Aktuális

Szilikonból készült Zsuzsi néni - fotók

P. Zs.

Létrehozva: 2018.07.24.

Mindig az utolsó munkájára a legbüszkébb a Pécelen élő Megyeri János jelmeztervező és szobrász. Így most Zsuzsi néni a kedvence, aki Hajdúböszörményben, egy helytörténeti kiállításon látható. Szilikonfigurái már-már zavarbaejtően hasonlítanak egy élő em­berre. A titok talán éppen a különleges alapanyagban és a gondos munkában rejlik.

– Az az izgalmas ebben, hogy nemcsak a szobrot kell elkészíteni, hanem a ruháikat is. Hegeszteni, de még „fodrászkodni” is kell, egyenként állítunk be minden haj- és szőrszálat. Nem egyszerű munka, de ha van impulzus, akkor még a rövid határidő sem zavar, nyomás alatt nagyon jól megy a munka – meséli a Borsnak János.

Ugyanez hajtotta, amikor megkapta a megrendelést a 2000-es évek elején az amerikai produkció, a Jézus Krisztus szupersztár külföldi turnéjának jelmezeire. Másfél hét alatt kellett megterveznie, lerajzolnia a több mint száz jelmezt. Korhűnek álmodta meg őket, ami merőben más volt, mint a korábbi farmeres előadások. Andrew Lloyd Webber személyesen gratulált a munkájához. Az előadást eredetileg három hónapig játszották volna, ám három év lett belőle. Így háromszor-négyszer kellett újra legyártani az összes ruhát. János jelmezkészítôi pályájának csúcsa volt.

Mostanában azt csinálja, ami éppen megtalálja. Ezek pedig leginkább szobrok és bábuk. A köztereken legalább ötven szobrával lehet találkozni, szilikonfigurából pedig már kétszáznál jár a művész.

Életnagyságú mesefigurák

Csukás Istvánnal kötött barátsága okán született meg az óriási mesefigurák ötlete. Körülbelül három hét alatt készült el egy-egy 180 centiméteres plüssfigura, de van, amin akár három hónapig is dolgozik. Az életre kelt mesehősök Balatonszárszóról indultak hódító útjukra, és már öt éve járják az országot, most épp Makón láthatók. Az egyedi mesevilág öt jelenetből áll.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek