munkába visszatérő kisgyermekes édesanyák számára azt, hogy az állam adókedvezménnyel támogatja az őket foglalkoztató munkáltatókat. Az adókedvezmény mértéke 100 ezer forintról 138 ezerre nőtt – magyarázta az államtitkár.

Kitért arra, hogy a kétgyermekes családok adókedvezménye januártól 40 ezer forint lesz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek